ПОЗИЦІЯ

Микола Азаров переконаний, що ефективність роботи Кабміну залежить від його злагоджених дій

Нині уряд працює чітко і злагоджено. В цьому Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив телеглядачів під час останнього ефіру ток-шоу «Шустер Live».

«У мене достатньо влади, і всі міністри, і віце-прем’єри, безумовно, виконуватимуть всі розпорядження Прем’єр-міністра. В іншому випадку вони не будуть в уряді, бо він вимагає в таких важких умовах чіткої і злагодженої роботи», — додав Микола Азаров.

Така злагоджена робота уряду надзвичайно важлива для розвитку країни.  А завдання Прем’єр-міністра полягає у грамотній координації такої роботи.

Гривні нічого не загрожує

Вже найближчим часом він пообіцяв визначитися з кандидатурою на посаду першого віце-прем’єр-міністра й подати її на розгляд Президентові Віктору Януковичу. «Це буде мій перший заступник, і я повинен довіряти йому. Поки що вибір не зроблено остаточно. Упродовж найближчих днів цей вибір буде зроблено», — зазначив Микола Азаров.

Загалом кандидатів на згадану посаду доволі багато, і з ними проводяться консультації, повідомляє, департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

На«Шустер Live»  Миколі Азарову доводилося відповідати на незручні запитання. Фото Олега МАРКЕВИЧА

Торкнувся Прем’єр і економічних питань, зокрема стабільності національної валюти: «На підтримання валютного курсу зараз Національний банк витрачає досить незначні суми, які співставні з необхідністю підтримання курсу. Ніяких загроз для стабільності валютного курсу зараз немає», — запевнив Микола Азаров.

Нацбанк змушений витрачати більше іноземної валюти, ніж купує, оскільки Україна має негативне сальдо торговельного балансу. Не в останню чергу негативний вплив на ситуацію справляє висока вартість російського природного газу.

Попри це, Микола Азаров переконаний, що відносини з Росією після тамтешніх президентських виборів розвиватимуться динамічніше, оскільки історично склалося так, що Україна має великого і впливового сусіда — Росію, і «ми приречені на добрі відносини».

Мережа зближує владу з людьми

Прем’єр-міністр вимагає від керівників міністерств, відомств та органів місцевого самоврядування налагодити комунікацію з населенням через Інтернет. «Я часто говорю всім, і міністрам, і головам адміністрацій: зараз Інтернет надав вам можливість більше спілкуватися з людьми», — зазначив Микола Азаров. На його думку, робочі поїздки, звичайно, потрібні, але ефект від них не можна порівняти з можливостями спілкування в Інтернеті: «Ну, поїхав ти на підприємство, ну, зустрівся, два десятки людей розповіли про свої проблеми. Але це буває рідко. А тут практично кожен може зайти на твою сторінку і розповісти тобі про ті проблеми, які хвилюють».

Спілкуючись із людьми, використовуючи, наприклад, соціальні мережі, можна отримати колосальний масив інформації і скористатися нею при прийнятті правильних рішень.

Микола Азаров нагадав, що він особисто спілкується з громадянами на сторінці соціальної мережі «Фейсбук». «Я переконався, що це надзвичайно важливий канал прямого спілкування людей з Прем’єр-міністром безпосередньо, і найголовніше з апаратом Прем’єр-міністра, — заявив глава уряду. — Я вдячний всім, хто зі мною спілкується на цій сторінці. Звичайно, багато приходить і такої інформації, яку безпосередньо не можна застосувати. Водночас, якщо узагальнити, то переважна кількість — це потрібна і необхідна для нас інформація».

Відділ новин
«Урядового кур’єра»