Бориспільський суд вирішив застосувати умовно-дострокове звільнення до колишнього народного депутата Віктора Лозинського, засудженого за вбивство. Але поки що ув’язнений перебуває під вартою — прокуратура це рішення суду оскаржила. Лозинський подав клопотання на перерахунок терміну ув’язнення за так званим законом  Савченко. Згідно зі змінами до Кримінального кодексу, день перебування ув’язненого у слідчому ізоляторі прирівнюється до двох днів у тюрмі або виправній колонії. Юристи стверджують: найбільша проблема в тому, що потраплять під цей закон ті, хто скоїв найтяжчі злочини, і вийдуть на свободу раніше. Адже зазвичай саме вони сидять у СІЗО найдовше. Тому навіть довічники мають такий шанс. Щоб цього уникнути, нардепи пропонують внести до закону корективи.

День за два

«Цим законом законодавець створив проблему. Уявімо ситуацію, коли людина скоїла умисний тяжкий злочин і переховувалася від правоохоронних органів. Перед тим як її таки засудили, вона кілька місяців провела у СІЗО. Це означає, що потрібно робити перерахунок терміну. Внаслідок такого перерахунку може виявитися, що людина навіть «пересиділа» свій термін. Більш того, виходить, що держава ще й винувата, оскільки довго утримувала її під вартою», — розповів голова Верховного суду Ярослав Романюк.

Згідно з підрахунками Державної пенітенціарної служби, під чинність «закону Савченко» потрапляють до 50 тисяч ув’язнених. Терміни ув’язнення перерахували вже понад 10 тисячам осіб, з них майже 3 тисячі опинилися на свободі.

Закон повинен був розвантажити переповнені СІЗО, але на ділі може призвести до зворотних наслідків: тепер уже не прокуратура із судами, а самі підозрювані всіляко затягуватимуть процес, щоб згодом зменшити собі термін, вважають правники. «Хоч би скільки говорили автори цього закону, що в нас важкі умови в СІЗО, однак вони м’якші, ніж у колоніях. Тому деякі особи можуть затягувати процес, щоб якомога довше перебувати в СІЗО, розуміючи, що термін перерахують на їхню користь», — зазначив суддя адміністративної палати Верховного суду Олег Кривенда.

Убивці отримали шанс

Одним із перших за «законом Савченко» вийшов на свободу суддя-колядник Ігор Зварич. Незабаром на свободі може опинитися й організатор будівельної афери «Еліта-центр» Олександр Волконський, а також засуджений за шахрайство Андрій Слюсарчук (Доктор Пі), тюремний термін якого за цим законом скорочено на понад два роки, і так він отримав право на умовно-дострокове звільнення. А зі знаменитої одеської банди Мар’янчука, засудженої за численні вбивства, на свободу вже вийшло 8 осіб.

Більш того, прохання про перегляд термінів можуть тепер подавати навіть довічники після 25 років відбування покарання. І в декого цей термін уже підійшов з урахуванням принципу день за два в СІЗО.

«Є припущення, можливо, фантастичне, що наступним може стати Олексій Пукач. Нині, доки не набув чинності вирок, стоїть питання про перекваліфікацію його дій з убивства на тяжкі тілесні ушкодження, що спричинили смерть людини. Тоді може бути замінено покарання з довічного ув’язнення на певний термін. Якщо це станеться, вважайте, 14 років він уже відбув, адже сім років перебуває в СІЗО», — заявила кандидат юридичних наук експерт-кримінолог Ганна Маляр.

Ганна Маляр зазначає, що людям, причетним до вбивства Георгія Гонгандзе, може бути вигідним звільнення Пукача, оскільки «невідомо, що він ще може розповісти», доки перебуває у в’язниці. Юрист вважає, що такий закон не повинен існувати зовсім, оскільки ставить у нерівні умови людей, винних у скоєнні злочинів, і тих, чию провину ще не доведено.

«Закон Савченко» поставив з ніг на голову логічну прийняту в усьому світі систему. І тепер виходить, що в Україні режим утримання невинних суворіший, ніж режим утримання злочинців, оскільки держава зараховує один день у СІЗО за два дні позбавлення волі. Це неправильно і з погляду дотримання прав людини, і з погляду здорової логіки», — вважає експерт.

На переконання керівника Адвокатського центру Української Гельсінської спілки Євгена Захарова, серед тих, хто вийде на свободу, буде й чимало людей, проти кого сфабрикували справи, кого катували в СІЗО. «Тому цей закон має і позитивні, й негативні наслідки», — підкреслив він. Цей закон, за його словами, також дасть змогу реформувати пенітенціарну систему. Він зменшить кількість ув’язнених в установах виконання покарань, завдяки чому можна буде легше провести реформу.

«Справді, через це зросте злочинність. Справді, закон має негативні наслідки. Суспільство вимагає справедливості, а ми проявляємо милосердя до широкого загалу людей, які його заслуговують, і до якоїсь кількості людей, які не заслуговують. Але я підтримую цей закон і вважаю його позитивним», — додав Захаров.

Нардепи підготували законопроект, у якому вимагають внести поправки в «закон Савченко». А саме: заборонити перерахунок для тих, хто скоїв тяжкі та особливо тяжкі злочини. Але коли парламент дійде до розгляду цього документа, поки що невідомо.