З квітня цього року Россільгоспнагляд видав аж сім заборон на ввіз з-за кордону агропродукції та продуктів її переробки, п’ять з них за літній період. По старій любові, звісно ж,  найбільше дісталось Україні. В її активі три заборони. 16 червня — на поставку картоплі, 28 липня — молока, сухого молока, сироватки і низки інших молочних продуктів, 29 липня — плодоовочевих та рибних консервів, соків. 18 липня РФ закрила кордон і для молдавських яблук, груш, айви, черешні, персиків, слив тощо. 

На горіхи дісталось і Польщі. З 1 серпня їй заборонили ввозити до Росії фрукти (яблука, груші, айву, абрикоси, вишню, черешню, персики, нектарини, сливи, терн) та овочі (капусту качанну і цвітну, кольрабі, інші капустяні, свіжі та охолоджені). Нібито через те, що знайшли там східну плодожерку — метелик Grapholitha molesta Busck.

 У Польщі вважають, що заборона — це не що інше, як помста Москви за позицію Польщі в українському питанні та наслідок санкцій ЄС проти Росії. Бо східна плодожерка не водиться на польській території. На що  Россільгоспнагляд звинуватив Польщу в тому, що вона «не володіє достовірною інформа?цією про фітосанітарний стан всієї своєї території або експортує продукцію третіх країн під виглядом власної».

За підрахунками Міністерства сільського господарства та розвитку села Польщі, збитки від цієї заборони становитимуть близько  500 мільйонів євро. Отже, ця країна вже звернулася до Єврокомісії з проханням компенсувати їй ці втрати, адже близько 70% польського експорту овочів і фруктів припадало саме на російський ринок. Натомість Польщу та її жителів охопив яблучний флешмоб «Їж яблука на зло Путіну». Поляки масово викладають на свої сторінки в соціальних мережах власні фотографії з надкушеними яблуками. Знаменитості на світських тусовках позують фотографам з яблуком у руці. У провідних ЗМІ з’явилися добірки рецептів страв і випічки з яблук, а також розповіді про корисні властивості цього фрукта. До учасників «яблучного флешмобу» приєдналася навіть одна з депутатів Європарламенту Роза Тун, що розмістила у своєму мікроблозі фото з яблуком. Окрема сторінка, присвячена польським яблукам, і ще одна, яка висвітлює «яблучний флешмоб», з’явилася в соціальній мережі Facebook.

ДОВІДКА «УК»

У 2013 році Польща експортувала в РФ понад 800 тонн овочів і фруктів на суму близько 336 мільйонів євро.

КОМПЕТЕНТНО

«Торговельні заборони — це не що інше, як політика»

 

 

 

Тетяна ГЕТЬМАН,
керівник плодово-овочевого сектору «АПК-Інформ»:

— Цілком зрозуміло, що останні торговельні заборони Росії на українську та польську продукцію — це не що інше, як політика. Як це може позначитись на наших і польських виробниках? Доволі критично. Адже зі 100 тисяч тонн овочевої консервації, які ми експортуємо, 80% припадає на Росію. На Білорусію, Казахстан, Молдову і Німеччину, які входять у топ-5 країн-імпортерів цієї продукції, припадало небагато — по 5% експорту на кожну державу. Загалом же виробляємо овочевої консервації 300 тисяч тонн у рік.

Щодо соків і концентратів, то їх виробляємо щороку 700—800 тисяч тонн, з них близько 140 тисяч експортуємо. Половину в країни ЄС і 37% — в Росію.

Різко переключитись на європейський ринок з цією продукцією нам навряд чи вдасться. Треба змінювати технології і підганяти їх під європейські смаки, а на це потрібен час. Виробники сподіваються, що це буде тимчасовий захід. Інакше матимемо чималі втрати. Поляки озвучили свої збитки — близько 500 тисяч євро.

Як це позначиться на ринку РФ? Російський ринок овочів переважно  насичений своєю продукцією, особливо овочів «борщового набору». А ось з фруктами буде важче, адже за деякими позиціями вони переважно імпортні. Зокрема 80% російського ринку яблук — це імпорт, 40% з них припадало на Польщу і 10% на Молдову, для яких Россільгоспнагляд закрив ринок. Закриття імпорту з цих двох країн, безумовно, позначиться на ринку і на цінах, які вже найближчим часом можуть піти догори.

Водночас це хороша можливість для українських виробників яблук, поки Росія не ввела заборону на наші плоди.