За даними Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, станом на 30 січня 2015 року на розгляд Міжвідомчої комісії внесено 14 139 справ, із них 13 628 учасникам АТО вже надано статус УБД (учасника бойових дій, детально — див. таблицю). Хто, куди та з якими документами може звернутися для отримання такого статусу — публікуємо інфографіку, яку за даними Генштабу ЗСУ та Міжвідомчої комісії підготував «Урядовий кур’єр», а також звернувся за коментарями до фахівців.

Бракує інформації та часу

— Інколи за необхідності Міжвідомча комісія направляє документи на доопрацювання. Головна причина — неналежне оформлення документів, які визначено Порядком надання статусу учасника бойових дій особам, які захищали незалежність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення, — повідомив голова Держслужби України у справах ветеранів та учасників антитерористичної операції Артур Дерев’янко.

І додав, що проблеми зазвичай виникають через непоінформованість людей. А ще тому, що інколи деякі посадовці або штаби військових частин не дотримуються визначених термінів, у які зобов’язані видавати довідки й готувати пакет документів.

Для дієвого їх розв’язання служба створила офіційний сайт, де зібрано всю необхідну інформацію: www.dsiv.gov.ua. Видано та направлено у військові підрозділи Збірку нормативно-правових та інформаційних матеріалів на допомогу учасникам антитерористичної операції.

— Щодо термінів, то Міжвідомча комісія упродовж тижня з дня надходження документів приймає рішення про надання особі статусу учасника бойових дій, інформує про це відомчу комісію. Хоча порядок передбачає для цього місячний термін. Отже, нашим фахівцям часто доводиться працювати по 12 годин на добу, часто у вихідні, — зазначив Артур Дерев’янко.

Питання ж отримання статусу УБД деякими цивільними посадовцями, зокрема державними службовцями високого рангу, перебуває, на переконання фахівця, у площині їхньої моралі та недосконалості чинного законодавства.

— Статус «учасник бойових дій» потребує розділення тих осіб, які брали безпосередню участь в АТО, на категорії: учасник бойових дій (комбатант) та учасник війни. Саме тому служба розробила пропозиції до законопроектів, які передбачають визнавати учасниками бойових дій виключно тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях в районах проведення Антитерористичної операції, — зауважив Артур Дерев’янко.

Про добровольців і волонтерів

Питання соціального захисту ветеранів війни, добровольців та волонтерів перебуває в центрі уваги уряду. Держслужба України у справах ветеранів та учасників АТО розробила законопроект, з ухваленням якого добровольці та волонтери матимуть належний соціальний захист держави. Його вже погоджено заінтересованими центральними органами виконавчої влади, нині він перебуває на остаточному опрацюванні в Мінфіні та Мінекономіки.

Цей документ пропонує також поширити чинність Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на сім’ї добровольців та працівників підприємств, установ чи організацій, які загинули (пропали безвісти) або померли від поранення, контузії чи каліцтва, отриманих під час участі в АТО.

Крім законопроекту, що розробила Державна служба України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції, у Верховній Раді зареєстровано й інші, які стосуються соціального та правового захисту учасників АТО. Це законопроекти народних депутатів Олександра Третьякова, Дмитра Яроша, Семена Семенченка та інших. Йдеться про проект закону про внесення змін до Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» щодо статусу осіб, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, стосовно медичного забезпечення учасників бойових дій і статусу учасників бойових дій добровольців. Сподіваємось, що ВР розгляне їх найближчим часом.

КОМЕНТАР

Віталій ГОЛОТА,
начальник відділу військово-соціальної
роботи соціально-психологічного управління
Головного управління по роботі з особовим
складом Збройних сил, полковник:

— У Збройних силах багато бійців, які добровільно погодилися на мобілізацію. Де-юре вони військовослужбовці. Тому для них не існує жодних перепон, щоб отримати статус учасника бойових дій. Це передбачено Законом «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». По закінченні терміну перебування в зоні АТО командування частини впродовж місяця оформляє на військовослужбовців відповідні документи і направляє в спеціальну комісію при Міноборони, далі документи потрапляють у Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників АТО. Інша річ з особами, які не є військовослужбовцями, працівниками Збройних сил чи правоохоронних органів. І потрапили вони в зону бойових дій шляхом самоорганізації. Визнати їх добровольцями немає законних підстав. Наразі є лише чотири законопроекти, які покликані врегулювати процедуру і можливість надання статусу учасника бойових дій саме цій категорії громадян. 

Любомира КОВАЛЬ,  Ольга ПРОКОПЕНКО,  «Урядовий кур’єр»