Ідея цієї доповіді належить Борису Нємцову. Одного разу він зайшов у партійний штаб і голосно повідомив: «Я знаю, що робити. Треба написати доповідь «Путін. Війна», видати його величезним накладом і роздавати на вулицях. Розповімо, як Путін розв'язав цю війну. Тільки так ми переможемо пропаганду». Нємцов переможно дивився на оточення, так він робив щоразу, коли йому спадала на думку вдала ідея. «Як тобі, Шоріна? Подобається?» — обійняв він Ольгу.

З початку 2015 року Борис став збирати матеріали для доповіді. Він багато працював із відкритими джерелами, знаходив людей, які могли поділитися інформацією. Нємцов вірив, що спроба зупинити війну — це і є справжній патріотизм. Війна з Україною — підлий і цинічний злочин, за який наша країна розплачується кров'ю своїх громадян, економічною кризою і міжнародною ізоляцією. Нікому в Росії ця війна не потрібна, крім Путіна і його оточення.

Борис не встиг написати текст доповіді. 27 лютого його було вбито на Великому Москворецькому мосту, прямо біля стін Кремля. Завершити справу Нємцова взялися його соратники, друзі і люди, які вважали її важливою. Основою доповіді стали матеріали, які підготував Борис. Зміст, рукописні замітки, документи — все, що він залишив, було використано при підготовці тексту.

Наше завдання — розповісти правду про втручання Кремля в українську політику, що призвело до війни між нашими народами. Призвело до війни, яку треба негайно зупинити.

Повний текст мовою оригіналу доповіді Бориса Нємцова «Путін. Війна» читайте тут.