РЕЗОНАНС

Компанії «Фора» і «А/ТВК»  уже кілька днів не виходять в ефір

Із полудня 14 вересня екрани телевізорів тих глядачів, хто перемкнувся на телеканал «А/ТВК», заполонили біло-чорні мухи. Спочатку харків’яни нарікали на якість сигналу, але, як виявилося згодом, трансляцію телепередач, і зокрема новин АТН, було припинено не через технічні неполадки…  Схожа доля спіткала і телеканал «Фора», який уже кілька днів з’являвся в ефірі лише після шостої години вечора, а того ж таки 14 числа  зник з харківського телепростору.

Керівники телекомпаній звинуватили в інциденті провайдера, який  нібито відімкнув канали від вежі трансляції. Однак останній від звинувачень на свою адресу  відхрещується, стверджуючи, що нікого не відмикав, проте має певні фінансові претензії до телеканалу «Фора», який заборгував за послуги понад 36 тисяч гривень. Щодо «А/ТВК», то там начебто причина непорозумінь — у  неправильно складеному договорі.

Під час телеефірних гойдалок крайнім виявився глядач. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

Отож з одного боку, «правда» компанії «Українські цифрові послуги», яка опікується забезпеченням сигналу від телекомпаній на передавачі і обслуговуванням технічних засобів мовлення обох каналів, полягає в претензіях щодо неплатежів та помилках договірної казуїстики, з другого, — оскільки власники каналів належать до опозиційних владі політичних сил — їхня «правда» — тиск на засоби масової інформації. Тож написали скаргу в Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, а колектив АТН ще напередодні звернувся з відкритим листом до Президента України Віктора Януковича,  вимагаючи захистити декларовану свободу слова і припинити спроби міського голови Харкова Геннадія Кернеса знищити місцеві ЗМІ.

Телеефірні гойдалки, підштовхувані політичними протягами, почали розгойдуватися сильніше. 19 вересня працівники АТН провели акцію протесту біля Харківської міськради з вимогою повернути їхні новини в ефір.

Виникає закономірне запитання: чому саме Геннадій Кернес, а не хтось інший з керівників провладної партії став об’єктом пікетувань телевізійників? Можливо,  розрахунок керівників телеканалів грунтувався на тому, що міський голова під тиском їхньої «правди» задіє адмінресурс і, попри заборгованість та неврегульовані договірні відносини, змусить УЦК повернути рубильник в режим увімкнення? Проте на це припущення Геннадій Кернес, заявивши під час прес-конференції, що телеканали «Фора» і «А/ТВК» не виходять в ефір через спори і судові тяжби їхніх співзасновників, відповів журналістам однозначно: «Мене не цікавлять комерційні стосунки між акціонерами двох компаній, мене не цікавить, скільки людей працює в компаніях «АТН» і «А/ТВК», тому що це їхній особистий вибір. Мене цікавить, чи є в будинках гаряча вода, цікавить те, що відбувається в місті».

Якщо перша частина твердження міського голови й спроможна  розбудити в опонентів сумніви, то щодо цікавості життям міста ледь не кожен харків’янин переконався, що Геннадій Кернес особисто перевіряє якість ремонтів доріг, будинків чи робіт із реконструкції скверів.

 За словами міського голови Харкова, влада ніяк не впливає і не може впливати на вихід або невихід цих телеканалів в ефір. «Звинувачувати мене без аргументів, без фактів — це цинічно», — заявив журналістам Геннадій Кернес. Він пообіцяв у разі невибачення перед ним керівництва телеканалів, яке підписувало звернення до Президента, скористатися законним правом захищати свою честь і гідність.

Розхитування телеефірних (чи, може, передвиборних?) гойдалок не вщухає й сьогодні. Тема телемовчанки двох каналів вихлюпнулася на шпальти газет, інтернет-форуми, на устах вона й багатьох харків’ян. Ми поцікавилися: яка ж  із «правд» ближча пересічному жителеві?

Олександр, 34 роки, підприємець:

— Новини АТН мені загалом подобалися. От якби ще там менше лили політичної фарби на події, було б узагалі добре. Це, до речі, стосується майже всіх вітчизняних телеканалів. Ми ж, глядачі маю на увазі, спроможні вже й самі оцінити той чи той факт. Шкода, якщо ці телеканали  не відновлять свою роботу.

Микола Михайлович, пенсіонер:

— Стежу за цією історією. І по телевізору, і в газетах. Моя думка така: якщо винні гроші, телеканали хай сплатять, договори поперепідписують і працюють. Тільки щоб менше брехали. А то одні ллють бруд на других, другі хвалять своїх. Ото й мерію пікетували, ніби Кернес їх закрив. А я вам скажу, що такого порядку в Харкові як зараз, за всі 20 років не було. Містом приємно погуляти.

Олексій, 22 роки, студент:

— Відімкнути телеканали — це однозначно замах на свободу слова. Такого допускати не можна.

Ірина, 17 років, старшокласниця:

— Я проти всіляких утисків! Телеканали «Фора» й «А/ТВК» повинні виходити в ефір, оскільки харків’ян не можна залишати без новин АТН, до яких уже всі звикли. Навіть якщо вони комусь не подобаються. А ось щодо їхніх власників — нехай розбираються зі своїми проблемами в судах.

Думається, що правда простих харків’ян — це і є єдина правда, яка не потребує коментарів.

ПРЯМА МОВА

Геннадій КЕРНЕС,
Харківський міський голова:

— Між власниками так званих засобів масової інформації сьогодні йдуть свої розбирання, конкретні і чіткі. Ці питання перебувають нині в судах, і кожен один одному показує, наскільки він активний або пасивний. Ось що відбувається з телеканалами. У тексті звернення  чорним по білому написано: «АТН за 18 років свого існування...». Але ми можемо підняти історію. АТН не було 18 років юридичною особою. Компанія, яка сьогодні називається «АТН», зареєстрована 16 лютого 2006 р. Начебто дрібниця — 5 років  або 18, але з такої дрібної брехні починається ланцюг брехні великої. Коли агентство телебачення «Новини» переїжджало з вулиці Петровського, велику кількість документів втратили або не переоформили, через що АТН зараз не має можливості виходити в ефір. У цьому не винна міська влада.

ХТО ДОПОМОЖЕ?

«Хочемо, щоб нас почули»

Відстоювати свою правду очільники  закритих телевізійних каналів приїхали до Києва. Передусім вони зустрілися зі своїми колегами — представниками столичних ЗМІ.

— Нам перекрили доступ до ефіру представники владних структур, — стверджує директор телекомпанії АТН Олег Юхт. — Причина проста: об’єктивно інформуємо про життя міста. Не всім керівникам це подобається. Водночас, за даними  соціологічних опитувань, 50 % телеглядачів дивляться новини саме на нашому каналі.

За словами Олега Юхта, оскільки в місті проблему розв’язати не вдалося, він з колегами звернувся по допомогу до Президента держави. Адже йдеться про  небезпеку втратити роботу працівникам трьох компаній.

— Закриття каналів, які не подобаються владі, — доповнює генеральний директор компанії «А/ТВК» Олена Баранник, — вважаю спланованою акцією. 10 серпня мене призначили на посаду. Відтоді ніяк не можу оформити у чиновників відповідні документи, хоч за законом мали все зробити за два дні.

Микола ПЕТРУШЕНКО,
«Урядовий кур’єр»