Прохідний бал для адвоката

КОНКУРС. Професійний рівень юристів, які надають безоплатну правову допомогу, зростає 

З 8 по 13 грудня проходить Всеукраїнський тиждень права. Такі заходи  проводять щороку в тиждень,

на якому випадає 10 грудня — День прав людини. Його відзначають у світі в пам’ять проголошення Генеральною Асамблеєю ООН 1948 року Загальної декларації прав людини. Тиждень права спрямований на поліпшення правової обізнаності населення, підвищення рівня правової культури в суспільстві. «Урядовий кур’єр» підготував добірку матеріалів, які, сподіваємося, стануть у пригоді нашим читачам.

Нещодавно оголошено результати шостого конкурсу з добору адвокатів, яких залучають до надання безоплатної вторинної допомоги. Усі три етапи конкурсу успішно пройшли 323 фахівці.

Адвокатів, які набрали необхідну кількість балів, внесуть у список спеціалістів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

У конкурсі взяли участь 430 претендентів із 24 областей України та Києва. За результатами всіх трьох етапів тестування 323 адвокати набрали необхідну кількість балів для включення в реєстри правників, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Щоправда, ця цифра не враховує конкурсних результатів у Полтавській області, бо там секретар конкурсної комісії порушив порядок проведення тестування претендентів, тож строки проведення 2-го та 3-го етапів конкурсу перенесли.

Найбільше адвокатів підібрано на Дніпропетровщині — 53, Харківщині — 30 та Вінниччині — 21. У Житомирській, Київській та Черкаській областях у межах 6-го конкурсу до системи безоплатної правової допомоги не підібрано жодного із 20 адвокатів, які подали заяви на участь у конкурсі в цих регіонах.

Тож усього в Україні підібрали 78% із тих, хто взяв участь у тестуванні. Найвищі показники — 100% учасників конкурсу впоралися з тестовими завданнями: у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Львівській, Миколаївській, Сумській, Тернопільській, Харківській та Хмельницькій областях. На Рівненщині — 91%, Чернігівщині — 93%. А ось у Чернівецькій області та Києві лише чверть претендентів пройшла всі етапи.

— Істотна відмінність результатів в окремих областях може свідчити і про різний рівень професійної кваліфікації претендентів, і про неоднаковий ступінь об’єктивності конкурсних комісій та дотримання ними порядку проведення конкурсу, — коментує результати директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський. — Так чи так, очевидна нагальна потреба істотного підвищення вимог під час допуску до професій адвоката.

Порядок проведення 6-го конкурсу був таким самим, як в попередні рази, однак трохи скориговано критерії добору через прохідний бал. Цього разу він був найвищим за весь період проведення конкурсів.

— Це зумовлено послідовною орієнтацією на підбір до системи кращих спеціалістів: висококваліфікованих, досвідчених і правильно мотивованих, — зазначає Андрій Вишневський. — Усе-таки результати конкурсу показали, що нам варто вдосконалити процедуру та посилити незалежне спостереження за роботою конкурсних комісій. Це обов’язково буде враховано під час проведення наступних конкурсів.

Окремо варто розглядати ситуацію із проведенням конкурсу в Донецькій та Луганській областях. Кількість адвокатів, які продовжують надавати вторинну правову допомогу в регіоні, становить лише 47 та 18 відповідно.

Список адвокатів, які успішно пройшли 6-й конкурс і тепер можуть надавати вторинну правову допомогу, — на сайті «Урядового кур’єра» www.ukurier.gov.ua та сайті Координаційного центру з надання правової допомоги http://www.legalaid.gov.ua. На цьому ресурсі в розділі «Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги» можна знайти координати регіональних центрів. Контакти адвокатів доступні у Єдиному реєстрі адвокатів Україниhttp://unba.org.ua/erau//

ДОВІДКА «УК»

Безоплатна первинна правова допомога охоплює такі види правових послуг: надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Вторинна безоплатна правова допомога включає захист від обвинувачення; здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складання документів процесуального характеру.

Список адвокатів за цією адресою:http://www.legalaid.gov.ua/images/competition/6th_results/List_6.pdf

ФОРУМ

Феміда відповість на запитання

Учора стартував Всеукраїнський тиждень права. У його межах Міністерство юстиції за участю юристів, науковців, представників громадських об’єднань запланувало комплекс правоосвітніх заходів, спрямованих на підвищення обізнаності населення щодо своїх прав і свобод. Однин із них — виставка-форум «Правники — суспільству», під час якої всі охочі зможуть отримати безоплатну правову допомогу з питань соціального захисту населення, вчинення нотаріальних дій, виконання рішень судів, реєстрації речових прав на нерухоме майно, оформлення спадщини тощо.

Безплатні консультації юристи надаватимуть з 11 по 13 грудня у приміщенні Академії адвокатури України за адресою: м. Київ, бульвар Т. Шевченка, 27.

