Зараз зусилля зовнішньополітичного відомства України сконцентровано на деескалації ситуації та відведення агресії Росії, яка чиниться проти України. Саме з урахуванням цього моменту вели мову під час відеоконференції в стінах Кабінету Міністрів заступник міністра закордонних справ — керівник апарату Андрій Олефіров, заступник директора департаменту Європейського Союзу Володимир Бачинський, начальник відділу США та Канади департаменту Америки Микола Кулінич.

Разом з іншими представниками Міністерства закордонних справ та громадських об’єднань («Європа без бар’єрів», Український інститут міжнародної політики) посадовці шукали консенсусну позицію щодо теми «Зовнішні відносини України з Російською Федерацією, США та ЄС». Того дня в комунікаційному центрі уряду за допомогою відеозв’язку взяли слово й експерти з регіонів. Дніпропетровськ, Львів, Одеса, Харків передали побоювання місцевих жителів щодо поточної ситуації в країні та поставили болісні запитання, пов’язані з європейським курсом нашої країни.

Одначе тон широкому формату дискусії задав Андрій Олефіров. За його словами, відносини України з Росією поділяються на два періоди. До анексії Криму за всіма базовими двосторонніми договорами ми справді були стратегічними партнерами. Окрім цього, Росія виступала гарантом нашої безпеки за Будапештським меморандумом від 1994 року. А після захоплення частини вітчизняної території Росія стала для України сусідом, який становить військову та безпекову загрозу — ця країна стала нічим іншим, як головним чинником дестабілізації у політичній, економічній та соціальній сферах.

Під час підписання Будапештського меморандуму безпека здавалася такою досяжною. Фото з сайту telegraph.co.uk

«З одного боку, Україна протидіє зазіханням РФ на свій суверенітет, територіальну цілісність, але з іншого — це цілком очевидно для українських дипломатів — ми налаштовані на вибудовування у перспективі не конфронтаційного, а взаємовигідного розвитку відносин із Росією. Як для демократичної цивілізованої країни у нас єдиний вихід із цієї ситуації — дипломатичні заходи. А ключове для нас слово — діалог», — означив дипломат позицію нашої держави.

Окремо Андрій Олефіров дав зрозуміти, що США та ЄС не вирішують долю України за її спиною. Натомість провідні держави та міжнародні делегації виступають посередниками. Надаючи корисні послуги, вони сприяють розв’язанню Україною та Росією проблем у двосторонніх відносинах за столами переговорів. Першим таким успіхом названо  чотиристоронню зустріч у Женеві 17 квітня.

«Щодня МЗС України проводить зустрічі зі сторонами, які підписали заяву в Женеві. Зокрема з представниками ЄС, США на рівні послів, акредитованих у Києві, з тимчасово повіреним у справах Росії в Україні та з представниками моніторингової місії ОБСЄ, — сказав заступник міністра. — На жаль, тільки українська сторона дотримується зобов’язань, означених у Женеві, й робить усе для деескалації ситуації на сході й півдні України. З боку Росії такої реакції не бачимо. Для нас важливо фіксувати ці дії чи бездіяльність сторін за посередництва США, ЄС і місії ОБСЄ». Вона перебуває в Україні за консенсусним рішенням усіх 57 членів Організації з безпеки і співробітництва в Європі.