Човен, як і авто — не предмет розкоші, а засіб пересування. Тож, користуючись ним, потрібно дотримуватись встановлених правил і норм. Особливо — якщо ви власник човна у прикордонній зоні. А тому   військовослужбовці Донецького прикордонного загону ведуть постійну роз’яснювальну та профілактичну роботу з місцевими жителями Азовського узбережжя — власниками і користувачами маломірних плавзасобів — стосовно дотримання існуючих правил прикордонного режиму, порядку обліку, зберігання та використання човнів. Переважна більшість населення із розумінням ставиться до цих реалій. Проте не перевелися й такі, хто вдається до правопорушень у відповідних районах Приазов’я. Втім, як правило, горе-мореплавці потім дуже жалкують, бо їм доводиться відповідати за скоєне.

Наївна «відмазка» для прикордонників:  «Рибу купили на березі». Та хто ж повірить? Фото з сайту tsn.ua

Приміром, відверто проігнорував попередження 44-річний житель села Обрив Новоазовського району, який на маломірному плавзасобі «Чибіс-риболовний» вийшов у море, а потім причалював до берега поза встановленим пунктом базування, що є порушенням вимог чинного законодавства. Певна річ, подібні маневри не залишилися непоміченими — патруль відділу прикордонної служби «Маріуполь» затримав порушника. А оскільки чолов’ягу протягом року вже неодноразово притягували до адміністративної відповідальності за порушення правил прикордонного режиму, то охоронці кордону винесли постанову, відповідно до якої згаданому плавзасобу тепер заборонено виходити в море протягом місяця.

Також нещодавно прикордонники відділу «Маріуполь» затримали трьох громадян України, які поверталися з моря маломірним плавзасобом «Прогрес».

«Чоловіки перебували в контрольованому прикордонному районі і при цьому не мали при собі жодних документів, які посвідчують особу, — розповів «Урядовому кур’єру» керівник прес-служби Донецького прикордонного загону Едуард Нікітенко. — А ще в маломірному човні, яким вони причалили до берега, виявили солідну кількість улову. Усього тут було 240 штук тарані, 79 пеленгаса та 20 судака. При цьому затримані, виправдовуючись, оперували наївною «відмазкою»: мовляв, рибу вони буцімто купили на березі в районі пункту базування човна». За фактом цього правопорушення складені адміністративні протоколи, й рибалками тепер опікуються правоохоронці та співробітники управління Азоврибохорони. Морепродукти вилучені (за попередніми підрахунками, сума заподіяних збитків становить 85 тисяч гривень), порушники притягнені до відповідальності і якийсь час змушені будуть провести на березі, оскільки вирішують питання про заборону виходу в море маломірного «Прогресу».

«Купили» рибу на суходолі (принаймні, так вони стверджують) і двоє жителів села Широкіне, яких мобільна оперативна група Донецького прикордонного загону та Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України виявила при поверненні на берег в одному з районів базування маломірних плавзасобів. Зважаючи на те, що 30-річний та 25-річний місцеві жителі ходили в море без документів, які засвідчують особу, стосовно них прикордонники склали матеріали за ст. 202 КУпАП «Порушення прикордонного режиму». Крім того, у судні типу мотобаркас правоохоронці натрапили на свіжі морепродукти загальною вагою 276 кілограмів. Вдавшись до незаконного вилову риби, «купці» заподіяли державі збитків на суму 97 тисяч 240 гривень. Нині правоохоронці розглядають питання про порушення кримінальної справи за ст. 249 КК України «Незаконне заняття рибним, звіриним чи іншим водним добувним промислом», що передбачає відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років із конфіскацією улову та знарядь незаконного промислу.