Українська кондитерська корпорація «Рошен» відновить поставки своєї продукції на російський ринок, припинені з літа цього року з метою проведення перевірок якості. Спроститься ситуація з перетином російського кордону і для інших українських товарів, якщо власники підприємств погодяться пройти спеціальну перевірку. Про це під час прес-конференції заявив голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів Сергій Орєхов. Він повідомив, що відповідної домовленості було досягнуто в ході його візиту до Москви та проведення переговорів з керівництвом Федеральної служби з нагляду в сфері захисту прав споживачів і благополуччя людини Російської Федерації.

Українські солодощі обіцяють повернути на російський ринок. Фото з сайту telegraf.com.ua

Довіряй, але перевіряй

«Між Росспоживнаглядом і Держінспекцією з захисту прав споживачів досягнуто домовленості і знайдено механізм для того, щоб вітчизняні товари почали надходити на російський ринок, зокрема і продукція «Рошен», — сказав Сергій Орєхов. Крім того, пан Орєхов зазначив, що в першій декаді наступного року в Російську Федерацію відновляться поставки молочної продукції.

За його словами, Держспоживінспекція зобов’язалася контролювати якість товарів, які постачають до Росії. «Державна інспекція взяла на себе зобов’язання контролювати кожну партію продукції того чи іншого українського виробника і гарантувати якість цієї продукції перед Росспоживнаглядом», — додав Сергій Орєхов.

За таку перевірку підприємцям доведеться платити: 550 гривень з кожної партії товару. Щоправда, навіть це не є стовідсотковою гарантією, що в російських контролюючих органів в майбутньому не виникне претензій. «Вони довірятимуть нашій перевірці та висновкам наших фахівців, але якщо буде якийсь сигнал або скарги споживачів на російському ринку, безперечно, товари перевірять», — пояснив Сергій Орєхов.

Як додаткові витрати на перевірки вплинуть на ціну товарів всередині України, пан Орєхов прогнозувати не береться.

Бренди під замок

А доки налагоджується товаропотік у Росію, українські експерти заходилися розв’язувати ще одну серйозну проблему. Сергій Орєхов розповів, що в Україну з Росії масово завозять фальсифіковану електронну побутову техніку, яка становить загрозу для життя її покупців.

Пан Орєхов нагадав, що підрозділи ДСНС в регіонах постійно повідомляють про те, як згоріли цілі родини українців через неякісну побутову техніку. «І це продукція світових брендів. Її завозять до нас із Росії... Щоб голослівно не лякати українців, скажу, що частка такої контрафактної продукції становить 60%», — заявив Сергій Орєхов.

Він повідомив, що відповідні інститути України та лабораторії проводили експерименти, які показують «небезпеку таких товарів для життя». Чиновник нагадав, що Держспоживінспекція не перший рік веде «війну з недобросовісними торговельними мережами». При цьому світові виробники електроніки не раз звертали увагу на наявність фальсифікатів в Україні.

«До нас звернулися виробники електронної продукції таких відомих марок, як LG, Sony, Bosch. Вони офіційно заявили, що продукцію, яку реалізують в Україні, не завозили офіційно на територію нашої країни. Але вона у всіх відомих мережах з продажу електронної техніки продається, попри наявність судових позовів, які зобов’язують власників магазинів зняти її з реалізації», — розповів чиновник.

Тому Держспоживінспекція вже направила листи офіційним виробникам електроніки, щоб ті приїхали в Україну. Буде створено спільні робочі групи зі співробітниками Міндоходів та МВС. Після цього буде проведено перевірки всіх магазинів.

«Повірте, ми наведемо порядок. Усі авторитетні компанії — виробники електроніки, а їх 12, отримали такі листи від нас через МЗС, — підкреслив голова інспекції. — Обіцяю, що на нашому ринку не буде небезпечної для життя українців продукції», — резюмував Сергій Орєхов.