Очільника ГПУ мають обирати під пильним контролем громадськості, як і керівників місцевих прокуратур, переконують народні обранці й запевняють, що наполягатимуть на відповідних змінах у законодавстві. Натомість на Банковій очікують, що нового Генпрокурора країна отримає вже наступного пленарного тижня.

Компромісів не буде?

Президент України Петро Порошенко висловив упевненість, що кандидатуру нового Генерального прокурора підтримають у парламенті на наступному пленарному тижні.

«Я відкриваю необхідні консультації з парламентськими фракціями щодо кандидатури нового Генпрокурора. Упевнений, що на наступному пленарному тижні  країна має отримати нового Генпрокурора. Наголошую, він мусить бути чесним і принциповим», — додав Порошенко.

Водночас глава держави зазначив, що новий Генпрокурор «зможе забезпечити глибинне реформування прокуратури». «Ми почали цей процес», — заявив він і нагадав про створення Державного бюро розслідувань, спеціалізованої антикорупційної прокуратури та створення у подальшому Генеральної інспекції і служби внутрішньої безпеки ГПУ.

Кандидатуру Генпрокурора мають розглянути у парламенті наступного пленарного тижня. Фото Володимира ЗАЇКИ

Очільник Генпрокуратури, на думку Президента, відкриє нову сторінку в антикорупційній політиці держави. Це обов’язково буде людина, яка заслуговує на довіру українців, заявив Петро Порошенко під час свого візиту до США на зустрічі з віце-президентом Джозефом Байденом.

Незалежну від політичного впливу людину на цій посаді хочуть бачити і партнери України в Європейському Союзі. Коментуючи цю тему, глава представництва Євросоюзу в Україні Ян Томбінський заявив, що «за весь минулий період був дуже стурбований новинами, які надходили з Генеральної прокуратури».

«Досі бракує результатів розслідування гучних справ, діяльності чиновників попереднього режиму, яких занесено до списку санкцій на прохання української влади», — зазначив Ян Томбінський.

Ламаючи старі схеми

Поки що офіційно кандидатуру претендента на посаду очільника ГПУ не озвучено, хоч кулуарно вже називали різні прізвища. На думку політолога Євгена Магди, ймовірно, що саме посада Генерального прокурора стане однією із складових торгів зі створення парламентської коаліції. І ці перемовини, як і сам процес призначення Генерального прокурора, судячи з усього, будуть непростими. Адже депутати наполягають на тому, що це має відбуватися на конкурсній основі. Аби мати можливість обирати із різних кандидатів, а не лише тиснути кнопки за того, кого запропонує Президент.

«Проведення відкритого конкурсу на посаду Генерального прокурора було б найоптимальнішим варіантом для обрання незалежного від Банкової глави ГПУ», — вважає глава Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

До того ж депутати різних фракцій вирішили об’єднати зусилля, аби ініціювати формування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, називаючи її останнім шансом для незалежної прокуратури. А для втілення в життя цієї ідеї у Верховній Раді наприкінці березня зареєстровано проект закону про внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» (щодо особливостей функціонування кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів упродовж перехідного періоду).

Цим документом група нардепів і експертів пропонують створити незалежну кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів терміном на три роки. До її складу мають увійти: один адвокат, два науковці, три представники від Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, і сім прокурорів із держав-членів ЄС, США і Канади.

Повноваження комісії: відбір і призначення на посади прокурорів, звільнення і переведення прокурорів, розгляд скарг на дії прокурорів, виконання повноважень Ради прокурорів на перехідний термін (три роки), зокрема узгодження призначення прокурорів на адміністративні посади.

Комісія протягом одного року має провести конкурси на посади в усіх регіональних прокуратурах, а потім — у ГПУ.

«Прокурорська система дуже закрита. Ні громадяни, ні депутати не мають доступу до неї. Тобто вони щось там зроблять, поставлять «галочку», а ми й не знатимемо, де стався збій. Тому й пропонуємо залучити до кваліфікаційної комісії людей, які відповідатимуть за те, щоб ця система була прозорою, а не замикалася на собі. Головне, аби ці люди були незалежні від прокурорів», — пояснює народний депутат Мустафа Найєм.

На переконання Віталія Шабуніна, за існуючої системи новий Генеральний прокурор не матиме на неї жодного впливу. «Потрібно дати йому в руки нормативне право розчищати систему під ним. Без цього права система його з’їсть», — наголошує експерт.

Що стосується реформи прокуратури, то, на думку Шабуніна, є кілька варіантів, які можна було б обрати після зміни керівника ГПУ. Наприклад, скасувати конкурс і почати все спочатку. Або ж змінити закон, як пропонують депутати, щоб кваліфікаційна комісія, яка набирає на роботу і звільняє, формувалася з експертів зі світовим ім’ям, узгодженими з ключовими посольствами, або людьми, яким беззастережно довіряє суспільство. «І не Генпрокурор, а ця комісія починає очищати структуру прокуратури», — зауважив Віталій Шабунін.

Якщо ж законопроект не ухвалять, вважають ініціатори, нинішня комісія, яка відповідає за добір прокурорів, а також вирішує питання про їхню дисциплінарну відповідальність і звільнення, закріпить на найближчі роки існуючу вертикаль призначень у прокуратурі й тоді зламати будь-які старі схеми вже не вдасться.