На мапі Вінниччини колоритними фарбами позначений Могилів-Подільський район, територія якого уздовж майже 50 кілометрів річкою Дністер межує з Молдовою. Тутешні землі обжиті здавна, свідчення цього — археологічні знахідки  поселень трипільської, черняхівської, зарубинецької культур.

Із цією місцевістю пов’язано життя багатьох відомих людей. Краяни бережуть пам’ять про минуле, і хоч сьогодення непросте, примножують добрі традиції.

Голова райдержадміністрації Олег Китасюк і голова районної ради Володимир Сірант вручили іменні стипендії за друге півріччя минулого року 27 соціальним студентам з району, які навчаються у різних навчальних закладах країни.

Ще приклад. Весь район дієво допомагає учасникам АТО. Голова наглядової ради ВАТ «Могилів-Подільський консервний завод» Олег Лантух та його підприємства надали військовим допомоги на суму 300 тисяч гривень. Крім того, з районного бюджету профінансовано грошову матеріальну допомогу для воїнів АТО — жителів району обсягом 25 тисяч гривень.

Керівники району вручили іменні стипендії 27 соціальним студентам. Фото надане автором

Сили дає рідна земля

Центр району — місто  обласного значення. Тож  районна влада зосередила увагу на тому, щоб кожне його село і селище стало на шлях самодостатності. А це можливо за умови розвитку бізнесу, створення нових  робочих місць, збільшення надходжень до місцевих бюджетів тощо. Насамперед забезпечили умови для ефективного ведення сільськогосподарського виробництва, яке тут є матеріальною основою для вирішення решти питань.

Нині всю ріллю в районі обробляють. Інвестори, реформовані господарства  та фермери впровадили сучасні технології й працюють на запланований урожай. Торік район виробив майже 179 тисяч тонн зерна, середня врожайність становила 59,9 центнера зерна з гектара. Половину його валового збору забезпечила кукурудза, якої зібрали значно більше, ніж позаторік. Соняшнику виробили 24 тисячі тонн, цукрових буряків — 14,7 тисячі (на круг зібрали по 640 центнерів солодких коренів), овочів — 18 тисяч, картоплі — 43 тисячі тонн. Минулої осені озимі культури посіяли на прогнозованій площі і, як свідчить моніторинг, більшість посівів — у доброму й задовільному стані.

«Ми працюємо з усіма сільськогосподарськими товаровиробниками. Тішить, що вони добросовісно виконують  зобов’язання та своєчасно сплачують податки», — зазначив Олег Китасюк.

Торік людям за оренду паїв нараховано 20,2 мільйона гривень, що на 400 тисяч більше, ніж позаторік. Отже, зріс дохід населення і його можливості  утримувати живність у своїх дворах. Зауважимо, що в районі налічується 15 тисяч особистих селянських господарств, у кожному з яких — до двох гектарів землі. Разом вони — потужний сектор виробництва молока, м’яса, городини, ягід і фруктів.

А ще важливо, що це питання зайнятості, адже тепер працевлаштуватися у селі непросто. Районна влада сприяє розвитку господарств населення, зокрема створенню громадських пасовищ та кооперативів із заготівлі продукції.

Принагідно зауважимо, що фрукти, вирощені поблизу Дністра, мають добрий попит на ринках нашої країни. У господарствах організованого сектору тут 3,5 тисячі гектарів саду, здебільшого молодого, його доглядають за інтенсивною технологією. Чимало людей посадили на своїх городах та паях фруктові дерева й мають із цього користь.

Промислових підприємств у сільській місцевості району лише кілька. Нове керівництво райдержадміністрації докладає неабияких зусиль, щоб у селищі  Вендичани іноземний інвестор відновив реалізацію масштабного проекту з виробництва м’яса індиків. Також у цьому селищі нові власники прийшли на  хлібоприймальне підприємство та здійснюють його реконструкцію. Будуть нові робочі місця.  Зауважимо, що на сайті райдержадміністрації — 8 вільних промислових майданчиків для залучення інвестицій.

Наповнюють бюджети

Грантовим коштом у селі Сугаки передбачено реконструкцію спортивно-оздоровчого комплексу. Відповідний проект вартістю 2 мільйони гривень у межах програми підтримки територіальної співпраці країн «Східного партнерства» (Україна — Молдова) успішно пройшов обласний конкурсний відбір та надісланий до Кабінету Міністрів на отримання експертного висновку. Також це один з восьми районів Вінницької області, які за підсумками конкурсного відбору визначено переможцями та відібрано для участі у третій фазі проекту ЄС та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Проектом передбачається для розвитку інфраструктурних об’єктів  на території його 4 сільських рад надати 40 тисяч доларів США. Загалом заявки на участь у проекті подали 19 сільських рад району, що свідчить про прагнення місцевих громад змінювати умови життя.

«Ми забезпечуємо виконання прогнозних показників місцевих бюджетів. Саме взаєморозуміння, взаємодія та відповідальність дають нам змогу напрацьовувати і реалізувати значущі проекти», — зазначив Олег Китасюк.

Попри непросте сьогодення, тут поліпшують якість надання населенню медичних послуг, забезпечують належні умови для навчання дітей у школах. Так, лише протягом останніх двох місяців  зміцнили матеріально-технічну базу 12 ФАПів. Усі медичні установи забезпечені паливом. Надали кошти на впровадження енергоощадних заходів у Серебринецькій школі, відремонтували систему опалення в Озаринецькій, ще у 5 шкіл придбали генератори. До слова: в районі лише 3 села газифіковано, а в решті бюджетні заклади опалюються альтернативними видами палива.

До утримання і розвитку інфраструктури в селах залучають товаровиробників, із якими сільські ради укладають соціальні угоди. Як правило, діють спільно. Наприклад, нещодавно вуличне освітлення  в селі Оленівка зроблено коштами місцевого бюджету та депутата обласної ради бізнесмена Олега Лантуха. Або таке: коштом інвесторів і місцевого бюджету ремонтують дороги місцевого значення.

Звісно, ще багато треба зробити, а тому в районі шукають можливості наповнювати бюджети. Наприклад, від укладених  договорів оренди земель державної власності сільськогосподарського призначення у розмірі оплати 4% нормативної грошової оцінки землі до бюджету додатково  надійде 800 тисяч гривень. Принагідно зауважимо: хоч землі запасу і резерву перебувають в оренді, тут знаходять можливість надати ділянки учасникам АТО.