Знати ім’я людини, яка перебуває і виконує свої обов’язки в зоні АТО, — це знак найвищої довіри. Більшість людей під час зустрічі замість імені називають свій позивний. А є люди, про яких складають легенди та розповідають їх від блокпостів до позицій. Ось, наприклад, Француз. Людина залізних нервів та просто титанічної сили духу. Його робота — це знешкодження «тихої смерті». Іншими словами, убезпечення різноманітних мін та вибухових пристроїв, які щедро полишають за собою терористи.

Про себе Француз каже, що він звичайний військовий сапер. Та я не погоджуюсь з його визначенням «звичайний», бо далеко не кожна людина наважиться «організовувати» мінні поля під шаленим вогнем противника, як то було під час оборони Савур-могили. І, повірте, далеко не кожен піде під вогнем снайперів розміновувати переправу, щоб урятувати міст і дати нашим військам час і можливість для маневру. Та коли хлопці чують у раціях, що на поле виходить Француз, вони спокійні. Бо знають: свою роботу цей сапер зробить сумлінно. Після нього жодного «сюрпризу» під ногами не буде.

Далеко не кожна людина зважиться знешкоджувати мінні поля. Фото автора

Часто трапляється так, що виїжджати на розмінування доводиться зненацька. Наприклад, коли жителі Краматорська побачили між могилами на міському цвинтарі натягнутий дріт. За якихось п’ятнадцять хвилин Француз був на місці. Протягом війни, яку нав’язали Україні політики сусідньої держави, люди не часто ходили відвідувати своїх померлих. Вони радше рятували своє життя від свавілля терористів так званого ДНР. Тому цвинтар поріс глибокою густою травою. Люди вказали місце. Дійсно, це був неприємний сюрприз — звичайна розтяжка. Та, уважно роздивившись простріляні пам’ятники, Француз вирішив оглянути всю площу цього сектору. Він потім пояснив, що знав, коли російські найманці намагалися штурмувати цей аеродром, звідки велась стрільба з мінометів та гранатометів. Отже, терористи обладнали позицію прямо між могилами. І, само собою, щоб убезпечити себе, вони заклали по периметру ще кілька подібних сюрпризів. Зовсім не переймаючись, що рано чи пізно бойові дії закінчаться і до могил своїх близьких прийдуть звичайні люди.

Обережно, крок за кроком сапер обійшов усі пам’ятники. І знайшов місце вогневої позиції терористів. Та знешкодив ще кілька небезпечних знахідок. Зокрема гранати від гранатомета.

До речі, мало хто знає, що сапер упродовж своєї роботи втрачає кілька кілограмів ваги. Та якщо запитати в них, чи хотіли б вони змінити професію, то переконаний, що у відповідь почув би тверде «ні».

Коли готувався цей матеріал, Француз повернувся з чергового завдання. Він знешкодив ще кілька протипіхотних мін керованої дії «МОН-50» та «МОН-90». А це означає, що батьки якогось піхотинця не отримають жахливої звістки. 

Тарас ГРЕНЬ
для «Урядового кур’єра»