Співробітники Служби безпеки України в Криму наприкінці минулого року затримали злочинців, які за допомогою сучасних комп’ютерних технологій цупили гроші.

Підготувалися до справи горе-мільйонери ретельно: заручилися підтримкою професійних хакерів, мали «свою» людину в банку, створили підставні фірми, печатки, купу банківських карток…

У цьому злагодженому «колективі» кожен чітко відповідав за свою ділянку роботи. «Своя» людина повідомляла про надходження коштів на банківський рахунок. Хакери вдиралися в автоматизовану систему «Клієнт-банк» і перераховували чималі суми з рахунків підприємств на рахунки власних фіктивних фірм. Кошти миттєво переводили в готівку, після чого їх знімали за підробленими документами.

Таким чином зловмисникам вдалося викрасти кілька мільйонів гривень у десятків вітчизняних підприємств, щодня знімаючи з їхніх рахунків від 50 до 500 тисяч гривень.

«На гачок» хакерів потрапляли й іноземці. Фото Володимира ЗAЇКИ

Налагоджений механізм діяв безвідмовно протягом кількох років і працював без збоїв не тільки на території України, а й у закордонних країнах. Та воно й не дивно, що географія злочину виявилася досить широка, адже до «клубу любителів» швидко розбагатіти увійшли громадяни Росії, Ізраїлю і наші співвітчизники.

У прес-центрі СБУ в Криму розповіли, що однією з останніх жертв шахраїв став громадянин іноземної держави, що займався оптовими закупівлями зернових культур на території автономії. Зловмисники, демонструючи неабиякий акторський талант, привезли клієнта на чужий склад, який був заповнений рисом, де переконали свою жертву, що все побачене належить їм. Отримавши в банку стовідсоткову передоплату за показану йому крупу, зникли, залишивши «бізнес-партнера» і без грошей, і без товару. Сума угоди перевищила мільйон гривень.

Троє затриманих, громадяни Росії й Ізраїлю, арештовані Київським районним судом Сімферополя, справу передано до органів міліції. За матеріалами СБУ слідчим відділом ГУ МВС України в АР Крим відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 190 КК України «Шахрайство». Затримані перебувають у слідчому ізоляторі  Сімферополя. Проводяться процесуальні дії. Встановлюються інші члени банди, а також особи, причетні до вказаних злочинів.