Напередодні саміту НАТО у Варшаві держсекретар США Джон Керрі відвідав Україну та Грузію. Цей крок перед знаковою зустріччю на найвищому рівні глав держав, які входять до складу найпотужнішого військового альянсу у світі, має на меті підтвердити підтримку НАТО цим двом країнам, котрі стали жертвами російської агресії.

У Києві голова американської дипломатії зустрівся з українським керівництвом. Після зустрічі Президент Петро Порошенко заявив, що його переговори з держсекретарем США були дуже плідні. Він переконаний, що в контексті протидії викликам безпеки США  залишаються ключовим союзником України на міжнародній арені.

Україну та США об’єднує розуміння, що цивілізований світ лише разом може протистояти глобальним загрозам. Фото Михайла МАРКІВА

«Нас об’єднують спільні цінності, розуміння, що цивілізований світ тільки разом може ефективно протистояти спробам дестабілізувати глобальну систему міжнародної безпеки та співробітництва», — заявив Петро Порошенко.

Під час спільної прес-конференції Президент України озвучив сподівання, які українська сторона покладає на засідання комісії Україна — НАТО на найвищому рівні, яке пройде у Варшаві в рамках саміту Північноатлантичного альянсу. За його словами, Київ очікує, що у Варшаві будуть підтверджені тези Бухарестського саміту з приводу того, що двері альянсу залишаються відкритими для будь-якої європейської країни. Крім того, Петро Порошенко повідомив, що у Варшаві пройде зустріч України з «квінтетом НАТО», тобто з п’ятьма найвпливовішими країнами альянсу: США, Францією, Німеччиною, Великою Британією та Італією. «На цю зустріч відведено достатньо часу, щоб обговорити питання безпеки і реформ в Україні», — розповів Президент.

Джон Керрі схвально оцінив успіхи України в оборонній реформі, проте зазначив, що українська влада має попереду ще багато роботи. «США дотримуються політики відкритих дверей, і ми готові привітати нових членів альянсу, коли вони будуть готові», — заявив Джон Керрі, проте додав, що Україна ще сама не вирішила, чи хоче вона подати заявку на членство в НАТО, тож доля цього питання залежатиме від рішень, ухвалених у Києві. «Зараз говорити про будь-що інше буде передчасно», — зауважив американський дипломат.

Ситуація на Донбасі та перебіг виконання мінських домовленостей були в центрі переговорів українського Президента та держсекретаря США. За словами Петра Порошенка, Україна обговорює з міжнародними партнерами дорожню карту виконання мінських домовленостей. «Росія та бойовики несуть відповідальність за загострення ситуації, бо Україна залишається відданою мінським домовленостям», — заявив Петро Порошенко. За його словами, мінські домовленості потрібно реалізовувати якнайшвидше, бо Україна платить щодня дуже високу ціну. «Я як Президент не можу залишатися оптимістом, коли на Донбасі щодня гинуть і зазнають поранення українські солдати», — заявив Петро Порошенко.

У Вашингтоні вважають, що повного виконання мінських домовленостей ще можна досягти. «Як я говорив неодноразово, найшвидший шлях по-справжньому вирішити конфлікт пролягає через повне виконання мінських угод», — зауважив Джон Керрі. За його словами, йдеться про справжній режим припинення вогню на лінії зіткнення, про необмежений доступ місії ОБСЄ до всіх районів Донбасу, про повернення всіх заручників, про вільні та справедливі вибори на окупованих територіях згідно з українським законодавством та про виведення всього іноземного озброєння та сил.

Під час візиту до Києва Джон Керрі також анонсував надання Сполученими Штатами 23 мільйонів доларів гуманітарної допомоги для вимушених переселенців із зони конфлікту на сході України. Він заявив, що США «стоять поруч з народом України в його прагненні обстоювати власний вибір майбутнього країни». Він також пообіцяв: США продовжать санкції проти Росії, якщо російська сторона не виконає своїх зобов’язань з деескалації ситуації на Донбасі і не припинить анексії Криму. Петро Порошенко наголосив, що санкції проти Росії — це не покарання, а мотивація для неї повною мірою імплементувати мінські угоди.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»