Квітнева сесія ПАРЄ пройшла без участі російської делегації, яка в січні на знак протесту залишила Страсбург. Депутати Держдуми образилися на санкції, запроваджені проти них асамблеєю через анексію Росією Криму і розгортання воєнної кампанії на Донбасі. Проте депутати ПАРЄ і журналісти мали змогу з перших вуст почути про те, що відбувається в Росії, адже Страсбург відвідали двоє відомих російських політиків.

Професор економіки Паризького інституту політичних досліджень Сергій Гурієв під час слухань «Корупція еліт як загроза демократії» заявив, що сучасну Росію не можна вважати демократичною, тому що «режим Путіна тримається на брехні й пропаганді». Доктор економічних наук, який тривалий час керував російським Центром економічних і фінансових досліджень, два роки тому змушений був залишити Росію через загрозу його життю й безпеці. Він неодноразово публічно критикував політику уряду Дмитра Медведєва, та в особливу немилість до російської влади потрапив після того, як став одним зі співавторів експертної доповіді, що поставила під сумнів доведеність провини Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва у справі ЮКОСа.

Сергій Гурієв упевнений: саме тотальна корупція на вищому державному рівні «зупинила й зруйнувала зростання економіки Росії». За його словами, в 2014 році, коли «російська економіка повністю себе вичерпала, Володимир Путін вирішив знайти новий спосіб для відновлення своєї популярності, вкравши територію іншої держави».

«Тепер за допомогою сильної пропаганди Путін намагається показати, що має друзів у Європі і що західні санкції не болісні для Росії», — вважає Сергій Гурієв, який переконаний, що насправді санкції дієві. За його словами, якби Захід тільки на словах висловлював стурбованість ситуацією в Україні, після Криму відбулася б окупація «ще шести українських областей». Сергій Гурієв упевнений, що саме жорсткі персональні й секторальні санкції Заходу проти Росії змусили Володимира Путіна відмовитися від реалізації так званого проекту Новоросія.

Прес-конференція лідера опозиційної партії Росії РПР-Парнас Михайла Касьянова особливого ажіотажу серед журналістів  у ПАРЄ не викликала. Багато колег пояснили це тим, що зовсім нещодавно мали змогу поспілкуватися з ним у Європарламенті під час дебатів, присвячених Борисові Нємцову.

На сесію ПАРЄ у Страсбург Михайло Касьянов приїхав, щоб презентувати створення в Росії спільного демократичного блоку, в який, за його словами, увійшли сім опозиційних сил. «Ми хочемо змінити той курс, яким нині рухається Росія», — заявив Михайло Касьянов. Політики з нового демблоку готуються взяти участь у місцевих виборах, які цього року відбудуться в Росії, і виборах до Держдуми в 2016-му, але для цього їм потрібна підтримка ПАРЄ.

Михайло Касьянов упевнений, що всім політикам і громадським діячам Росії, які сьогодні критикують офіційну владу, загрожує небезпека, а їхні права на свободу слова, пересування і зборів постійно порушують.

На запитання «УК», чи існує єдина позиція нового демблоку з приводу Криму та його повернення Україні, Михайло Касьянов заявив, що всі представники опозиційних сил Росії вважають анексію Криму незаконною. «Що стосується повернення Криму Україні, то механізми цього процесу поки що не зрозумілі, ми обговорюватимемо їх пізніше», — пообіцяв політик.