Ні дощ, ні грози не завадили глядачам минулими вихідними насолодитися феєричними номерами Другого міжнародного музичного фестивалю «О-FEST 2014». Цього року фестиваль об’єднав талановитих артистів, музикантів та диригентів з дванадцяти країн: Австрії, Болгарії, Грузії, Естонії, Китаю, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, України, Хорватії та Японії. Зелений театр Бучі (місто-супутник Києва) не вмістив усіх охочих, але чудова акустика дала змогу почути голоси фестивалю всім шанувальникам оперети. Саме музика цього жанру і традиційна українська музика були основною темою цьогорічного О-FESТ’у. З огляду на те, що 2014-й в Україні — Рік Тараса Шевченка, до програми фестивалю було включено низку заходів, присвячених Кобзареві.

Співголова оргкомітету фестивалю голова Бучанської міської ради Анатолій Федорук упевнений, що у такі відповідальні часи, як нині, проводити фестивалі за участю гостей з-за кордону потрібно, щоб показати, що Україна жива і житиме незалежно від викликів.

«Я щасливий, що причетний до такої грандіозної мистецької події, яка здатна вмістити та об’єднати митців і гостей культурної еліти з різних куточків світу, — сказав пан Федорук. — Неповторний за природою «О-FEST 2014» — це свято для бучанської громади».

Член оргкомітету фестивалю, головний диригент Національної оперети Дмитро Морозов зазначив, що «О-FEST 2014» унікальний: «Він об’єднує людей різних національностей, показуючи культуру кожного народу, його таланти та музичні надбання».

Музично-театральний проект, заснований Національною оперетою України і Бучанською міською радою, підтримали Міністерство культури і Київська міськдержадміністрація.

Фото надане автором

Чи не найбільше глядачів зібрала танцювально-розважальна сцена «Fun stage». Виступи ансамблю грузинського народного танцю «Іберіелі» та артистів Грузинського культурно-освітнього центру завели публіку. Концерт камерних ансамблів Національної оперети, як завжди, приємно порадував якісним віртуозним виступом артистів театру.

Другого фестивального дня концертно-розважальна програма розгорнулася біля Національної оперети та на її головній сцені. Окрім виставок та майстер-класів, на публіку чекали виступи музичних і танцювальних ансамблів, студентів Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтв, а також провідних солістів театру оперети.

Родзинкою О-FEST’у, як і торік, були виступи української співачки і композитора Джамали. Вона презентувала нову пісню «Чому квіти мають очі», заспівала арію Ірени з оперети А. Вівальді «Баязет». Та найбільше публіку вразила татарська народна пісня «Важко на серці у мене». Під час її виконання здавалося, що співає сама душа Криму…

ПРЯМА МОВА

Богдан СТРУТИНСЬКИЙ,
художній керівник
Національної оперети:

— «О-FEST 2014» покликаний об’єднати світ музикою, а також відкрити Україну для світу як культурну цивілізовану країну. Організовуючи та проводячи цей проект, ми робимо інвестицію у майбутнє, передусім у розвиток туризму та інтернаціональної співпраці. Ми знімаємо страхи і побоювання, нав’язані інформаційною війною, зацікавлюємо і заохочуємо гостей з-за кордону приїхати до нас ще раз, щоб ближче ознайомитися з високим українським мистецтвом, традиціями, стравами, побутом, щирими, доброзичливими і талановитими людьми.