Останні дні перед відзначенням 24-ї річниці незалежності видалися насиченими різноманітними подіями, святковими й не зовсім, веселими й, на жаль, сумними. Проте ділова налаштованість на проведення змін у країні проглядалася як у вчинках пересічних громадян, так і керівництва держави. Особливу ж зацікавленість суспільства викликає процес творення нової Конституції. 

Напередодні свята Президент Петро Порошенко зустрівся з відомими громадськими діячами, які брали участь у створенні, утвердженні та розвитку незалежної Української держави, у написанні та ухваленні Основного закону, доклали зусиль для утвердження демократичних засад. Запрошені відверто поговорили про актуальні питання розвитку держави, зокрема про зміни до Конституції в частині децентралізації влади.

Владу — під контроль громадам

Президент наголосив на важливості чесної відкритої розмови стосовно децентралізації як однієї з найважливіших реформ, на яку Україна чекає вже багато років, та звернувся до гостей із закликом стати провідниками реформаторських ідей децентралізації, бути активними в захисті єдності країни та її подальшого демократичного поступу.

Нині важлива підтримка авторитетами країни процесу ухвалення Верховною Радою відповідних змін. «Ми — одна команда, ми однаково розуміємо інтереси України і скоординовуємо рух країни. Потрібно, щоб громадяни чули ваш голос, бо ви сьогодні є авторитетами для українського народу, і ми маємо говорити одним голосом», — зазначив Президент.

Створення місцевого самоврядування він вважає одним із елементів побудови західної цивілізації. А наявність сильного місцевого самоврядування, — тут Президент закликав згадати магдебурзьке право, — була і буде однією з цивілізаційних відмінностей, які відрізняють Україну від Росії, наближаючи нас до Європи.

Згадані зміни передбачають дієві запобіжники, які гарантують територіальну цілісність України та її унітарність, а децентралізація не стосується таких питань, як оборона, зовнішня політика, безпека, забезпечення прав та свобод громадян, повідомляє прес-служба Президента. Тому Петро Порошенко сподівається, що Верховна Рада не зволікатиме із розглядом пропозицій та підтримає їх на позачерговій сесії.

«Думаю, ключову увагу на позачерговій сесії буде приділено реформі децентралізації: передачі повноважень територіальним громадам і скороченню відстані між людиною та владою. Маємо збільшити вплив громади на владу», — сказав Президент, сподіваючись, що парламентарії найближчим часом визначаться з датою позачергового пленарного засідання.

Петро Порошенко зазначив, що у Верховній Раді достатньо голосів депутатів для ухвалення змін до Конституції у частині децентралізації, і подякував за підтримку парламентським політичним силам.

Збільшення повноважень і відповідальності місцевої влади особливо актуальне, враховуючи наступні місцеві вибори. «Надзвичайно важливою складовою для реформування країни є делегування повноважень на місця, де люди матимуть змогу вирішувати, куди їм витрачати гроші, яким чином забезпечувати ефективні й прозорі рішення з розвитку тих чи інших територій, а також збільшення відповідальності місцевої влади», — зазначив Петро Порошенко.

Він сподівається, що Конституційна комісія також доопрацює та затвердить зміни до Конституції в частині правосуддя, а парламент підтримає їх. «Це те, чого найбільше люди вимагають і що є найактуальнішим щодо реформування. Право на справедливий суд є ключовим елементом захисту прав людей, поліпшення інвестиційного клімату й забезпечення верховенства права», — підкреслив глава держави. Крім того, важливим питанням для Верховної Ради він назвав зняття недоторканості з депутатів і суддів.

Як позбутися імперських міфів

А колишній посол України в США Юрій Щербак наголосив на необхідності поліпшення комунікації влади із суспільством: «Ми — ваші однодумці, але є речі, які люди не розуміють і які треба дуже добре їм пояснити». Він наголосив на необхідності розвінчання «міфологем Путіна» про те, що українці та росіяни — єдиний народ, а також про те, що Україна нібито знаходиться під зовнішнім управлінням. Президент на це відповів: «Ви влучили в десятку. Немає у нас ніяких братських народів під час війни. Є єдиний Український народ, який прямує в Європу, і є російський народ, який перебуває у глибокій кризі».

Перший Президент Леонід Кравчук зазначив, що зміни до Конституції жодним чином не мають нести загрозу для країни. Він закликав частіше зустрічатися, слухати один одного та слухати не тільки політиків, а й людей. «Люди мають зрозуміти, що ми — разом із ними», — зазначив перший Президент.

Під час дискусії Блаженніший Любомир (Гузар) закликав усіх «позбутися радянського у мисленні, чітко усвідомити, де знаходиться Україна, і зробити все можливе, щоб Конституція діяла якомога довше», що, на його думку, сприятиме стабільності у суспільстві.