ПРОБЛЕМА

Приватизація держмайна має відбуватися з максимальною економічною ефективністю,
оскільки інвестиційно привабливих об'єктів залишилося мало

Найвищу ціну за виставлений товар можна отримати лише в умовах змагальності й відкритості. Ці принципи особливо актуальні сьогодні - в умовах проведення жорстких економічних та адміністративних реформ, гострого бюджетного дефіциту. Тим більше, що інвестиційно привабливих об'єктів, продаж яких може істотно поповнити державну скарбницю, залишилося вкрай мало.

З цієї точки зору способи роздержавлення деяких об'єктів викликають багато запитань. Йдеться про оголошену Фондом державного майна України (ФДМУ) приватизацію авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" ("МАУ"). Всупереч думці Президента стосовно приватизації (указ від 10 грудня 2010), держпакет акцій провідної української авіакомпанії (61,58%) продається не через конкурс, а заздалегідь визначеному покупцеві. А якщо так, то ціну визначатиме не ринкове змагання потенційних претендентів, а оцінка від оціночної компанії. У свою чергу, в інтерв'ю голова ФДМУ Олександр Рябченко неодноразово називав бажану вартість держпакета "МАУ" - 250 млн грн.

Оголошений ФДМУ конкурс на визначення оціночної компанії, що встановить ціну державного пакета акцій "МАУ", несподівано для фахівців виграла маловідома компанія ТОВ "Українська експертна група". Ця компанія оцінила 61,58% акцій "МАУ" в 270 млн грн. У той же час авіакомпанія "Роза вітрів" висловила готовність придбати держакції за 492,9 млн грн, а "Дніпроавіа" за 516, 841 млн грн. Подібні пропозиції є близькими до ринкових. Це підтверджує експертна оцінка багатьох аналітичних та інвестиційних компаній. Однак на ці пропозиції ФДМУ не реагує ніяк.

Така позиція не знімає питань, і в разі формального завершення приватизації за "сценарієм від ФДМУ" вона, вірогідно, триватиме ще довго. Адже приводів до судових позовів з боку інших потенційних претендентів на купівлю акцій "МАУ" ФДМУ своїми діями надав достатньо.

Правда, у деяких ЗМІ промайнув коментар Олександра Рябченка про те, що він не має змоги провести приватизацію "МАУ" в інший спосіб. Мовляв, ФДМУ зв'язаний по руках і ногах рішенням зборів акціонерів "МАУ" (до якого, насправді, Фонд сам причетний) про зміну Статуту, де знайшов відображення зовсім необов'язковий пункт про переважне право викупу державної частки акцій виключно акціонерами "МАУ". Отже, претендентами на купівлю виставленого на продаж держпакета виявилися три недержавні акціонери - Сapіtal Іnvestment Projects (6% акцій), UІA Beteіlіgungsgesellschaf (22,5% акцій) та UІA Holdіng (9,9% акцій). Відомо, що всі вони тепер належать одній особі. Це колишній голова спостережної ради компанії "АероСвіт" Арон Майберг.

Втім, поки потенційний покупець, затамувавши подих, чекав фінальної стадії приватизації, з'явилася інформація, що у ФДМУ незадоволені оцінкою, зробленою ТОВ "Українська експертна група". Але йдеться не про озвучену суму, а про її обгрунтування. Керівництво ФДМУ нібито серйозно остерігається, що методика може бути оскаржена в судовому порядку, що завадить завершенню приватизації. З іншого боку, ходять чутки, що потенційний покупець незадоволений саме сумою в 270 мільйонів. Адже він розраховував на раніше озвучені керівником ФДМУ 250 мільйонів...

Чимало запитань до цієї оцінки і з боку експертів. Наприклад, начальник відділу аналітики інвестиційної компанії "Велес капітал" Ліна Ольмезова вважає її значно заниженою. Це підтверджує й аналітик інвестиційної компанії "Сократ" Костянтин Месельський. На його думку, оцінка держпакета акцій "МАУ" в 270 млн грн не враховує премії за контроль над підприємством, прибутків майбутніх періодів та можливих прибутків покупця від ефекту синергії від придбання активів. Зрештою, 22,5% акцій "МАУ" були викуплені компанією пана Майберга за 19 млн євро (що не дивно, бо їх продавала не "щедра" держава, а "Австрійські авіалінії"). Якщо розраховувати ціну держпакета акцій "МАУ" за аналогічним алгоритмом, мало б вийти 534 млн грн. Чому держава повинна втрачати на цій приватизації 260-280 млн грн? Звичайно, від цього хтось один програє, але виграє держава.