ФІНАНСИ

Українцям нагадали про обов’язок декларувати грошові перекази з-за кордону та запропонували платити туристичний податок  

Останнім часом слова «податок» і «кордон» складаються в магічну пару. І їх поєднання обов’язково виливається в палку дискусію.

Заробітчанам на замітку

Спочатку в Інтернеті розгорілася дискусія, викликана розміщеною на сайті Міндоходів інформацією про те, що грошові перекази з-за кордону оподатковуються. Інтернет заряснів повідомленнями про запровадження нового податку. Тому міністерству довелося роз’яснювати: воно лише нагадувало, що в Податковому кодексі (ПК) не один рік існує норма, згідно з якою такі доходи декларують та оподатковують за ставкою 15 та 17%. Водночас ПК передбачено, що в разі наявності міжнародних договорів (вони є майже з усіма країнами світу), згоду на обов’язковість яких дала Верховна Рада України, громадянин, сплативши податок за кордоном, не повинен повторно робити це на території власної держави. 

Податкова норма, про яку нагадали, умовно розділила українців на два табори. Перший — нелегальні заробітчани та їхні родини. Вони обурювалися: як може держава, не забезпечивши роботою громадян на своїй території, відбирати у людей частину тих незначних заробітків, які вони пересилають з-за кордону сім’ям на проживання. Другий — працююче населення країни. Люди зауважували, що, наприклад, на українських виробництвах працюється аж ніяк не легше, ніж за кордоном, а податки державі сплачують стабільно і чималі.       

Експерти ж заявляли: цілком нормально, що податкові органи звернули увагу на цю норму в ПК, адже їхнє основне завдання — збирання податків і боротьба з тими, хто ухиляється від сплати. Також вони припускали, що вже цього року податківці будуть порівнювати дані Нацбанку про перекази з деклараціями фізичних осіб.

До речі, торік через офіційні канали наші заробітчани надіслали в Україну 7,5 мільярда доларів, та, за деякими підрахунками, реально вони переслали майже 17 мільярдів. Ці гроші йдуть в економіку, бо люди купують житло, одяг, продукти харчування, відправляють за них дітей до шкіл, інститутів. І, на думку експертів, посилення контролю за оподаткуванням переказів з-за кордону викличе природну реакцію у заробітчан — вони менше передаватимуть ці кошти через банківські установи, а більше через фізичних осіб, транспортну мережу. Відповідно, наповнення бюджету завдяки цим грошам не буде.

Хто заробляє, той і звітує

Як пояснили в Міндоходів, при отриманні протягом 2013 року закордонних грошей українець зобов’язаний вказати ці кошти в податковій декларації про майновий стан та доходи й у 2014-му заплатити з них податок розміром 15%, якщо сума не перевищує десятикратний розмір мінімальної зарплати (11 470 гривень) і 17% — з суми перевищення зазначених переказів.

У міністерстві уточнили, що подавати декларацію в Україні разом з документом, який підтверджує сплату податків за кордоном, повинен той, хто заробив гроші (наприклад, чоловік). Тобто в цьому разі саме чоловік має приїхати в Україну, щоб заповнити декларацію і документально підтвердити, що його зарплату оподаткували за кордоном. Водночас ПК передбачена можливість подання декларації уповноваженою на це особою або надсилання поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення.

У міністерстві також зазначили, що, офіційно отримуючи зарплату в іншій країні, наш громадянин має право сплачувати податки у своїй державі. Крім того, ПК досить лояльний до громадян, які отримують доходи з-за кордону. Для всіх платників податку, які зобов’язані звітувати про свої доходи, встановлений термін подання декларації — до 1 травня року, наступного за звітним. Однак для одержувачів іноземних доходів у ПК зроблено виняток, що має на меті дати час такому платнику зібрати необхідні документи. Так, платник податку, у якого немає підтверджувальних документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 ПК, може продовжити термін подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітним, якщо подасть до податкової інспекції за місцем проживання заяву про перенесення строку. 

Якщо ж наш громадянин нелегально працює за кордоном і пересилає гроші додому, то, згідно із законодавчими нормами, він також має самостійно заповнити річну декларацію і сплатити  податки в Україні.

При цьому тих, хто «промовчав» про отриманий грошовий переказ і не сплатив податок, юристи через Інтернет попереджають: згідно із законом, за це може бути штраф. Відповідно до п. 168.2.1 п. 168.2 ст.168 ПК, платник податку, який отримав іноземний дохід, зобов’язаний включити його до складу загального річного оподатковуваного доходу та подати декларацію за підсумками звітного року, а також сплатити податок з таких доходів. Водночас за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи, відповідно до ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення, включення до декларацій перекручених даних тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 гривень. Ті саме дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню, тягнуть за собою накладення штрафу розміром від 85 до 136 гривень.

Туристам до відома 

Після заробітчан новини в Інтернеті почали проглядати туристи, паралельно обговорюючи в соціальних мережах ініціативу щодо запровадження в Україні туристичного податку. А стартувала дискусія після оприлюднення одним із інформагентств повідомлення про те, що українцям, які бажають відпочити за кордоном, в найближчому майбутньому доведеться платити один відсоток від мінімального розміру заробітної плати за право відправитися в поїздку.

До речі, якщо згадати, що мінімальна зарплата з 1 січня 2013 року становить 1147 гривень, то податок виходить незначний: майже 11,5 гривні або 1,5 долара США.

