Нещодавно громадськість Миколаївщини була вкрай занепокоєна подіями, які відбувалися на території обласного центру. Працівники міліції вжили всіх заходів реагування, аби не допустити порушень громадського порядку та прав людей, але деякі моменти вийшли з-під контролю й набули певного суспільного резонансу.

Навіщо пошкодили тролейбус?

УМВС України в Миколаївській області повідомляє, що за подіями, які мали руйнівний характер сепаратистського напряму, розпочато кримінальні провадження. Так, 25 лютого 2014 року слідче відділення Центрального РВ ММУ УМВС розпочало досудове розслідування за фактом, коли напроти магазину «Практикер» невідомі вчиняли хуліганські дії та пошкодили тролейбус маршруту №6. Цей факт кваліфікували як хуліганство, що передбачає обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на строк до чотирьох років.

Цього дня сталося протистояння миколаївських Майдану та антимайдану. Представники останнього руху не вигадали нічого кращого, ніж вигнати опонентів із площі. На жаль, цивілізованих методів не знайшли, тож пошкодили тролейбус з мирними пасажирами.

І це не єдиний інцидент. Біля Варварівського мосту в мікрорайоні Варварівка (на під’їзді до Миколаєва з боку Одеси) та неподалік Тернівського кола невідомі намагалися перешкоджати транспортним комунікаціям. Кілька десятків проросійських активістів стали живою перепоною проходу військової техніки під українським Державним прапором. За цим фактом було розпочато кримінальне провадження.

Водночас правоохоронці відреагували і на повідомлення в Інтернеті про те, що невстановлені особи публічно закликають населення до захоплення будівель Миколаївської міської ради та обласної держадміністрації. Реакція правоохоронців була однозначною: розпочато досудове розслідування за ознаками ч. 1 ст. 295 КК України «Заклики до вчинення дій, що загрожують громадському порядку», що передбачає накладення штрафних санкцій або арешт на строк до шести місяців або обмеження волі на строк до трьох років.

За всіма фактами, що внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, тривають першочергові слідчі дії, встановлюють осіб, причетних до скоєння цих злочинів.

Керівництво УМВС України в Миколаївській області наголошує на необхідності дотримання вимог чинного законодавства України всіма верствами населення, незалежно від соціального стану або політичних поглядів. «Кожен громадянин має право висловлювати особисту точку зору, — підтверджують міліціонери, — як за допомогою засобів масової інформації чи соціальних мереж, так і шляхом організації та проведення масових акцій, але всі дії мають здійснюватися в рамках правового поля та не створювати незручностей у життєдіяльності інших людей. Публічні заклики до погромів, підпалів, знищення майна, захоплення будівель чи споруд, насильницького виселення громадян, виготовлення, зберігання чи розповсюдження агітаційних матеріалів зазначеного змісту є прямою загрозою громадському порядку та тягнуть за собою кримінальну відповідальність».

Маскування не допоможе порушникам закону сховатись. Фото з сайту sovetov.su

Галантні кавалери з мигалками

Насправді півмільйонний Миколаїв — місто, в якому чи не кожен знає одне одного. Тож коли начебто пограбували маршрутку, про це дізналося все місто. Кажу, як чула від десятків людей. Сучасна версія: «Десь там, в Ракетному урочищі, маршрутку зупинили озброєні чоловіки. Вимагали: знімайте все з себе! Самі роздягайтеся! Не вийшло! Наші жінки не піддалися супостату». Казка. Хтось вирішив приміряти лаври Ганса Крістіана Андерсена. Не було такого в Миколаєві! Бути не могло і не було. А казка залишилася. Її тепер розповідають усі.

Валерій Коба, виконувач обов’язків начальника міської міліції, підтверджує, що нинішня політична та економічна ситуація стала причиною зростання передусім вуличної злочинності, зокрема розбійних нападів та пограбувань.

Утім, діяльність правоохоронних органів спрямована саме на те, щоб відрізняти злочини від політики, домисли від реальності, дійсність від наклепів. Миколаївська міліція готова і виконує свої обов’язки так, як передбачає закон.

А ще миколаївські міліціонери зробили відповідальну заяву щодо жінок. Її озвучив керівник обласної міліції Юрій Сєднєв: «Якщо жінка, що повертається ввечері, відчула небезпеку, нехай якнайшвидше набере наш номер телефону. Її проведе додому міліцейський патруль. Навіть із мигалками».