Нещодавно «Урядовий кур’єр» писав, як і де жителі східних регіонів, що змушені були переселитися із зони АТО, можуть стати на облік, аби отримувати грошові виплати та матеріальну допомогу («Переселенців візьмуть на облік і після 31 грудня», «Урядовий кур’єр» від 4 грудня, № 226).

Але, як виявилося, наша реєстраційна система далека від досконалості. Про це зауважували експерти під час круглого столу «Вирішення проблем управління інформаційними системами при реєстрації внутрішньо переміщених осіб», який відбувся днями. На заході також ішлося про те, що в межах Меморандуму про співробітництво між Мінсоцполітики, Регіональним представництвом управління Верховного комісара ООН у справах біженців та Фондом інновацій та розвитку вже розробляють нову інформаційну систему, яка істотно спростить процес реєстрації переселенців зі сходу України та надання їм адресної допомоги.

За принципом «єдиного вікна»

За даними заступника міністра соціальної політики Віктора Іванкевича, на сьогодні зареєстровано понад 736 тисяч внутрішньо переміщених осіб зі сходу країни та Криму, а це  499 722 сім’ї. Понад 227 тисяч сімей звернулися в органи соціального захисту для призначення грошової допомоги на проживання. Уже 136 691 сім’я отримала таку допомогу, а профінансовано 342 мільйони 495 тисяч гривень. І всіх переселенців зі сходу України необхідно внести до інформаційної програми, щоб кожен, хто потребує допомоги, міг її отримати.

— Нині за допомогою міжнародних експертів налагоджено роботу програмного забезпечення Реєстру внутрішньо переміщених осіб. Працюємо над тим, щоб цей реєстр був відкритіший і щоб інформація стосовно потреб переміщених осіб, зокрема в гуманітарній допомозі, була доступною для волонтерських організацій на рівні кожного району і щоб співпраця з волонтерськими організаціями будувалася передусім на місцях, — зауважив Віктор Іванкевич.

За підрахунками експертів, запрацювати нова система може вже за кілька місяців, і функціонуватиме за принципом «єдиного вікна».

— Ми створюємо систему, в якій не буде дублювання даних одних і тих самих людей, вона розрахована на людину, яка прийшла по допомогу. Всі сервіси суміщатимуть усе, що необхідно людині, аби їй не доводилося бігати по інстанціях за кожним папірцем. Ми ж розуміємо: люди втратили майже все, і ми не змушуватимемо їх ще й по кабінетах бігати, — прокоментував член парламенту Грузії співзасновник Фонду інновацій та розвитку Георгій Вашадзе.

Персональні дані надійно захищені

Фахівці запевняють: процес реєстрації та надання допомоги буде максимально простим. Кожен зможе зареєструватися он-лайн, отримати запрошення на конкретний час і прийти. Не буде жодних черг, жодних незручностей.

Щодо захисту персональних даних переселенців, які буде внесено до реєстру, то тут не варто хвилюватися: як зауважують фахівці, вони як кордон — на надійному замку.

— База наша захищена. Ми враховуватимемо світовий досвід, вимоги закону про захист персональних даних, права та свободи переміщених осіб, — розповів «Урядовому кур’єру» начальник управління організації соціального захисту постраждалих внаслідок надзвичайних ситуацій Сергій Марущенко. Він запевнив, що жодні персональні дані не вийдуть за межі інформаційної системи.

За даними Міністерства соціальної політики України, на Донбасі вакантні понад 30% робочих місць у сфері соцполітики. Від воєнних дій на сході України найбільше потерпають соціальні працівники — майже кожен третій уже звільнився. Цю сумну статистику оприлюднив Віктор Іванкевич під час «круглого столу».

— У деяких наших управліннях соціального захисту, зокрема на Луганщині, до 32% вакансій, — розповів він і зауважив, що кількість вакансій в органах соціального захисту тривожна і може закінчитися катастрофою. Це вже межа, і якщо ще хтось звільниться, то настане колапс. Люди протягом робочого тижня приймають переселенців, а по суботах та неділях вносять цю інформацію в базу даних, — сказав Віктор Іванкевич. За його словами, люди не витримують напруження. 

Вікторія МАКАРЕНКО
для «Урядового кур’єра»