Верховна Рада нещодавно ухвалила Закон «Про ратифікацію Угоди у формі обміну нотами між Урядом України та Урядом Японії про кредитну угоду про другу позику на політику розвитку на здійснення економічних реформ між Кабінетом Міністрів України та Японським агентством міжнародного співробітництва». А вчора міністр фінансів України Наталія Яресько та Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі зустрілися з мас-медіа, аби розповісти подробиці цього важливого документа.

Відчутний ефект

«Наша країна має багату історію плідного співробітництва з Японією. Загальний обсяг допомоги цієї держави Україні вже становить 1,8 мільярда доларів, з яких 1 мільярд доларів пішов на реконструкцію Бортницької станції аерації. Ми отримаємо від уряду Японії 300 мільйонів доларів кредиту на дуже вигідних умовах», — зазначила Наталія Яресько.

За словами міністра, відсоткова ставка за цією позикою лише 1% річних з терміном сплати 20 років, з яких перші шість років Україні не потрібно буде взагалі погашати цей борг. Це справді непогані умови, адже, приміром, 2014 року Україна отримувала позики під 8% річних, а термін повернення становив 5 років.

Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі вважає, що японський бізнес зацікавлений у вкладанні своїх коштів у банківську систему України. Фото з сайту nbnews.com.ua

Наталія Яресько повідомила, ці гроші від уряду Японії підуть до загального фонду державного бюджету і ефект від такого залучення мають відчути пересічні громадяни країни. Чинності така угода набере наприкінці березня, а надійдуть кошти єдиним траншем у квітні 2016 року.

Ідемо вперед

Міністр додала, що отримати такий кредит було важко, адже Україна мала здійснити 10 реформ, три з яких — боротьба з ухиленням від сплати податків із широким залученням системи електронного адміністрування ПДВ, пильний контроль за доходами та видатками державного бюджету, реформування ринку газу.

З усіма умовами, які поставив японський уряд для надання кредиту, за словами міністра фінансів, Україна добре впоралася. «Можливо, для пересічних громадян це й не було відчутним кроком. Але ми за 15 місяців роботи змогли зробити те, що попередні уряди не змогли за 23 роки незалежності нашої держави. У нас навіть гуманітарну допомогу Японії, яку ми повинні були скерувати на реконструкцію театру опери та балету в Харкові, попередній уряд використав не за призначенням», — наголосила вона.

Шігекі Сумі сказав, що японський уряд вбачає великий прогрес України за останні два роки на шляху проведення ефективних реформ. «Інакше ми просто не надавали б ці кошти. В Україні нині не такий вже й поганий стан розвитку економіки, як може здаватися на перший погляд, і ваша держава активно просувається вперед. І це чудово бачать японські бізнесові кола. Вони зазначають, що можна вкладати і в розвиток вашої банківської системи», — підкреслив він.

За словами посла, уряд Японії надає не лише грошову допомогу Україні, а й юридичні послуги та консультації.