Україну та Канаду поєднують особливо теплі та дружні відносини, адже українська діаспора налічує понад мільйон осіб. Такими словами розпочали зустріч в.о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та Прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер. Одначе сторони найбільше вели мову про ситуацію, яка наразі склалася в Україні.

Олександр Турчинов вкотре наголосив, що, не маючи жодних аргументів, Російська Федерація окупувала Крим, який є частиною суверенної території України. Тому українська сторона робить усе можливе, аби розв’язати проблему мирним способом. «Зараз Україні потрібна реальна військово-технічна підтримка наших стратегічних партнерів і гарантів суверенності та територіальної цілісності України», — передає слова Голови Верховної Ради його прес-служба.

Також він зазначив, що своїми діями Президент РФ Володимир Путін ставить під сумнів усю систему світової безпеки. Такі дії Олександр Турчинов назвав спробою змінити існуючий світовий порядок на новий, в якому пануватиме агресія та мова зброї.

А Стівен Гарпер наголосив на тому, що дії Росії в Криму є дуже небезпечними, а референдум, який відбувся на півострові, — це лишень прикриття для російської окупації Криму. Він вважає агресію Росії причиною для серйозного реагування всієї світової спільноти. «Із режимом Путіна не може бути нормальних відносин, поки Крим залишається незаконно окупованим», — сказав він, додавши, що ці питання слід обговорювати найближчим часом на засіданні «Великої сімки».

Того ж дня зі Стівеном Гарпером провів зустріч Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. «Україна та Канада, з одного боку, розташовані дуже далеко одна від одної, а з другого — вони досить близькі. Ми цінуємо підтримку Канадою суверенітету і територіальної цілісності України. Ви першими ввели санкції, показали дуже сильну підтримку та мудро й сміливо діяли для захисту незалежності України», — передає його слова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Стівен Гарпер назвав Канаду відданим партнером України і нагадав, що Оттава першою з-поміж західних столиць визнала нашу державність. Він запевнив, що й в умовах нинішніх надзвичайно складних викликів, які постають перед українським народом, його країна готова максимально сприяти зусиллям українського уряду, спрямованим на відстоювання суверенітету і територіальної цілісності. «Ви завжди можете покладатися на солідарність та партнерство Канади», — зазначив високопосадовець.

Під час зустрічі окремо обговорено шляхи подолання наслідків агресії щодо України та шляхи підтримки України Канадою. Прем’єр-міністр отримав із рук свого канадського колеги прапор України, який 4 березня вивісили замість національного стяга на головному флагштоку парламенту Канади на знак підтримки народу України.

На прес-конференції Арсеній Яценюк повідомив про підсумки цієї зустрічі. Передовсім подякував уряду Канади за рішення виділити Україні 200 мільйонів доларів фінансової допомоги (її нададуть в контексті відновлення програми співпраці України з МВФ).

Окрім цього, планують відновити переговори між Україною та Канадою про створення зони вільної торгівлі (їх було призупинено два роки тому).

«Для нас дуже важлива співпраця в енергетичному секторі, оскільки Канада є однією з ключових країн світу, яка має найкращий досвід у видобутку енергетичних ресурсів. І ми вітаємо, що в канадській делегації є представники енергетичного сектору Канади», — підкреслив глава уряду.

А ще сторони домовилися реалізувати спільні проекти, спрямовані на подолання корупції, реформування системи юстиції та гарантування незалежності судової системи. Він висловив сподівання, що під час позачергового засідання Генеральної асамблеї ООН (27 березня) країни «Великої сімки» повністю підтримають резолюцію щодо територіальної цілісності України, а також дадуть чітку оцінку російській інтервенції та військовій агресії.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»