Бюджетоутворююче підприємство Сум, що забезпечує роботою понад 12,5 тисячі осіб. Індустріальне серце Сумщини і країни, де щорічно виробляють продукцію на мільярди гривень. Провідний промисловий комплекс України в галузі важкого машинобудування, замовники якого входять до ТОП-100 компаній світу. Соціально відповідальний бізнес-партнер. Усе це — про ПАТ «Сумське НВО ім.  М. В. Фрунзе».

Такі характеристики стають особливо зримими напередодні професійного свята, яке машинобудівники відзначатимуть цієї неділі. Тож які саме складові сьогодення робітничого колективу? Що в основі промислової стратегії й тактики? На чому грунтуються перспективи машинобудівників?

FRUNZE —  і цим усе сказано

Сумський промисловий гігант відомий далеко за межами України. Близько 90 відсотків продукції йде на експорт. Левову частку замовлень традиційно виконують для російських компаній, серед яких «Газпром», «НОВАТЕК», «Роснефть», «ЛУКОЙЛ» та інші провідні нафтогазові корпорації. Фрунзенці активно працюють на ринках далекого зарубіжжя, мають замовлення з Туркменістану, Узбекистану, Азербайджану, України.

Спеціалізація — розроблення і виготовлення різноманітного обладнання та повнокомплектних технологічних ліній для нафтової, газової, хімічної, нафтохімічної, металургійної промисловості, атомної та гідроенергетики.

Така широка продуктова лінійка забезпечується завдяки розвиненій технічній та виробничій базі. Функціонують 4 спеціалізовані виробництва, оснащені сучасним технологічним обладнанням, засобами керування і контролю. До складу об’єднання входять проектний інститут «Укрхімпроект», потужне спеціальне конструкторське бюро й управління монтажу, налагодження та сервісного обслуговування обладнання.

Завдяки взаємопов’язаним підрозділам тут не тільки виробляють широкий спектр продукції, а й постачають комплексні технічні рішення із підрядом «під ключ». При цьому самостійно виконують увесь комплекс робіт — від проектування до здачі об’єктів.

Система якості сертифікована відповідно до міжнародного стандарту ISO 9001, система менеджменту якості діє згідно з ISO 9001:2008. На проектування і виготовлення продукції торгової марки FRUNZE є сертифікати, видані відповідними національними та міжнародними органами.

Кажучи «Суми», мають на увазі науково-виробниче об’єднання  ім. Фрунзе. І навпаки

Сумчани здавна вважають, що розвиток їхнього міста безпосередньо пов’язаний із життєдіяльністю НВО ім. Фрунзе. І це не безпідставно. Свого часу підприємство побудувало окремі житлові мікрорайони, десятки дитячих садків і шкіл, торгових комплексів, готелів, закладів охорони здоров’я, культури, спорту тощо.

Об’єднання — найбільший платник податків серед індустріальних підприємств Сум. Торік тільки до міської скарбниці перераховано понад 90 мільйонів гривень податків і зборів.

Ледь не кожна сумська родина пов’язана із заводом. У ПАТ нині працюють понад 12,5 тисячі осіб. А ще є пенсіонери, про яких в об’єднанні ніколи не забувають. Тут роблять усе можливе, щоб підтримувати своїх ветеранів і морально, і матеріально.

Фрунзенці запускають уже другу чергу дотискувальної компресорної станції на Юрхарівському родовищі. Фото надано прес-службою ПАТ «Сумське НВО ім. М. В. Фрунзе»

Колишніх фрунзенців не буває

На початку вересня Суми відзначили 70-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників. Із цієї нагоди підприємство подарувало більш як 30 своїм ветеранам путівки на підвідомчу базу відпочинку «Сонячна галявина». На підприємстві переконані: таке нововведення стане доброю традицією. А таких справді чимало. Завод постійно надає грошову допомогу ветеранам підприємства, війни та праці; проводить численні акції милосердя до різних свят. Тому фрунзенські пенсіонери не позбавлені уваги підприємства, на якому вони працювали.

Відповідальність бізнесу — насамперед соціальна

За підсумками 2011—2012 років НВО ім. Фрунзе визнано кращою машинобудівною компанією України, що надає найвагоміші соціальні гарантії та захист своїм співробітникам. Аналогічної відзнаки підприємство рік у рік удостоюється і на регіональному рівні.

Як вважає генеральний директор об’єднання Олексій Цимбал, ця нагорода — результат спільної діяльності із профспілковим комітетом та колективом. Як керівник він завжди був і залишається прихильником відкритого, щирого діалогу і вважає всіх рівноправними партнерами, які разом можуть вирішити будь-які питання.

