Якщо не вдалася пряма агресія під виглядом «гуманітарного конвою», треба спробувати перемогти хоча б на пропагандистському фронті. Мовляв, люди на Донбасі страждають,  а українська влада не дає змоги сердобольним сусідам  хоч чимось їм допомогти.

Цього разу, щоб досягти поставленої мети, вирішили домовленості із Червоним Хрестом, яких не існує, замінити реальними переговорами не лише з цією міжнародною структурою, а й із Євросоюзом.  Червоний Хрест підтвердив, що отримав пропозицію від міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова направити автоколону з гуманітарною допомогою до постраждалих районів України. Президент Росії  телефоном зв’язався з головою Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу і повідомив, що Росія у взаємодії з представниками Міжнародного комітету Червоного Хреста направляє до України гуманітарний конвой.

І вже  11 серпня  автоколона у складі  280 машин вирушила з Підмосков’я до Східної України. Вона везе майже 2 тисячі тонн гуманітарних вантажів, серед яких продовольство, медикаменти, питна вода, спальні мішки, електростанції. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив Financial Times, що  автоколона увійде на територію України в місці, яке буде узгоджено з Києвом.

Погодитися на такий цивілізаційний крок Росію змусила міжнародна спільнота. Після того, як українська дипломатія на чолі з Президентом Петром Порошенком розкрила світу підступні плани агресора, він вирішив не просто  реабілітуватися, а водночас продемонструвати тій частині українського суспільства, яку зомбував тривалий час, що досі опікується його добробутом. Мабуть, у сусідній країні розраховують на те, що, доведені до відчаю вогневими атаками бойовиків і потужними обстрілами з Росії, мирні жителі будуть раді чужій хлібині з рук тих, хто накликав війну на їхні голови.

Чи не матимемо «троянського коня» в російській упаковці?. Фото з сайту obozrevatel.ua

«Турботливий» сусід переконаний, що мирні жителі в зоні АТО не знають, хто змусив Росію доставляти саме гуманітарну допомогу. Відбившись від «гуманітарного конвою», Президентові України Петрові Порошенку довелося знову вести інтенсивні переговори зі світовими лідерами (президентом Європейської комісії Жозе Мануелем Баррозу та президентом США Бараком Обамою), щоб поставити Росію в межі міжнародного права. В обох випадках ішлося   про  врегулювання ситуації на Донбасі та доправлення в регіон  міжнародної гуманітарної місії під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста. Глава нашої держави висловив побажання, щоб «українське питання» було внесено до порядку денного та отримало належну увагу під час наступного засідання Європейської Ради 30 серпня цього року.

Зі свого боку Жозе Мануель Баррозу підтримав ініціативу Президента України щодо гуманітарної місії й наголосив, що її слід здійснювати відповідно до міжнародного права. Він також повідомив, що Європейський Союз готовий виділити 2,5 мільйона євро на гуманітарну допомогу для України, і закликав створити спеціальну координаційну структуру, яка опікуватиметься ще й переміщенням переселенців.

Президент США Барак Обама також солідарний із Петром Порошенком щодо міжнародної гуманітарної місії під егідою Міжнародного комітету Червоного Хреста. Цю тему він порушував і під час розмови з  прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці, щоб спільними силами досягти бажаного результату.

Отож як саме доправлятимуть гуманітарну допомогу на Донбас, розписало Міністерство закордонних справ України у спеціальній заяві. У ній ідеться, що за ініціативою  Президента України щодо направлення до Луганської області міжнародної місії гуманітарної допомоги окрім вантажів, підготовлених українською стороною, місія включатиме також і міжнародний компонент, зокрема гуманітарну допомогу, надану Міжнародним комітетом Червоного Хреста, США, ЄС, а також Росією.

Надходження в Україну гуманітарних вантажів здійснюватиметься відповідно до законодавства України та міжнародного права, а також із дотриманням підходів, які застосовує Міжнародний комітет Червоного Хреста і повністю поділяють Україна й уся світова спільнота. Логістичний супровід Міжнародної місії гуманітарної допомоги, зокрема її доставку та розподіл, забезпечуватимуть представники Міжнародного комітету Червоного Хреста й України. При цьому важливо, що гуманітарну допомогу розподілятимуть виключно серед цивільного населення Луганщини, яке вже тривалий час потерпає від дій незаконних збройних формувань і терору.

PS. Коли верстався номер, ЗМІ поширили інформацію про те, що Росія порушила домовленість з Міжнародним комітетом Червоного Хреста і відправила гуманітарний вантаж в Україну, не надавши попередньо список того, що знаходиться у вантажівках. Про це в інтерв’ю Deutsche Welle заявив представник Червоного Хреста Андре Льорш.

«До цих пір ми цього списку не отримали. Саме тому нас так здивувала звістка про те, що з Росії все-таки направлена колона гуманітарної допомоги. Ці повідомлення остаточно нас заплутали: тепер ми повинні самі розібратися в тому, що відбувається», — заявив він.