НЕ  ПАСОК — ЗАШМОРГ

Парламент країни ухвалив нові жорсткі заходи економії

Депутати «вбили» своїм рішенням сотні тисяч людей. У працівників, що постраждають від їхньої ухвали, є сім’ї, які треба годувати, а одне голосування відібрало в них право на гідне життя. Так відреагував на звістку про нововведення від законодавців-співвітчизників  шкільний учитель історії Георгіс, що звик говорити лише правду: історія-бо вчить тому, що нічому не вчить, і ті, хто гадає, що впіймав Бога за бороду, насправді мають знати, що  ігри з народом завжди закінчуються погано.

А профспілки вкотре закликали ображених греків на вулиці. Цього разу незгодні з рішеннями влади  знайшли винних серед місцевих керманичів. Приміром, днями на мера Афін Йоргоса Камініса напав натовп розгніваних держслужбовців, коли він виходив з будівлі Центрального союзу муніципалітетів Греції. Інцидент стався одразу після засідання,  на якому йшлося про скорочення тих, хто перебуває на державній службі. У такий спосіб незадоволені  співробітники  органів місцевого самоврядування протестували проти скорочень, які є необхідною вимогою трійки кредиторів — Євросоюзу, Міжнародного валютного фонду і Європейського центробанку.

Країна виснажена постійним протестом. Фото з сайту news.yahoo.com

За законом,  який ухвалили грецькі депутати  («за» проголосували лише 153 з 300), до кінця року звільнять або переведуть на посаду з меншою зарплатою 25 тисяч державних службовців. Скорочення стосуватимуться переважно вчителів і поліцейських. Під час розгляду питання будівлю парламенту тримали в облозі тисячі протестувальників. Вони спробували підійти під стіни споруди, однак  спецпризначенці відтіснили мітингарів.

Грецький уряд заявляє, що ухвалення антикризових заходів було необхідною умовою надання Греції нової позики в 6,8  мільярда євро міжнародними кредиторами. Умовою для отримання допомоги є продовження структурних перетворень економіки і приватизація державних підприємств.  Пообіцявши скоротити  першими тих, хто вчить грецьких дітей, офіційні Афіни спробували переконати кредиторів у здатності провести масштабні звільнення в державному секторі та реформи в податковій сфері.