На підприємстві діють окремі комплекси програм із матеріального заохочення працівників і надання допомоги. Належну увагу приділяють згуртованості колективу. Дозвілля заводчан розплановане ледь не на кожен тиждень. І всі завжди можуть знайти щось власне, те, що до душі.

Але найбільше сумські машинобудівники люблять футбол. Вони виступають на різних змаганнях, із м’ячем залюбки проводять вільний час. Повністю солідарний з уподобаннями колективу і Олексій Цимбал, який разом із співробітниками завжди виходить на футбольне поле. За його словами, спорт має велику силу, бо сприяє єднанню, згуртованості. Робітники разом уміють перемагати у спорті, на роботі, в повсякденні. 

І, звичайно ж, великий футбол. Останні три роки НВО ім. Фрунзе надає підтримку місцевому ПФК «Суми» та найбільшій спортивній арені області — стадіону «Ювілейний».

Окремий рядок у соціальному житті — підтримка дітей, їхніх талантів і здібностей. Підприємство (до речі, єдине в області) реалізує загальноміські проекти, як, наприклад, «FRUNZE здійснює мрії». Щороку дітлахи пишуть твори про свої родини, а переможці одержують як винагороду сімейний відпочинок у Криму. Призерам же дістаються путівки на Азовське море та у підвідомчий табір підприємства «Чайка», що на мальовничій сумській околиці Баранівці.

Щороку проходить конкурс дитячого малюнка, який збирає сотні робіт. Проводжає підприємство дітей своїх співробітників до першого класу. Для них — подарунки, цікава розважальна програма із призами та сюрпризами.

Не забувають машинобудівники про дітей, позбавлених батьківського піклування. Уже майже 30 років допомагають Правдинській школі-інтернату, а також іншим сиротинцям.

Річна  підтримка становитиме майже 20 мільйонів гривень

Виконуючи умови колективного договору на 2013 рік, протягом першого півріччя Сумське НВО ім. Фрунзе спрямувало понад 1,5 мільйона гривень на різні види допомоги своїм працівникам. Заводчани найбільше зверталися з проханнями оплатити рахунки медичних закладів, надати матеріальну допомогу, безвідсоткову позику тощо.

Усього за 6 місяців цього року на забезпечення соціальних гарантій своїх працівників підприємство спрямувало 8,3 мільйона гривень, а до кінця року ця цифра становитиме 19,5 мільйона.

ПРЯМА МОВА

Наша сила — в колективі

Олексій ЦИМБАЛ,
генеральний директор об’єднання:

— Професійне свято машинобудівників — завжди чудова нагода підсумувати зроблене, проаналізувати досягнуте, означити проблеми і неодмінно намітити плани. Стосовно останніх, то вони масштабні, передбачають подальше нарощування обсягів промислового виробництва, зміцнення соціального захисту і підтримки робітників.

Переконаний: те, що намічаємо, неодмінно виконаємо. І завдяки насамперед найважливішому чиннику — професійному колективу. В цьому ми переконувалися впродовж багатолітньої історії підприємства, яке навіть на найкрутіших віражах історії залишалося вірним своєму призначенню.

Торік ми виконали обсяг робіт, який гарантували своїм партнерам. Причому левова частка завантаження припала на четвертий квартал. Багато хто сумнівався: мовляв, це завдання з розряду невиконуваних.

Але скептики помилилися: фрунзенці довели, що вони справжні професіонали. Обсяги продажу перевищили $ 400 мільйонів, це майже на 18% більше, ніж позаторік.

У портфелі замовлень на нинішній рік близько 90 відсотків — нафтогазове і нафтохімічне обладнання. Крім того, реалізуються контракти з випуску продукції для АЕС, насосів різного призначення, серійного обладнання тощо.

2013-й — для нас свого роду проміжний етап перед насиченою роботою в наступних періодах. Зараз наполегливо працюємо на перспективу, беремо активну участь у тендерах в різних країнах, щоб набрати замовлення на найближчі кілька років. Зокрема, на 2014—2017-й уже зараз опрацьовуємо проекти на суму понад $ 2,5 мільярда, з яких значна частина стосується утилізації попутного газу. Цей напрям нині актуальний у Російській Федерації та в інших країнах.

Наше підприємство має величезний досвід виконання таких робіт і велику референцію. Приміром, лише для потреб ВАТ «Сургутнефтегаз» виготовили більш ніж 40 таких енергетичних установок. Тож у нас є що показати і чим приємно здивувати замовників.

Підготували Олександр ВЕРТІЛЬ, «Урядовий кур’єр», Діана КІРІЧЕНКО для «Урядового кур’єра»