Свого часу моя дочка вийшла заміж та народила сина. Але згодом із чоловіком розлучилася й  подала документи про стягнення з нього аліментів на користь сина. У паперах зазначені саме її дані. Проте нині вона перебуває у розшуку, адже проти неї хочуть порушити кримінальну справу. Батько із сином також не проживає. Отже, фактично хлопчик перебуває на моєму повному утриманні.

Проблема в тому, що нині виконавча служба призупинила стягнення аліментів з батька хлопчика, адже не можуть знайти матір. Зверталася до місцевого райсуду про зміну сторони виконавчого провадження. Адже я вдова, пенсіонерка. Тягну малого, якому нещодавно виповнилося 9 років, на свою малу пенсію. Грошей нам катастрофічно не вистачає. Я зверталася до колишнього чоловіка дочки, аби він сплачував мені на свого сина хоча б по 300—400 гривень на місяць, але він відмовляється. Також зверталася у службу дітей районної адміністрації, аби цих горе-батьків позбавили батьківських прав, а мене призначили опікуном онука, але отримала відмову.

Не розумію, якщо я фактично єдина людина, яка опікується хлопчиком, чому це не можна оформити офіційно? І як нам з онуком виживати на мою малу пенсію?

Р. КАРПЮК,
м. Нова Одеса Миколаївської обл.

Юрій ПАВЛЕНКО,
уповноважений Президента України з прав дитини:

— Питання  встановлення  опіки  над  малолітніми  дітьми  перебуває у компетенції органу опіки і піклування за місцем проживання дитини. Враховуючи це, я запитав інформацію від Новоодеської районної державної адміністрації Миколаївської області щодо роботи, яка була проведена у зв’язку з вашим зверненням щодо встановлення опіки над вашим малолітнім онуком.

За інформацією Служби у справах дітей Новоодеської районної державної адміністрації Миколаївської області, у вересні 2012 року ви звернулися з проханням обстежити матеріально-побутові умови сім’ї у зв’язку з перебуванням на вашому фактичному утриманні малолітнього онука Дениса. Мати дитини перебуває у розшуку, переховується у зв’язку з порушенням проти неї кримінальної справи, батько проживає окремо. Ви просили вжити заходів щодо позбавлення батька онука батьківських прав, призначити вас його опікуном та людиною, яка отримує аліменти на його утримання.

Начальник Служби у справах дітей Новоодеської районної державної адміністрації Миколаївської області повідомила про проведення 17.09.2012 року обстеження матеріально-побутових умов вашої родини, за результатами якого 18.09.2012 року було проведено засідання комісії з питань захисту прав дитини Новоодеської райдержадміністрації. Комісія рекомендувала батькові дитини визначитися з місцем проживання сина та використанням сплачених аліментів за їх цільовим призначенням.

Служба у справах дітей повідомила мене про відсутність у батька хлопчика заборгованості зі сплати аліментів. Крім цього, він спілкується із сином, цікавиться його життям, робить йому подарунки, бере участь у вихованні дитини та готовий у будь-який час забрати Дениса на постійне місце проживання до себе.

На жаль, ви з ним не можете дійти до порозуміння в питанні визначення місця проживання неповнолітнього Дениса саме з батьком. Орган опіки і піклування проводитиме індивідуально-роз’яснювальну роботу з вами обома для недопущення загострення конфліктної ситуації. Він також готовий надати необхідну правову допомогу під час визначення місця проживання, порядку спілкування і виховання та способу утримання дитини.

З усіх цих питань слід звертатися до Служби у справах дітей Новоодеської районної державної адміністрації Миколаївської області, до начальника Світлани Нікітіної за телефоном (05167) 93-462 та 91-949.