ПЕРСПЕКТИВА

Один із найбільших в Україні металургійних комбінатів одержав можливість знову стати врівень із кращими підприємствами галузі

Василь ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Металургія, як ніяка інша галузь, чутливо реагує на злети і падіння світової економіки. Цю тезу підтвердила зокрема і фінансова криза, яка боляче відрикошетила по українських виробниках металу. Ситуація ускладнилася ще й тим, що більшість підприємств галузі через застаріле обладнання та високі ціни на імпортні енергоносії, а отже й високу собівартість продукції, не могли конкурувати на рівних з іншими світовими виробниками.

Мартен відійде у минуле

Тому нещодавнє повідомлення про те, що українська металургійна компанія «Метінвест», що входить у список 25 найбільших виробників сталі у світі, викупила контрольний пакет акцій «Запоріжсталі», експерти та фахівці металургійної галузі зустріли схвально. По-перше, через те, що після майже десятиріччя змін власників, у тому числі й іноземних, підприємство знову стає суб’єктом саме української економіки. А по-друге, для майбутнього комбінату надзвичайно важливий конкретний намір нових власників інвестувати у модернізацію комбінату значні кошти, які мають оживити підприємство, вік якого наближається до 80 років.

Варто зазначити, що цій угоді, зважаючи на її значущість, передувало одержання дозволів від антимонопольних органів України, Болгарії, Сербії та Македонії. Адже український «Метінвест» поступово перетворюється на потужну світову компанію, на якій працюють майже 100 тисяч людей у 75 країнах. Минулого року загальний виторг компанії, як свідчить нещодавно опублікований фінансовий звіт, становив 14,1 млрд доларів. А сукупний обсяг податків до держбюджету України становив понад 11 млрд гривень, що є найвищим показником серед вітчизняних приватних компаній.

Перед тим як піти на такий крок, у «Метінвесті» прорахували та проаналізували всі плюси і мінуси «Запоріжсталі», визначилися з подальшою стратегією його розвитку.

— Придбання гірничо-металургійних активів групи «Індустріал» стало наслідком реалізації нашої довгострокової стратегії розвитку, що передбачає створення на базі «Метінвесту» сучасної вертикально-інтегрованої компанії світового класу з сильними позиціями на кожній з ланок виробничого ланцюжка. Один із ключових напрямків цієї стратегії — нарощування обсягів виробництва високоякісного металопрокату в Україні і збільшення виробництва продукції з високою доданою вартістю, — зазначив в інтерв’ю ЗМІ генеральний директор холдингу «Метінвест» Ігор Сирий.

Збільшувати обсяги виробництва, тим паче з високою доданою вартістю, новий власник планує за рахунок модернізації комбінату. Не секрет, що останніми роками «Запоріжсталь» працювала на застарілому обладнанні. Окремі заходи з модернізації загальної картини не змінювали — єдиною технологією виробництва сталі на комбінаті залишається мартенівська піч. Тобто інженерний винахід 150-річної давнини, дорогий у використанні та екологічно небезпечний. Небезпечний настільки, що вже не дивиною стали конфліктні ситуації між комбінатом та місцевою владою, яка не бажала толерувати шкідливе для жителів області виробництво навіть такого важливого підприємства, як «Запоріжсталь».

 Новий власник контрольного пакета акцій підприємства вже пообіцяв розібратися із технологічним відставанням комбінату та підвищити ефективність його роботи, для чого буде розроблено довгострокову інвестиційну програму.

— Найближчим часом металургійний холдинг «Метінвест» має намір завершити детальний аналіз ситуації на комбінаті «Запоріжсталь» із метою розробки комплексу заходів щодо підвищення конкурентоспроможності підприємства, — зазначено в повідомленні компанії.

До прибутку – через модернізацію

Безумовно, для «Запоріжсталі», як для абсолютної більшості підприємств металургійної галузі України, такі заходи вже давно на часі. Через застаріле обладнання продукція вітчизняних виробників подекуди виходить дорожчою, ніж пропозиції інших країн. Та особливого значення зниження собівартості продукції завдяки модернізації виробництв та підвищення її конкурентоздатності на світових ринках набуває нині, коли після невеликого посткризового потепління світові ринки металургії знову охолоджуються, що вже відображено на темпах виробництва. Адже у першому півріччі в Україні було зафіксоване падіння виробництва сталі на 3%. Це симптом неприємний — бо саме зниження експорту сталі було однією з важливих причин кризи 2008 року в її українській версії. На тлі експертних прогнозів щодо можливого повторення такої ситуації та вже цілком реальної кризи єврозони нинішній стан у металургійній галузі є індикатором того, що непрості економічні часи таки можуть повернутися.

До того ж, нагадаємо, напередодні кризи чотирирічної давнини справи в галузі йшли за таким самим сценарієм — протягом майже п’яти років попит на український метал був дуже високим, що давало змогу виробникам піднімати ціни та не замислюватися над технологічним оновленням. Державний інтерес витримували, адже крім доходів бюджету гірничо-металургійний комплекс забезпечував 500 тисяч робочих місць. Та події осені 2008-го змусили державу оперативно взятися за протекціоністські заходи, аби зберегти заводи. Хоч, як неодноразово підкреслювали експерти галузі, якби приватні власники своєчасно вкладали кошти в модернізацію, Україна могла б гідно вистояти той економічний шторм.

Тому нині перед новими власниками «Запоріжсталі» стоїть амбітне завдання — за короткий час перебудувати роботу комбінату таким чином, аби він знову став сучасним підприємством, чия продукція затребувана на світових ринках. Назва «Запоріжсталі» сьогодні відома у 65 країнах, які імпортують український метал. Але із входженням до вертикально-інтегрованого «Метінвесту», орієнтованого на постійне технічне вдосконалення, комбінат може отримати шанс на справжнє друге дихання й ефективну прибуткову діяльність.