Навчально-спортивна база «Закарпаття», що в Береговому, відома передовсім 50-метровим басейном із термальною водою, який працює цілорічно. Вода надходить з глибини понад 700 метрів і має цілющі властивості. Ця перлина ледве уникла дерибану — завдяки Революції гідності.

Влізти в борги нескладно

Попередній директор бази Олександр Лабойко, який розпочав її осучаснення, чимало встиг зробити. У зведення другого поверху над адмінкорпусом, у приведення до ладу тренувальних залів вкладено як зароблені власні кошти, так і близько 2 мільйонів гривень, виділених Мінагрополітики для спортивного товариства «Колос».

— За часів Лабойка у нас працювала команда із 70 співробітників. Але в травні 2012 року на посаду директора призначили Віктора Годинку. Правоохоронець на пенсії, він не мав жодного досвіду роботи у цій сфері. Склалося враження, що в нього була одна мета — довести базу до банкрутства, щоб своїм людям дешево її продати, — стверджував заступник директора бази, депутат міськради Валерій Боровський.

До кінця 2012-го база накопичила 304 тисячі гривень зарплатних боргів і ще 1,8 мільйона — за неоплачені ремонти. А наприкінці того року до Берегового приїхала тодішній керівник «Колосу» Марія Власенко і підписала документи про передачу бази ТОВ «РСБ Закарпаття» в оренду на 49 років. Це ТОВ буквально напередодні оборудки зареєстрували в Києві. Четверо засновників товариства внесли у статутний фонд 1000 (саме так — одну тисячу!) гривень. За ці гроші можна придбати хіба що шафку для роздягальні басейну...

— Нові власники не звільняють директора Годинку, а залишають на займаній посаді. Чому? Бо на нього виписана ліцензія на видобування термальної води. Не втручаючись у роботу, він на повному забезпеченні бази їсть-п’є за її кошти. А функції наглядачів виконують гості з Донецька, — додає Боровський.

У штаті бази її нові господарі залишили всього дев’ять осіб, решту працівників оформили підприємцями на єдиному податку. Це давало змогу не показувати фактичних надходжень, звести до мінімуму оподаткування. Десятки тисяч гривень щомісяця перекачували в Київ. Борги на місці тим часом наростали.

Шини поряд із басейном — картина з підтекстом. Фото автора

Дерибан не відбувся

Запрограмоване махінаторами банкрутство зупинів Майдан: 26 березня на з’їзді ВФСТ «Колос» 350 делегатів одноголосно висловилися за те, щоб розірвати договір оренди бази з «РСБ Закарпаття». Ця структура ніколи не перераховувала товариству щомісячних орендних платежів. А їхня сума немала: щомісяця — 120 тисяч гривень.

Через чотири дні після з’їзду до Берегового приїхали представники «Колоса» та зажадали від орендарів, щоб вони залишили територію бази. Вимогу підтримали громадські активісти Берегового.

— Ми підняли на ноги всіх, кого лише могли, і сотні людей прийшли нас підтримати, — сказав Валерій Боровський.

Виграш громади від цих змін очевидний: нині всі берегівці мають 50-відсоткову знижку на послуги басейну. Школярі міста безоплатно відвідують спортивні секції, що працюють на базі.

Усього за два місяці спорткомплекс на чолі з новим керівництвом повністю розрахувався з боргами із зарплати. Поступово здійснюють і виплати державі, які не здійснювали в попередній період.

Базу таки віддадуть людям?

Керівників із «Закарпаття» змусили залишити територію бази. Але відмовлятися від неї вони не мають наміру. Атакують нинішнє керівництво через своїх людей, які залишаються на високих посадах.

Колишні орендарі через Берегівський суд відновили права колишнього орендаря бази. Нинішні керівники спорткомплексу подали апеляцію. Боротьба за цінний рекреаційний об’єкт у центрі Берегового з 8,6 гектара землі та п’ятьма розвіданими свердловинами термальної води триває.

Наостанок: з якогось дива базі заблокували рахунок у банку. Мало не щодня тут позапланові перевірки — то з екологічної інспекції, то зі служби геології та надр, то з податкової… Це породжує сумніви, що держчиновники підтримують повернення спортивно-оздоровчого об’єкта громаді й самій державі.

Протестуючи проти свавілля чиновників та махінаторів з ТОВ «РСБ Закарпаття», працівники бази провели попереджувальний страйк. А містяни запаслися шинами — щоб нагадати про безкомпромісні настрої Майдану.

ДОВІДКА «УК»

Спорткомплекс «Закарпаття» відкрито 1973 року. Будували його господарським методом коштом організацій Берегового та району. Працівники установ перераховували одноденні заробітки, брали безпосередню участь у будівництві та благоустрої території. Були залучені й кошти Всеукраїнського спортивного товариства «Колос». Тепер навчально-спортивна база «Закарпаття» належить ВФСТ «Колос» агропромислового комплексу України.