КІБЕРЗЛОЧИННІСТЬ

В Україні затримано хакерів, які упродовж року викрали з банків США і Європи майже 40 млн доларів

Служба безпеки України в рамках міжнародної операції, що проводилася з 29 вересня по 2 жовтня за участі правоохоронних органів США, Великобританії та Нідерландів, припинила незаконну діяльність українського, так би мовити, філіалу великого транснаціонального угруповання, яке добре нагріло руки на банківських рахунках американців та західноєвропейців. За попередніми даними, загалом реально вкрадено щонайменше 70 млн доларів, з яких більше половини - виключно "заслуга" наших суперхакерів.

За словами заступника начальника управління СБУ з інформаційної безпеки Олександра Загребельного, до складу української "секції" входило до 20 молодих осіб, переважно спеціалістів у галузі інформаційних технологій з різних областей. Злочинці діяли з розмахом - запускали в програмне забезпечення комп'ютерів, з яких здійснювалося управління банківськими рахунками, спеціальні віруси і крали персональні коди доступу. Після цього кібери, використовуючи отриману персональну інформацію, знімали гроші і переводили їх на рахунки в українських банківських установах або за допомогою міжнародних електронних платіжних карт отримували готівкою.

Як відзначив Олександр Загребельний, найбільші фінансові втрати через кіберзлочинців понесли банківські структури США і Західної Європи. Вітчизняні банки ніби не постраждали. Хто знає, можливо наші суперхакери своєрідні патріоти?... Тим більше, що заморських грошей вистачало і на розвиток "справи", і на придбання нерухомості, автомобілів, коштовностей, дорогих побутових приладів. Під час обшуків у фігурантів, окрім сучасного комп'ютерного обладнання на суму приблизно 100 тис. доларів, було вилучено багато цінних речей.

- Із встановлених учасників злочинної групи затримано п'ятьох, решта перебуває в розшуку, - повідомив О. Загребельний. - Кримінальну справу буде порушено після експертизи вилученої техніки. Тоді й визначиться роль кожного в злочинній схемі крадіжок грошей "з-за бугра".