Нещодавно слухав по радіо виступ керівниці однієї з музичних передач. Прекрасний тембр голосу, вишукана українська мова, високий професіоналізм у викладанні теми розмови — все це привернуло мою увагу. Тобто як кажуть, заслухався. І так було до того, як ця талановита жінка почала вживати майже у кожному реченні слова-паразити «е-е-е»», «а-а-а». Після чергового екання почав втрачати інтерес до її виступу і врешті вимкнув радіо. Тому що з початку передачі вважав ведучу інтелігентною людиною. А потім за вживання слів-паразитів змінив ставлення, і вона вже для мене не слугувала прикладом володіння ораторським мистецтвом.

Чому так реагую на це? Бо мої дитинство, юність припали на часи, коли було неможливим екання. На сторожі чистоти мовлення стояли звукорежисери і редактори передач. Звісно, вони робили певну поблажку представникам робітничого класу чи селянам. Але дозволити співакам, акторам, іншим людям творчих професій відступати від норм ораторського мистецтва — такого не було. Та й останні добре усвідомлювали, що слова-паразити не прикрашають мовця і не свідчать про загальну високу культуру.

Нині цього колись непорушного правила стежити за своїм мовленням не всі дотримуються. Тому часто екають, виступаючи по радіо, на телебаченні, навіть деякі зірки естради, політики, спортсмени, громадські діячі. Не дивно, що від них слова-паразити входять в обіг громадян, і на це вже ніхто не звертає уваги. І так у суспільстві поширюється ця ознака певного рівня культури.

А ось військові, за моїми спостереженнями, майже не страждають на таке захворювання. Мабуть, тому, що володіють командирським мовленням. А воно не потребує заповнювати паузи.

Однак позбутися екання доволі просто: коли кожен з нас, почувши їх, делікатно й доброзичливо зробить зауваження щодо засміченості мовлення співрозмовника. До речі, фахівці з викладання ораторського мистецтва переконують: достатньо кілька разів звернути на це увагу, і людина позбувається неетичної звички.

Володимир ТКАЧЕНКО,
ветеран військової служби,
член Національної спілки журналістів України
для «
Урядового кур’єра»