Прокурори більше не переймаються рішеннями органів місцевого самоврядування. Префектів, які мали б забезпечити на місцях торжество закону, ще нема і не відомо, коли будуть. А з байдужими, некомпетентними і хитрими депутатами керівники місцевих рад отримали ідеальну ситуацію крутити владою як циган сонцем.

Фруктовий сад на околиці Чернівців — давно яблуко розбрату між міською і обласною радами. Колись він належав комунальному підприємству «Аграрник» разом із полями, будівлями, теплицями. У пострадянську епоху первинного накопичення капіталу майно продали-перепродали разом із 60 гектарами землі під ним.  Незбагненним чином 250 дерев знищеного агропідприємства потрапили в бухгалтерський баланс обласної ради як «основні засоби». У раді враз знайшлися депутати, які взяли їх в оренду з віддаленою метою прихопити в постійне користування, а там, диви, і у власність земельну ділянку площею 3,4 га, на якій ці дерева росли. Міська влада схему поламала. Усякий інтерес до саду на тривалий час пропав, свої «основні засоби» облрада не доглядала. Сад занепав, перетворившись на величезне стихійне сміттєзвалище.

Дерева ходять?

Долю спірної ділянки  вирішив Закон «Про розмежування земель державної і комунальної власності». У 2013 році вона стала надбанням чернівчан. За генпланом розвитку міста, тут мала постати школа і дитячий садочок.

Але й Чернівецька обласна рада про свій сад не забула. У травні цього року її голова Іван Мунтян підписав рішення, казуїстиці якого позаздрили б буремні 1990-ті. Понад дві сотні всохлих дерев депутати облради натисканням кнопок перетворили на нерухоме майно (ніде, ясна річ, не зареєстроване) і надали дозвіл оформити за Чернівецькою обласною радою право власності на землю під садом.

— Хтось сумнівається, що сад — це нерухоме майно? — дивується начальник відділу обліку, використання та приватизації майна Чернівецької облради Михайло Герман. — Він що, кудись рухається, дерева ходять? 

Може, це звучить смішно. Але свого часу один із чернівецьких судів цілковито всерйоз визнав нерухомим майном… асфальтове покриття. Це дало змогу власникам асфальту приватизувати землю під найбільшим міським продовольчим ринком з усіма щедрими фінансовими наслідками моментального збагачення.

— Брак чіткого переліку об’єктів нерухомого майна дає змогу судам вільно трактувати закони, — зазначає юрист Денис Дадукевич. — Проте нещодавно суди виробили єдину позицію саме щодо багаторічних насаджень. Верховний суд України у постанові №6-14цс15 дійшов висновку, що багаторічні насадження не можуть бути окремим об’єктом правочину і окремим об’єктом права власності без земельної ділянки, на якій вони розташовані, оскільки є її складовою. Тож фруктовий сад не можна вважати майном окремо від земельної ділянки.

Фортуна  не видасть — Феміда не з’їсть

Іншими словами, чия земля — того і сад. Не навпаки. Як повідомили у департаменті містобудівного комплексу та земельних відносин Чернівецької міськради, ця ділянка під садом перебуває у складі земель запасу міста. У будь-якому разі обласна рада аж ніяк не може бути її власником. Закон наділяє таким статусом не органи влади, а територіальні громади конкретних міст, сіл і селищ.

Сумнівне у своїй правомірності рішення Чернівецької облради зачіпає інтереси територіальної громади малоземельних Чернівців. Стати на захист міста повинні були б депутати міськради. Але ніхто з них про таке рішення навіть не чув.

Не знають про нього, хоч як дивно, і депутати облради. Кажуть, що голосували наосліп, не вдаючись за браком часу в суть, цілковито довіряючи колегам із профільної комісії. За протоколом постійна комісія з питань приватизації та управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, дала рішенню зелене світло за день до сесії. Але поза протоколом з’ясувалося, що з 12 членів комісії (найчисленнішої, до слова) розгляд земельно-садового питання пам’ятає лише один депутат — Альона Гливко, права рука голови облради Івана Мунтяна.

Тим часом обласне комунальне підприємство «Центр комунального майна», прийнявши на баланс фруктовий сад вартістю 5,5 тисячі гривень, почало розробляти проект землеустрою та оформлення права власності на земельну ділянку, ринкова вартість якої обчислюється мільйонами. Керівництво Чернівецької облради запевняє, що над подальшим використанням цієї землі ще не замислювалося…