Після кримського «тріумфу» президент Путін певне розраховував, що українці, з ностальгією згадуючи кількасотлітнє перебування у складі Російської імперії, зустрінуть хлібом-сіллю північних «братів», які приїдуть на Донбас на танках під виглядом місцевих ополченців. Потім разом з ними повалять фашистсько-націоналістичний режим у Києві й усе повернеться на круги своя: серед півтори сотні світових держав не буде для українського народу найріднішої країни, ніж «матінка Росія».

Вийшло навпаки. Підступна путінська гібридна війна на Донбасі кардинально змінила ставлення нашого народу до північної сусідки. Якщо п’ять років тому 79,7% опитаних громадян України ставилися до Росії добре, нині ситуація практично дзеркально протилежна — 62,3% наших співвітчизників ставляться до неї погано. Це виявило масове соціологічне дослідження, проведене нашою асоціацією на початку жовтня спільно з Інститутом соціальної та політичної психології НАПН України за вибіркою, що репрезентує доросле населення України (за винятком Криму й окупованих регіонів Донбасу) віком від 18 років.

На запитання «Якими з наведених нижче слів ви б охарактеризували своє особисте ставлення сьогодні до Росії?» 54,9% опитаних назвали її агресором. У січні 2010 року другом її вважали 27,4%, у жовтні 2015-го — лише 2,8%. А ворогом: тоді — 5,4%, нині — 35,2%.

Україна, на відміну від Росії, демократична країна, в якій люди не бояться висловлювати свої погляди. Одне зі свідчень цьому — ми вже давно фіксуємо регіональні розбіжності в оцінці важливих суспільно-політичних подій і явищ. Так сталося і зараз: найнегативніше до Росії загалом (в основному погано + дуже погано) ставиться населення західного (86,6%) й центрального (67%) регіонів. Найкраще (дуже добре + в основному добре) — східного (26%) й південного (46,2%) регіонів.

Очікуваним є і результат, що найбільше респондентів, які ставляться до північної сусідки загалом добре, у віковій категорії «56 років і більше» — 20,9%. Але навіть у цій категорії тих, хто ставиться загалом погано, майже втричі більше — 56,5%. При цьому дуже часто (й не лише у цьому дослідженні) в південному макрорегіоні результати відрізняються від отриманих у західному й центральному навіть більше, ніж у східному. Напевно тут є над чим замислитися тим, хто відповідає в країні за інформаційну політику.

Характерною рисою авторитарних режимів є те, що вони брешуть без урахування того, чи їм вірять. Автократи сподіваються: через тотальний контроль над ЗМІ їхніх опонентів все одно майже ніхто не почує. Вони не враховують здатності пересічних громадян самостійно робити правильні висновки.

Путіну і його оточенню дуже не хотілося, щоб населення Росії побачило зв’язок між бомбардуванням Сирії російськими ВПС та трагедією рейсу А321 Шарм-ель-Шейх — Санкт-Петербург. Кинулися перевіряти технічний стан літаків авіакомпанії «Когалимавіа», почали висувати химерні версії на зразок руйнації літака в польоті мало не від старості. Припущення про можливість теракту називали необ∂рунтованими. Аж поки бойовики ІДІЛ (Ісламська держава Іраку й Леванту) не заявили, що це їхній акт помсти. Але оскільки в Москві зробили вигляд, що цього не почули, екстремісти ІДІЛ розмістили в інтернеті відеозаяву, яка фактично — оголошення терористичної війни Росії у відповідь на бомбардування нею мирних поселень у Сирії.

Ще за місяць до цього, 29 вересня, відома російська соціологічна служба «Левада-Центр» оприлюднила результати опитування щодо російського авіавторгнення в Сирію, яке московські ЗМІ подавали як виключно благородну акцію боротьби з ісламським екстремізмом. Виявилося, росіяни не мають ілюзій стосовно мотивів кремлівського керівництва. 30% опитаних вважають, що це було зроблено для захисту російських інтересів на Близькому Сході; 28% — для укріплення позиції Росії у світі, її авторитету й незалежності від Заходу; лише 22% — для перешкоджання росту впливу ІДІЛ і радикального ісламу в світі, захисту від нього південних рубежів Росії; 19% — для захисту останнього проросійського режиму на Близькому Сході (респонденти могли обирати кілька варіантів відповідей, тут наведено ті, які набрали найбільше голосів).

Завдяки Путіну Росія розсварилася з Україною, зажила репутації непередбачуваного агресора, здатного шпурляти ракетами з каспійської калюжі через територію однієї суверенної країни по території іншої, з якою вона навіть не перебуває в стані війни. Таке враження, що полковник Путін поставив собі за мету переконати світову громадськість, що його режим — це божевільний з ядерною палицею в руках. Проти такого виправдані будь-які захисні заходи, включно з… Проте не буду уточнювати, щоб не наврочити. От тільки людству світова термоядерна війна непотрібна. Чого не скажеш про ВВП, який де-факто підштовхує до неї планету.

Валентин ПУСТОВОЙТ
для «Урядового кур’єра»