ПЛАНИ

Менш ніж за рік в Україні запрацює одна з найбільших у Європі мереж цифрового ефірного телебачення

Олександр МАКАРСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»

Завдяки цьому технічному прориву понад 95% українців зможуть безкоштовно приймати на індивідуальні антени чи антени колективного користування 32 телевізійні програми: 28 — загальнонаціональних мовців та 4 — місцевих (регіональних). При цьому той стандарт, який у нас прийнято, дає змогу телекомпаніям переходити на трансляцію програм високої роздільності. Для порівняння:  росіяни розбудовують цифрову мережу з 8-ми безкоштовних каналів.

Електромагнітні хвилі, за допомогою яких із веж передавальних станцій розповсюджуються телевізійні передачі, — такий самий ресурс, як земля, вода, корисні копалини. І так само він обмежений. 

Нинішнє аналогове телебачення використовує цей ресурс у кілька разів менш економно, ніж цифрове, якому для кожного каналу потрібен значно менший відрізок частотного діапазону. Завдяки цьому з’являється змога знайти в ефірі місце більшому числу мовців. І це не все. Якість цифрового сигналу краща. «Цифра» здатна запропонувати низку до?дат?кових сервісів (наприклад, можна зробити передачу так, що глядач матиме змогу обирати ту чи ту мову звукового супроводу, вмикати або вимикати титри тощо).

Оператори головної станції Національної мережі цифрового телемовлення відстежують, що показують у цифровому мовлені різні канали. Фото автора

Електромагнітні хвилі не знають кордонів, і у світі склалася система координації використання державами частотних ресурсів. Таке узгодження здійснюється заради того, аби, скажімо, мовці по один бік кордону не створювали перешкод колегам з іншого. Коли Європа активно переходила на цифрове наземне мовлення, було прийнято документ «Женева-2006», де визначено, кому який шмат частотного пирога належить та граничні терміни переходу на цифрове ТБ і вимкнення аналогового, аби всюди мати чистий  ефір. Не занурюючись у деталі, скажу, що порушення цього терміну спричинило б втрату частини національного частотного ресурсу. Час остаточного прощання з аналоговим ТБ для України згідно з підписаною нею міжнародною угодою — середина 2015 р. Після підписання цього документа в країні майже  нічого не робилося. Фахівці припускали, що Україна провалить перехід на «цифру». Та треба віддати належне нинішньому складу Нацради  з питань телебачення і радіомовлення, яка спромоглася позаминулої осені скласти план роботи, провела у грудні 2010-го конкурс на визначення провайдера. Ним стало ТОВ «Зеонбуд».  

Встановлене компанією «Зеонбуд» високоякісне обладнання забезпечує цілодобове мовлення 28 загальнонаціональних та 82 мовців місцевої та регіональної територіальної категорії мовлення. 22 загальнодержавні мовці вже передають свої програми за допомогою цієї техніки, 6 нових, які отримали торік влітку ліцензії, готуються до роботи.

На мультиплексі, де працюватимуть місцеві і регіональні мовці, залишилося 168 вільних місць у різних областях країни.  Національна рада оголосила конкурс на ці частоти, й навесні  вирішиться, хто їх отримає.

Гадаю, в цьому контексті слід сказати про ще одну організацію, котра сприяла успіху. Це ДП «Український державний центр радіочастот».  Він зробив величезну справу, провів 668 частотних присвоєнь — визначив параметри роботи для кожного передавача мережі. А це дуже складно.

Та  головне: коли ми, телеглядачі, матимемо змогу користатися цифровим ефірним телебаченням? Бо для цього нашим телевізорам потрібні приставки — сет-топ-бокси. Вартість їх приблизно 400—500 грн. У цьому місяці в Україну завезуть 200 тисяч одиниць такого обладнання. Мало? Але ми бачимо, як енергійно ринкова економіка реагує на попит. Щоправда, придбання сет-топ-боксів для багатьох родин — велика витрата, тож щоб допомогти незаможним, у держбюджеті цього року закладено 350 млн 120 тис. грн, аби безкоштовного забезпечити такими приладами понад 800 тисяч сімей. Найближчим часом Держкомтелерадіо оголосить тендер на закупівлю сет-топ-боксів. Ще 700 тисяч сімей отримають їх у наступному році.

Тобто є  всі підстави сподіватися, що  вимкнути аналогове ТБ можна буде раніше 2015 р. Тоді звільниться низка частот і можна буде розбудовувати нові мультиплекси: всього Україна має їх вісім, а зайняло цифрове ТБ, нагадаю, чотири. Як наслідок — подальше розширення кількості ефірної «цифри». А більше каналів — краще телеглядачам.