9 квітня минулого року «УК» надрукував матеріал «Юридичну цілину» піднімають волонтери». В ньому йшлося про масштабний проект Сумського громадського центру з надання правової інформації та консультацій селянам Лебединського району, який ініціювала голова обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» Світлана Дронік та її колеги.

Суть починання — заповнити прогалину в правовій допомозі селянам, які не мають жодних можливостей одержувати кваліфіковану юридичну допомогу, оскільки в місцевих сільських радах не передбачено посад юристів. Проект викликав широкий резонанс не тільки на Сумщині, а й поза її межами.

Непростов навчанні —  легше в роботі

Напередодні нового 2015 року Лебединську районну раду було удостоєно спеціальної відзнаки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства за участь у конкурсі «Кращі проекти місцевого самоврядування в 2014-му році». За словами голови Лебединської райради Василя Калити, який брав участь у підсумковому засіданні учасників всеукраїнського огляду, лебединців відзначено саме за цю масштабну просвітницьку ініціативу.

25 листопада минулого року в історії 23 сільських громад Лебединського району залишиться знаковим. Саме того дня всі без винятку очільники сільських громад одержали сертифікати, які стверджують їхнє право на надання первинної правової допомоги з низки життєво важливих питань сільського укладу.

Цьому передували грунтовні і регулярні заняття під керівництвом кваліфікованих спеціалістів з різних правових сфер і сегментів. Адже навчальний план склали таким чином, аби не залишилося жодної прогалини чи вразливого місця — хто-хто, а сільські голови їх знають.

Важко виокремити ту чи іншу тему, всі вони по-своєму потрібні, актуальні. Наприклад про національний механізм захисту прав людей та антикорупційне законодавство на рівні сільських громад. Чи особливості землеустрою в сільській місцевості. Або ж нотаріальне посвідчення документів. Словом, скільки запитань — стільки й відповідей.

Під час таких занять представники установ, закладів надавали кваліфіковані роз’яснення. До того ж теми підкріплювали матеріалами на електронних носіях, буклетами з первинної правової допомоги, які підготовлені за сприяння міжнародного фонду «Відродження», а кожному параюристу центр видав посібники. В них сконцентровано роз’яснення і відповіді на найпоширеніші запитання і ситуації, притаманні сільським громадам.

За період роботи над проектом юристи-волонтери щомісяця відвідували щонайменше 2–3 сільські ради, де загалом надали юридичну допомогу з різноманітних питань майже 500 селянам.

Поєднуючи поточну роботу з підготовкою параюристів, учасники проекту порушили проблеми правового під∂рунтя життєдіяльності сільських громад. Відтепер кожен сільський голова має право надавати первинну юридичну допомогу своїм односельцям, «розвантажуючи» їх від поїздок до районного чи обласного центру, заощаджуючи людям кошти, час, здоров’я.

Крапку ставити зарано

Як говорить Світлана Дронік, остаточні підсумки підбивати передчасно. Бо й ініціатори починання, і сільські громади мають намір продовжувати співпрацю.

Про ініціативу дізналися й в інших районах не тільки Сумської області, а й сусідньої Харківської. Тамтешні сільські й селищні голови теж зацікавлені, аби і в них відбувся подібний правовий лікнеп. Чому б досвід сумчан не запровадити в інших регіонах України?

На Сумщині центр має намір укласти з кожним підготовленим параюристом угоду на 2015 рік, аби закріпити і продовжити співпрацю.

Залишається на порядку денному і питання проведення конкурсів серед юридичних осіб щодо надання первинної правової допомоги. Центр планує взяти в них участь, розраховуючи на перемогу.

ЩО ЗАПРОПОНУВАЛИ СУМСЬКІ ЮРИСТИ

♦ поширити досвід Сумського обласного об’єднання громадян «Усвідомлений вибір народу» щодо навчання сільських правових консультантів (параюристів) жителів села;

♦ звернутися в Міністерство юстиції з пропозицією спростити для сільської місцевості порядок та критерії залучення органами місцевого самоврядування юридичних осіб приватного права до надання первинної правової допомоги;

♦ внести доповнення в Закону  «Про безоплатну правову допомогу» про те, що громадські організації, які утворили Центри правової інформації та консультацій і мають досвід, можуть надавати безоплатну правову допомогу сільському населенню, а сільські голови — отримувати статус параюриста.