Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби перебуває у Сан-Маркосі (штат Каліфорнія). Про це повідомили у Генпрокуратурі у відповідь на запит народного депутата Геннадія Москаля. Водночас народний обранець заявив, що екс-ректор виїхав до Сполучених Штатів не як громадянин України, тому екстрадувати Мельника на батьківщину не вдасться. Лише якщо американські правоохоронці передадуть утікача на умовах «взаємності».

Відповідний лист у прокуратурі вже готують. До того ж, Україна вже направила інший запит, у якому просить дозволити проведення слідчих дій з Петром Мельником на території Сполучених Штатів. Та поінформувати, з якими документами той перетнув кордон і на яких підставах перебуває в країні.

Нагадаємо, 27 липня співробітники ГУБОЗ затримали ректора Національного університету Державної податкової служби Петра Мельника за підозрою в отриманні хабара. Чиновник отримав від двох громадян України неправомірну вигоду розміром 40 і 80 тисяч гривень за вступ їхніх родичів до навчального закладу, яким керував.

9 серпня Петро Мельник втік з-під домашнього арешту. Його оголошено у всеукраїнський, міждержавний розшук, а також розшук за лінією Інтерполу.

27 серпня міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко повідомив, що міліція встановила місце перебування Петра Мельника, однак не зазначив, у якій країні.

«Я маю достовірні дані, що він виїхав через Білорусь, але на кордоні був затриманий білоруськими прикордонниками. Однак після дзвінка високого начальства з Мінська Мельника відпустили, — розповів Геннадій Москаль. — Ймовірно, і там є корупційні лазівки або особисті знайомства Мельника. З Білорусі екс-ректор дістався до однієї з Прибалтійських країн, не хочу називати її напередодні Вільнюського саміту, щоб посли не надсилали спікеру Рибаку ноти протесту, і він мене потім не вичитував».

У свою чергу прокуратура Київської області завершила досудове слідство у кримінальному провадженні щодо двох службових осіб органів внутрішніх справ і передала до суду обвинувальний акт. Міліціонерів звинувачують у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, тобто у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки.

Досудовим слідством установлено, що обвинувачені неналежно поставилися до виконання своїх службових обов’язків щодо здійснення контролю за поведінкою Петра Мельника, якому було обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Зокрема, проігнорували тривожні сигнали електронного засобу контролю — браслета, що був застосований до екс-ректора Національного університету Державної податкової служби України. Внаслідок недбалого ставлення працівників внутрішніх справ до своїх обов’язків Петро Мельник позбувся електронного браслета й самовільно покинув місце проживання.

Обвинуваченим міліціонерам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.