ПРАВОПОРЯДОК

Система МВС потребує термінового перезавантаження не на словах, а на ділі

Не можна сказати, що впродовж перших трьох із лишком місяців своєї, так би мовити, каденції міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко був недоступний для представників мас-медіа. Кілька разів новий керівник МВС зустрічався з журналістами в рамках брифінгів, присвячених тим чи тим подіям. Однак першу свою велику прес-конференцію міністр провів лише зараз, віддавши данину хоч і неофіційному, але традиційному для посадовців стоденному «ювілею» перебування на посаді.

Завдання номер один повернути довіру людей. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Проблеми накопичувалися роками

Зайнявши крісло очільника найпотужнішого правоохоронного відомства держави, Віталій Захарченко, за його словами, провів такий собі внутрішній прискіпливий аудит системи органів внутрішніх справ. Майже 30-річний особистий досвід роботи в міліції допоміг об’єктивно поглянути на діяльність відомства, запевнив він.

— Незважаючи на неодноразові гучні заяви про зміни в міністерстві, я застав ті ж самі проблеми, про які говорилося роками. Фактично не змінився менталітет міліціонера, такою ж низькою залишається професійна підготовка працівників, які, м’яко кажучи, поверхово ставляться до потреб людей, система заражена внутрішньою корупцією… І все це на тлі просто смішного нині грошового утримання рядових співробітників, вкрай низького рівня їхнього соціального захисту. Чому тоді дивуватися, що кредит довіри населення до міліції фактично вичерпався? — риторично запитав міністр.

Нині в органах внутрішніх справ працюють 194 тис. працівників. З них 150 тисяч носять погони і безпосередньо зайняті щоденною міліцейською роботою. Її вистачає: приміром, протягом тижня лише крадіжок скоюють близько 5 тис. Минулого року у провадженні слідчих підрозділів перебувало понад 516 тис. кримінальних справ. Реальність така, що всю величезну діяльність міліції оцінити на перший погляд вдається не завжди. Зате будь-яке упущення в роботі правоохоронців стає предметом обговорення в суспільстві. Ми не ремствуємо, зауважив Віталій Захарченко, а уважно аналізуємо кожен факт зловживань міліціонерів. Інформацію про це особисто міністр черпає не лише з матеріалів Служби внутрішньої безпеки, а й із засобів масової інформації, а також повідомлень громадян. Наприклад, після перевірки звернення на його особистий блог в Інтернеті про зловживання в УДАІ Одеської області з посади було звільнено керівника цього підрозділу.

Корупція — явище соціальне. Це одна з найболючіших проблем суспільства, котра, як іржа, роз’їдає основи державності. Нам треба створити такі умови, коли люди вважатимуть для себе взагалі неприйнятним пропонувати будь-кому хабара, але для цього маємо змінити суспільну мораль, переконаний міністр. Ми навчилися виявляти і документувати злочини з ознаками корупції, зауважив він, за два місяці нинішнього року викрито 330 фактів хабарництва, а загальна сума задокументованих хабарів зросла до 11 млн грн. Особливу увагу приділяють корупції у власному відомстві, де, лише за матеріалами підрозділів внутрішньої безпеки, цього року порушено близько 30 кримінальних справ стосовно не чистих на руку працівників міліції.

— Я неодноразово звертався до особового складу і зараз ще раз закликаю своїх колег діяти виключно в рамках закону, — наголосив Віталій Захарченко. — Адже навіть через такі поодинокі випадки страждає авторитет міліції загалом, у рядах яких більшість чесних, відданих справі людей. Вони прагнуть служити по совісті і жити в правовій справедливій країні і я як міністр завжди підтримуватиму порядних міліціонерів.

Злиденний правоохоронець обходиться дорого

Проаналізувавши ситуацію в системі МВС, новий міністр запропонував конкретні заходи, які, за його словами, допоможуть модернізувати діяльність відомства. Міліція повинна відповідати вимогам сучасності — перш за все, потребам людей, наголосив він. Перші кроки вже зроблено — за останні три місяці змінено майже 150 керівників апарату міністерства, обласних та районних підрозділів. На нових начальників покладаємо великі надії, зауважив міністр і додав: якщо зміни на краще затримаються, доведеться розпрощатися і з ними.

Виходячи з можливостей бюджету, вдалося збільшити зарплату міліціонерам. Правда, не набагато — навіть після підвищення грошового утримання щойно призначений на посаду сержант отримує 1600 грн., а лейтенант — 1800. Розуміючи всю умовність таких зарплат, міністерство обіцяє докласти всіх зусиль, аби змінити ситуацію на краще. Найближчим часом в системі МВС також запровадять обов’язкові курси підвищення кваліфікації для всіх міліціонерів, які працюють безпосередньо з людьми. На черзі й інші новації, покликані змінити стиль і методи роботи української міліції.

Одне з найважливіших завдань цього року — забезпечення спокою і підтримка правопорядку під час проведення Євро-2012. Віталій Захарченко запевнив, що правоохоронці готові гідно виконати свої обов’язки, бо пройшли відповідні тренінги, інструктажі та мовну підготовку. Користуючись нагодою, міністр звернувся і до колег, і до вболівальників із проханням ставитися один до одного з повагою і розумінням — не варто псувати таке велике спортивне свято.

Безперечно, роботи міліції додадуть і цьогорічні вибори, оскільки одна з ключових її функцій — охорона громадського порядку. Нагадавши вже вкотре, що МВС було і залишається поза політикою, міністр навів таку статистику: з проведених минулого року 172 тис. масових заходів, у яких взяли участь понад 68 млн чоловік, з порушеннями порядку проведення пройшли всього 53 заходи. На організаторів було складено 145 адмінпротоколів. Головне для нас — безпека людей, наголосив Віталій Захарченко.

РЕЗОНАНС

Справу «мажорів» забирають у Київ

Природно, міністру довелося відповідати на багато, іноді, може, й незручних запитань. Значна їх частина стосувалася розслідування резонансних справ — як давніх, так і зовсім, що називається, свіжих. Зокрема, й подій в Миколаєві, де від рук «відморозків» постраждала молода дівчина. Відразу після повідомлення про злочин туди було направлено працівників апарату МВС, аби на місці вивчити ситуацію, розповів В. Захарченко. Ввечері 13 березня всі троє зловмисників були заарештовані, порушено кримінальні справи за ч. 3 ст. 152 КК (згвалтування, вчинене групою осіб) і за п. 9 ч. 2 ст. 115 (вбивство, вчинене з метою приховування іншого злочину, поєднаного зі згвалтуванням). Головному слідчому управлінню МВС доручено вивчити всі подробиці для того, аби забрати цю справу у провадження безпосередньо міністерства. Зараз це питання вирішують на рівні Генпрокуратури. Міністр також підтвердив, що звинувачені є дітьми колишніх посадовців районного масштабу.