Відвідувачів консультуватимуть, окрім фахівців апарату Міністерства юстиції та головних управлінь юстиції у Київській області та місті Києві, представники інших центральних органів виконавчої влади, неурядових організацій, юридичних фірм та юридичних клінік вищих навчальних закладів.

Як повідомила прес-служба Міністерства юстиції, в межах виставки-форуму «Правники — суспільству» буде проведено майстер-класи провідних юристів. Під час занять фахівці з права поділяться зі студентами юридичних вишів та молодими юристами-практиками досвідом з питань, пов’язаних із захистом прав людини та побудовою успішної юридичної кар’єри.

Можливість попсувати нерви кредиторам

РІШЕННЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ. Штучно занижувати вартість квартир і автівок для продажу за борги на відкритих аукціонах буде складніше

Бажання купити щось сьогодні й зараз, але в кредит, з багатьма українцями зіграло поганий жарт. Курс долара (а саме в цій валюті багато хто брав гроші у фінансових установах на покупки) значно виріс, тож не дивно, що повертати позики вкрай важко. Дехто взагалі не може виплачувати кредит, тому це майно арештовують і продають на відкритих торгах, а виручені за нього гроші йдуть на погашення боргів. Проте часто позичальники стикаються із ситуацією, коли майно продають за заниженою, далекою від ринкової, ціною. В результаті людина залишається без майна, проте з боргом за нього.

Якщо заставне майно продають дешевше за ринкову вартість, людина може залишитись без майна і з боргом за нього. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Оскаржувати можна

На думку юристів, найближчим часом ця ситуація може змінитися на краще. Завдяки прийнятому Верховним судом України рішенню позичальники отримали змогу повернути майно, стягнене і продане банком за простроченим кредитом. Після оголошення рішення ВСУ від 22.10.2014 року позичальники отримали право оскаржувати такий продаж. Основною підставою для такого позову може бути те, що оцінку вартості застави проводили за 6 місяців і більше до проведення аукціону.

— Суд зазначив, що на момент продажу майна з прилюдних торгів оцінка не може перевищувати 6 місяців. Це підстава для визнання торгів недійсними, якщо на момент їх проведення оцінку прострочено, — роз’яснює адвокат Ростислав Кравець. — Це рішення позитивно вплине на ринок реалізації майна, адже не занижуватимуть ціни, і оцінка буде максимально актуальною на момент продажу. Буває, що на час торгів оцінку прострочено на рік або й більше. В результаті реальна вартість майна значно вища від тієї, за якою його продають на торгах.

Щодо того, чи зможуть оскаржувати торги люди, чиє майно було продано за заниженою оцінкою, тобто тією, яку проводили більш ніж півроку тому, правники впевнені, що зможуть. Однак питання в тому, що строк оскарження таких торгів, установлений законом, — 3 місяці. Щоправда, суди можуть поновлювати його, якщо його пропущено з важливих причин, наприклад, якщо продавця не було належно поінформовано про проведення торгів.

— Можна з упевненістю сказати, це рішення має позитивний характер не лише для боржників, а й для кредиторів, в інтересах яких здійснюють примусову реалізацію майна, — зазначає старший юрист департаменту судової практики ЮК «Алексєєв, Боярчуков і партнери» Олександр Ткачук. — Щоправда, його використовуватимуть переважно недобросовісні позичальники. Кредитори його можуть використовувати, лише якщо останній бачитиме, що майно боржника було продано за явно заниженою ціною, через що він позбувається змоги погасити свої вимоги більшою мірою.

Торги не дійсні?

Щодо групи товарів, до яких можна застосовувати це рішення, юристи наголошують, що передовсім ідеться про заставу, стосовно якої слід проводити оцінку: нерухомість, транспортні, повітряні, морські засоби, річкові судна. При цьому ВСУ в рішенні вказав на те, що порушення вимог законодавства під час проведення торгів, пов’язаних із використанням простроченої оцінки майна, є підставою для визнання торгів недійсними.

— Тепер у разі закінчення шестимісячного терміну чинності звіту про оцінку виконавець має замовити проведення повторної оцінки, — впевнений Олександр Ткачук. — Це повинно дисциплінувати учасників виконавчого провадження, зокрема й державних виконавців. Тепер вони мають стежити за дотриманням термінів проведення виконавчих дій і самого виконавчого провадження.

Проте, на думку правників, також не зайве було б встановити відповідальність виконавців і організаторів аукціону за продаж майна з використанням простроченої оцінки. Це дало б змогу захищати інтереси боржників і кредиторів.

Загалом, на думку Олександра Ткачука, рішення, прийняте 22 жовтня цього року, може спричинити масові оскарження проведених торгів, принаймні за останні кілька років. І це може стосуватися не лише звичайних громадян, а й суб’єктів господарювання, оскільки рішення ВСУ було прийнято суддями двох палат: господарської й цивільної.