Починаючи з березня цього року, борги із зарплати загалом в Україні зменшились на 142 мільйони гривень, або на 13%. Про це йшлося у минулу п’ятницю під час селекторної наради з питань погашення заборгованості із заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України та легалізації зайнятості, яка відбулася в Кабінеті Міністрів за участю першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова та міністра соціальної політики Наталії Королевської.

Сергій Арбузов підкреслив, що Президент і уряд визначили безумовними пріоритетами питання погашення заборгованості із заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду та підвищення рівня зайнятості населення.

Утім, протягом останніх півроку зафіксовано певну позитивну динаміку щодо виплат. Так, за словами Наталії Королевської, станом на 9 вересня загальна кількість підприємств, які мали такі борги, порівняно з початком року скоротилася на 518. Також міністр звернула увагу учасників наради на те, що з початку року погашено заборгованість минулих років більш як на 227 мільйонів гривень. Водночас протягом року виникала і нова заборгованість. Наприклад, цього року в авіакомпанії «АероСвіт» з’явився борг 150 мільйонів гривень, і Українське Дунайське пароплавство допустило нову заборгованість у сумі 33 мільйони гривень.

Будь-яку працю має бути оплачено відповідним чином. Фото Володимира ЗAЇКИ

На комунальних підприємствах борги із зарплати зменшились на 36,7%. Також, підкреслила Наталія Королевська, завдяки координації, яку здійснює перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов між Мінфіном та Мінсоцполітики, немає за боргованості із зарплат у бюджетній сфері. Допомагає в цьому процесі й Державна інспекція з питань праці. «Мінсоцполітики скоригувало роботу Держпраці. Тепер робота інспекції орієнтована на виявлення причин виникнення боргів та вжиття заходів до винних. Зміна підходів уже дає відповідні результати», — зауважила міністр і поінформувала, що за результатами перевірок підприємств-боржників у цьому році складено та передано до суду 1,9 тисячі протоколів про адміністративні правопорушення, з них щодо 1,6 тисячі протоколів суди уже винесли рішення і наклали штрафні санкції щодо 1,3 тисячі протоколів на загальну суму 700 тисяч гривень.

Наталія Королевська попросила вжити заходів до повного погашення заборгованості на комунальних підприємствах до кінця року, зауваживши, що це персональне завдання місцевих органів виконавчої влади. «Якщо це не буде виконано, то питання відповідальності розглядатимуть на засіданні уряду», — сказала вона.

Загалом станом на 9 вересня борги із зарплат становлять 959 мільйонів гривень. Із них 336 мільйонів заборгували державні підприємства, 27 — комунальні, 595 — підприємства інших форм власності.

Сергій Арбузов зазначив, що погашення боргів із зарплати і перед Пенсійним фондом, а також легалізація неформальної зайнятості та зарплати — персональна відповідальність керівників усіх органів влади. Він поінформував, що низка органів виконавчої влади, зокрема й центральні, допустили збільшення заборгованості: це Укроборонпром, Мінінфра структури, Міноборони, Агентство держмайна, Держ резерв. Звернув увагу і на кілька областей, зокрема Київську, Тернопільську, Миколаївську: «Позиція уряду така: всі керівники, які допускають такі борги, повинні нести за це передбачену законодавством відповідальність. Тому в нараді бере участь представник Генеральної прокуратури». На його думку, нині потрібно максимально сконцентрувати всі зусилля для поліпшення ситуації в цьому напрямі. «Умовляти погасити борги ніхто не буде», — зауважив Арбузов.

Перший віце-прем’єр-міністр звернув увагу учасників наради й на необхідність чіткого виконання графіків погашення заборгованості, а також на те, що 29 липня деяким органам виконавчої влади було доручено розробити графіки погашення боргів тих, хто заборгував найбільше. До 1 вересня такі графіки надали Міноборони і Укроборонпром. А ще мають це зробити Міністерство інфраструктури, Мінагрополітики та Мінрегіон.

Також він доручив Наталії Королевській 15 жовтня внести на розгляд уряду пропозицію про об’єднання Держінспекції з питань праці та Державної служби зайнятості. Він зауважив, що це активізує роботу. «Людей не цікавить процес, їм потрібен результат», — підкреслив він.