Уже завтра розпочнеться новий навчальний рік. Тож дорослі зобов’язані подбати, щоб діти не лише отримували належні знання в комфортних умовах, а й вчасно та якісно харчувалися. Особливо це стосується хлопчиків і дівчаток, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. І саме про це йшлося під час наради щодо стану організації безоплатного харчування для учнів середніх шкіл, профтехучилищ і технікумів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення.

Заступник директора департаменту соціального захисту постраждалих від Чорнобильської катастрофи Мінсоцполітики Сергій Кучеренко нагадав, що таке право надано учням і студентам статтею 30 Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Нині ним користуються хлопці і дівчата у 1274 навчальних закладах 79 районів 12 областей України. Так, у 2012 році правом на безоплатне харчування скористалися 245 тисяч дітей, цього року — 236 тисяч. Найбільше їх проживає на Київщині — 72 тисячі, Рівненщині — 66 тисяч та Житомирщині — майже 36 тисяч.

Постановою Кабміну від 22 травня 1992 року затверджено розроблені МОЗ норми харчування в залежності від віку дитини. Навчальні заклади мають закуповувати одноразове гаряче харчування за державні кошти. Із 2007 року головним розпорядником коштів є Мінсоцполітики. Так, у 2012 році на це було виділено 494,5 мільйона гривень, стільки ж — у 2013-му.

Цього року за результатами закупівель укладені договори з 23 постачальниками. Вони повинні забезпечити якісне та збалансоване харчування, яке сприятиме виведенню радіонуклідів з організму дитини. А Мінсоцполітики має функцію контролю, залучаючи представників профспілок, громадські організації, батьківські комітети.

За результатами перевірок, проведених регіональними органами Державної санітарно-епідеміологічної служби, винесено 75 приписів. Серед основних зауважень – недотримання контролю за організацією та якістю харчування, брак перспективних двотижневих меню та графіків завозу продуктів, використання продуктів із закінченим терміном придатності, тощо. За результатами перевірок прокуратура притягнула до відповідальності 19 осіб.

Якщо дитина, потерпіла внаслідок Чорнобильської катастрофи, за станом здоров’я не може відвідувати навчальний заклад або хворіє і тимчасово не відвідує школу, якщо у навчальному закладі не можуть забезпечити необхідну їй за показаннями лікарів дієту або взагалі не можуть організувати харчування для дітей, їм виплачується щомісячна грошова компенсація пропорційно навчальним дням, коли вони не харчувалися, та залежно від їхнього віку. Нині вона становить у вікових групах від 6 до 10 років — 180 гривень, від 11 до 14 років — 185 гривень, від 15 до 18 років — 190 гривень.

Міністр соціальної політики Наталія Королевська наголосила: організація харчування для дітей-чорнобильців завжди була доволі гострим питанням. Саме тому при Мінсоцполітики 3 червня було створено комісію, а 20 червня — робочу групу, які збирали та узагальнювали інформацію щодо порушень у цій сфері, проводили внутрішній та зовнішній аудити. Їхні висновки та пропозиції будуть опрацьовані у міністерстві, аби з 2014 року значно підвищити якість і прозорість цього процесу.

Загалом на основі перевірок за останній час з боку санепідемстанції було виписано 75 штрафів, притягнуто до відповідальності 12 осіб, винесено 15 приписів щодо усунення порушень та відсторонено від роботи 4 працівники харчоблоків. А за перевірками прокуратури винесено 45 приписів та поновлено права на харчування понад 400 дітей.

— Проте все це поки що лише реагування на порушення, а маємо зорганізувати роботу так, щоб надалі просто не мати права на помилку, адже йдеться про здоров’я дітей, — наголосила міністр. І додала, що місцеві управління освіти мають важелі для контролю за якістю харчування. А Мінсоцполітики здійснює оплату за надання послуг виключно після підписання актів директорами шкіл та керівниками районних відділів освіти. У випадку виявлення порушень такі акти згідно із законом та умовами договору не повинні підписуватися до їх усунення. Якщо порушення не усуваються — потрібно негайно вжити заходів для розірвання угод з постачальниками послуг з харчування та звертатися до правоохоронних органів.