ВІДЛУННЯ

Депутати Європарламенту переконалися у демократичності волевиявлення українського народу

Обговорення виборів до місцевих органів влади, які відбулися в Україні 31 жовтня, було в центрі уваги зустрічі Прем'єр-міністра Миколи Азарова з делегацією представників Європейського парламенту.

Законодавство треба удосконалювати

Гостей було поінформовано про вільний і демократичний характер місцевих виборів, у чому мали змогу пересвідчитися іноземні спостерігачі. Микола Азаров зауважив, що на цілодобову гарячу телефонну лінію не надходило сигналів про будь-які інциденти. А за дні, що минули з дня виборів, не зафіксовано жодного звернення до судів.

Щоправда, з технічного боку вибори були досить непростими. Кожен виборець отримував кілька бюлетенів з 10 - 20 прізвищ. Це ускладнило виборчий процес, оскільки люди досить довго обирали, за кого проголосувати. Тому на багатьох виборчих дільницях утворилися черги, переконував європарламентаріїв український Прем'єр.

Явка виборців 31 жовтня становила 49%, що нижче, ніж на останніх президентських виборах, однак більше, ніж на муніципальних виборах в інших країнах, повідомляє департамент інформації та масових комунікацій Секретаріату Кабміну.

Нині, на переконання Миколи Азарова, дуже важливо в максимально стислі строки сформувати місцеві органи влади: "Кінець року - це час прийняття бюджетів. Тому, коли приходить новий мер, він формує нову команду, і потрібен час, аби розібратися у ситуації і приступити до роботи. Тому для уряду дуже важливо, щоб нова влада на місцях якомога раніше розпочала виконання своїх обов'язків".

Це не виключає плідної співпраці з представниками опозиції, значна кількість яких перемогла на місцевих виборах. Важливо, щоб у складних поточних ситуаціях владні команди професійно працювали разом і розв'язували проблеми громадян.

При цьому Прем'єр вважає за доцільне удосконалити виборче законодавство. Насамперед слід спростити технологічно складну процедуру виборів. Це 36 тисяч виборчих дільниць, 500 тисяч членів виборчих комісій різного рівня, понад мільйон спостерігачів. Тому кількість членів виборчих комісій треба істотно скоротити і повести цю роботу із залученням опозиційних партій.

Президент Віктор Янукович відповідним розпорядженням уже створив спеціальну робочу групу з питань удосконалення виборчого законодавства.

Проблем із Євро не буде

Микола Азаров не міг не привернути увагу високих гостей до відновлення роботи будівельної галузі: "Якби ви півроку тому проїхали Києвом, то побачили б, що всі будівельні майданчики були "заморожені". Зараз на них ведеться активне будівництво. По всій країні до кінця року буде введено в експлуатацію понад 250 об'єктів - це і великі мости, і школи, і лікарні, й житлові будинки. Я вважаю це великим досягненням нашого уряду", - підкреслив він, додавши, що за два роки падіння будівельної галузі сягло 80%. Що позначилося й на відставанні від графіка зведення більшості об'єктів Євро-2012.

Нині будівництво всіх об'єктів до футбольної першості у повному обсязі забезпечено фінансуванням та відбувається за планами. "Я особисто контролюю хід виконання всіх робіт, тому ніяких проблем в організації футбольного чемпіонату в нас не буде", - запевнив Микола Азаров.

У зустрічі брали участь голова делегації Європарламенту Павел Коваль, член фракції "Європейські консерватори та реформісти", Голова комітету Європарламенту зі співробітництва між Україною та ЄС Сіірі Овіір, заступник Голови комітету Європарламенту зі співробітництва між Україною та ЄС Ян Козловські та інші.