Як зазначено в повідомленні, ввести новий податок на закритому засіданні уряду запропонувала керівник Державного агентства з питань туризму та курортів України Олена Шаповалова. Вона підрахувала, що так для розвитку галузі всередині країни можна буде виділити додатково 17 мільйонів гривень.

Водночас не уточнювали, чи його стягуватимуть із бажаючих відпочити в інших країнах, при кожному перетині кордону, при купівлі туристичної путівки або раз на рік. Хоча експерти припускали, що на практиці новий податок може торкнутися не тільки наших громадян, а й усіх, хто перетинатиме кордон України. До речі, за деякими даними, лише на травневі свята цього року за кордоном відпочили два мільйони жителів нашої країни.   

Щоправда, згодом на своєму сайті Держтуризмкурорт повідомив, що інформація, яку розповсюджують деякі ЗМІ про ініціативу впровадження спеціального податку з виїзного туризму, не відповідає дійсності. Але тему це не закрило.

Деякі експерти констатували, що в багатьох країнах світу вводять податки на відпочивальників. Та, як правило, це робиться в популярних у туристів містах і стосується тих, хто зібрався відпочити саме в цій місцевості, а не тих, хто виїжджає за кордон. Зокрема в Узбекистані за кожен день перебування туриста готелі, бази відпочинку тощо у фонд туризму платять два долари, у Римі беруть 2—3 євро за ніч з кожного відпочивальника, що зупиняється в готелі (розмір залежить від класу останніх), а в Берліні податок становить цілих 5% від ціни за ніч.

В Україні вже два роки діє туристичний збір. Його ставка становить 0,5—1% від вартості ночівлі без ПДВ. І стягується він з українських та іноземних туристів лише на тих територіях, де  місцева влада запровадила його. Плата невелика, кажуть податківці, але для місцевого бюджету ці гроші  потрібні. Щоправда, збір не має цільового призначення — рішення про використання цих коштів ухвалює також орган місцевого самоврядування.

За даними Держтуризмкурорту, торік до бюджету надійшло 38,4 мільйона гривень туристичного збору, що на 38,3% більше, ніж у 2011-му (27,7 мільйона).

А щодо туристичного податку, то, на думку деяких експертів, брати його з людей, які вже сплатили всі податки і хочуть відпочити за кордоном, недоречно. Вони вважають, що платіж не принесе бажаного результату в підтримці галузі — це не вихід, хоч як би кивали на нестачу бюджетних коштів. Саме внутрішній туризм, за умови його правильного розвитку, — джерело бюджетних надходжень. Справді, існує практика туристичного податку з іноземних туристів при в’їзді в країну, але це роблять у країнах стабільного туристичного інтересу, а Україна тільки стала приваблива після чемпіонату Євро-2012.

Водночас інші експерти вважають, що українці ухвалять туристичний податок, адже запропонована ставка необтяжлива. Головне, щоб ці кошти справді пішли на розвиток галузі, а не повторювали долю тих зборів, які платять автовласники, що змушені їздити занедбаними дорогами.

Чекаємо остаточного рішення

Депутати з більшості вважають ініціативу щодо турподатку передчасною — спочатку необхідно зосередитися на законопроектах, які допоможуть залучити інвесторів у туристичну галузь нашої країни. В опозиції цю ідею також не підтримують. А за словами віце-прем’єра Олександра Вілкула, досить часто керівники держагентств виступають з ініціативою пошуку додаткового джерела фінансування галузі. Нині ж розробляють концепцію цільової програми розвитку туризму і курортів до 2022 року, реалізація якої дасть змогу збільшити потік туристів в Україну вдвічі, надходження в бюджет у 2,5 раза, інвестиції — з 9 мільярдів гривень до 40. І наміру підвищувати кількість податкових зборів, зокрема і вводити турподаток, уряд не має, сказав Олександр Вілкул.

Водночас міністр доходів і зборів Олександр Клименко заявив, що можливість запровадження турподатку таки оцінить створена при міністерстві інвестиційна рада. Її члени — провідні спеціалісти та власники бізнесу із різних галузей економіки. Міністерство вислухає їхнє бачення, а потім ухвалить відповідне рішення, пояснив Олександр Клименко.  

КОМЕНТАР

Олена МАКЕЄВА,
керуючий партнер аудиторської фірми:

— Введення туристичного податку можуть собі дозволити лише ті країни та міста, які перевантажені туристами. Справді, величезна кількість останніх безпосередньо впливає на старовинну архітектуру, особливо ту, яка перебуває під охороною ЮНЕСКО. Наприклад, турподаток (збір) на законодавчому рівні визначено в Італії, де розташовано близько 5% всіх таких об’єктів. Розмір податку залежить від комфортабельності готелів, і саме вони зобов’язані стягувати цей податок з туристів. Зібрані кошти йдуть на утримання об’єктів архітектури.

Впровадження турподатку в Україні стане незрозумілим для тих туристів, які зазвичай мандрують по світу і з розумінням ставляться до його сплати. Наша держава сьогодні не перевантажена туристами. Щоправда, для іноземців, які мають намір відвідати Україну, сплата такого збору не стане чимось новим. Але якщо такий податок введуть для наших громадян, які відпочивають у Криму, то туристичного буму на нашому півострові ми так і не дочекаємося.