У роки, які тепер називають «застійними», відвідувачі книгарні в одному з райцентрів звернули увагу ось на що. У відділі «Промисловість і будівництво», де переважала відповідна тематична література, чомусь лежав і художній роман Леоніда Соболєва «Капітальний ремонт». Звісно, від бажаючих покепкувати на цю тему не було відбою. Втім, хтозна: можливо, креативні продавці якраз хотіли натякнути, що капітальний ремонт потрібен не тільки дореволюційному флоту, про життя якого йшлося у книжці, а ще більше — сучасним промисловості, будівництву та іншим сферам життя?..

А згадався цей випадок після того, як сучасні реалії нарешті назвали своїми словами. «Все, що було до цього, — дрібні ремонти: щось підмазати, підфарбувати… А зараз ми розпочали капітальний ремонт», — зазначив Президент України Віктор Янукович під час відкриття у Донецьку Міжнародного інвестиційного саміту.

Хто в костюмі до нас приїде…

   Сам захід, який відбувся вже вшосте, можна назвати своєрідним полігоном реалізації реформ і того самого капремонту, яких потребує суспільство. Зокрема саміт взяв на себе важливу функцію об’єднувати активну частину співвітчизників довкола розв’язання актуальних проблем сьогодення. Один із подібних свіжих прикладів — підписання під час саміту угоди про співпрацю між Донецькою областю та потужною компанією ДТЕК.

До речі, глава держави високо оцінив партнерство між державними органами влади та представниками великого бізнесу. Останні ж, мабуть, із урахуванням власного досвіду наголошували на необхідності встановлення в державі чітких і прозорих правил. Адже саме за подібних умов можна сподіватися, що зарубіжний інвестор йтиме до України без вагань і навіть швидше, ніж до інших країн. Влучно пояснив ситуацію відомий бізнесмен, власник компанії СКМ Рінат Ахметов. «Потрібні рівні правила гри для всіх, аби в інвестора не склалося враження, що до нас він приїде в костюмі, а поїде звідси в шортах, — сказав він. — Після цього інвестор і сам більше до нас не приїде, і ще й всім про це розповість».

Загалом цього разу метою саміту стало намагання реалізувати наявний інвестиційний потенціал регіону в контексті формування «зеленої» моделі розвитку економіки. Тобто донеччани презентували власний інвестиційно-інноваційний потенціал регіону і вивчали зразки кращих світових практик енергоефективної модернізації економіки, «чистих» технологій в АПК, перспективних проектів та технологій в ЖКГ і соціальній сфері. Причому акцент зробили на необхідності сприяння подальшому міжнародному співробітництву щодо використання альтернативних джерел енергії і формування «зеленого» мислення.

Споживання газу: менше, менше, менше

На саміті працювали півдюжини секцій, серед яких чи не найбільше уваги привернули ті, де обговорювали питання формування «зеленої економіки», досвід реалізації стратегій «зеленого міста», проектів енергозбереження та енергоефективної міської інфраструктури. Було підписано кілька угод, виконання яких має посприяти поліпшенню довкілля. Співпрацюватимуть Міністерство екології та природних ресурсів, Донецька обласна державна адміністрація і Горлівська міська рада, компанія «Донецьксталь». Серед інших підписаних документів — меморандум про співпрацю між Агентством інвестиційного розвитку Донецької області, індустріальними парками України та Європейською бізнес-асоціацією.

Під час роботи секції «Енергоефективний розвиток економіки» наголошувалося: донеччани — аж ніяк не неофіти щодо намагань збільшити промисловий потенціал регіону і водночас зменшити на нього екологічне навантаження. Тут вже кілька років реалізовують Програму енергоефективності. Так, у металургійній промисловості активно впроваджують проекти, які передбачають перехід на пиловугільне вдування. Використання таких технологій на Маріупольському меткомбінаті ім. Ілліча та Єнакіївському метзаводі дасть змогу повністю відмовитися від використання природного газу в доменному виробництві і на 40% знизити обсяги його використання на підприємствах.

А ось на секції «Енергоефективність в ЖКГ» йшлося про відповідні проекти модернізації цієї галузі.

Основними пріоритетами спільних програм держави і бізнесу є зменшення споживання газу та активніше використання альтернативних джерел енергії, підвищення ефективності систем теплопостачання тощо. «За дорученням Президента України на засіданні Кабінету Міністрів прийнято програму модернізації газових котелень та раціонального використання альтернативних джерел енергії, яка дасть змогу Україні протягом трьох років на 50% зменшити споживання природного газу», — повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

За його словами, обсяг фінансування цієї програми здійснюватиметься за принципом приватно-державного партнерства і становитиме 28 мільярдів гривень, з яких майже 6 мільярдів виділять державний і місцевий бюджети, а решту коштів — міжнародні фінансові організації та приватні інвестори.

КОМПЕТЕНТНО

Андрій ШИШАЦЬКИЙ,
голова Донецької обласної державної адміністрації:

— Ми намагаємося впроваджувати європейські стандарти і показувати різновекторну привабливість Донбасу. Міжнародний інвестиційний саміт дає нам такі можливості, і цього року ми представили тут кращі проекти енергозбереження та екологічної безпеки. Відповідно до поставленого Президентом України завдання сьогодні наша мета — зробити економіку регіону і всієї країни менш енергоємною та більш «зеленою», тобто екологічно безпечною.