Про представлення Президентом Петром Порошенком нового голови Тернопільської облдержадміністрації Степана Барни ми повідомили у минулому номері. Втім, сам факт призначення передбачає також нові завдання, які ставить перед областю не лише глава держави, а й сьогодення.

Першочерговим із них є збільшення внеску в обороноздатність країни, зокрема успішне завершення поточної та проведення наступних хвиль мобілізації. У контексті національної безпеки не менш важливим є посилення боротьби з корупцією. Позиція Президента однозначна: наша країна не матиме майбутнього, якщо не приборкає корупцію. «Для тих, хто намагається корупцію влаштувати у військкоматах, і для тих, хто намагається корупцію влаштувати у правоохоронних органах і в прокуратурі, і для тих, хто збирається влаштувати корупцію в органах місцевого самоврядування, на державних підприємствах, скрізь — випалена земля буде під тими, хто займається корупцією», — наголосив Президент.

Знання цих тернопільських студентів стануть підвалинами нової України. Фото Михайла ПАЛІНЧАКА

Запроваджувати нові підходи до керівництва областю допоможуть і демобілізовані громадяни. Вони, як ніхто інший, відчувають потребу надати владі нового поштовху, змусити її адекватно реагувати на проблеми краян. Вдалим кроком у цьому напрямі Петро Порошенко вважає створення ради учасників АТО при обласних адміністраціях.

До важливих завдань місцевих органів влади та органів самоврядування Президент відніс і підтримку соціально незахищених громадян. Вагомою допомогою цьому стане запровадження нової спрощеної і дебюрократизованої системи субсидій на оплату послуг ЖКГ.

Загалом Президент визнав, що зміни в країні відбуваються нерівномірно. Приміром, у центрі представники влади перебувають під більш прискіпливою увагою преси, громадянського суспільства, політичної опозиції, європейських партнерів. А ось на місцях енергія реформ згасає прямо пропорційно віддаленості від Києва. Тож Петро Порошенко нагадав регіональним лідерам про відповідальність за проведення реформ.

Окрему увагу глава держави акцентував на питанні запобігання дестабілізації ситуації в регіонах, особливо з використанням мирних громадян, чиї акції провокатори часто намагаються спрямовувати в антидержавницьке русло.

Виклики, що постали нині перед країною, і шляхи їх подолання Президент окреслив і перед викладачами та студентами обласних вишів. Він високо оцінив активну участь у волонтерських рухах студентів, котрі хоч і не підлягають мобілізації, не залишаються осторонь. Хоча з власного досвіду Петро Порошенко знає, що служба у війську, а він прослужив там два роки в часи студентства, позитивно вплинула на формування його як особистості.

Він також наголосив на важливості якісного навчання та виховання освіченої молоді. «На вас лежить особлива відповідальність за якість навчання, за особливо ретельне ставлення до отримання тих знань, які не лише вам допоможуть побудувати кар’єру, а й будуть корисними для будівництва нової країни, — сказав Петро Порошенко. — Україна майбутнього, незалежність якої ми захищаємо великою ціною, буде такою, якою її побудуєте ви».

Поки що ж держава відчуває колосальний кадровий голод і брак по-сучасному освічених фахівців, які потрібні для змін у країні, повідомляє прес-служба Президента.

Попри бюджетні проблеми, необхідність фінансування обороноздатності, реформи і видатки на освіту є і будуть важливими інвестиціями у майбутнє. У цьому контексті надмірна централізація управління та фінансування галузі стає на заваді її розвитку. Тож Україна має позбутися цієї традиції, зокрема й за допомогою децентралізації влади.

На Тернопіллі Петро Порошенко відвідав і родину військовослужбовця-учасника АТО Дмитра Мерзлікіна та вручив офіцерові орден Богдана Хмельницького III ступеня. Головнокомандувач визнав, що для нього велика честь нагороджувати воїна, який так боронить Батьківщину.

Під час неформального спілкування Президент поцікавився станом здоров’я Дмитра, перебігом його лікування та реабілітації. На його переконання, дружина військового та його родина «мають всі підстави пишатися справжнім українським героєм».

Глава держави подякував особисто Дмитру Мерзлікіну та всьому особовому складу 24-ї окремої механізованої бригади, у складі якої він брав участь в АТО, за мужність і героїзм.