Підписання цього документа відбулося першого дня офіційного візиту до нашої держави Прем’єр-міністра Канади Джастіна Трюдо. Підписи під українсько-канадською угодою про вільну торгівлю ставили у залі державних заходів Адміністрації Президента перший віце-прем’єр-міністр — міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів та міністр міжнародної торгівлі Канади Христя Фріланд.

На те щоб дійти згоди в усіх питаннях, урядам обох країн знадобилося сім років. Переговори щодо лібералізації двосторонньої торгівлі беруть початок 2009-го. Лише торік переговорна група від уряду України на чолі із заступником міністра економічного розвитку і торгівлі — торговим представником України Наталією Микольською змогла довести цю справу до кінця. 14 липня 2015-го у питанні поставлено крапку, а текст угоди парафовано.

Джастін Трюдо і Петро Порошенко відзначили, що угода про зону вільної торгівлі матиме ширший вплив, ніж просто переміщення товарів. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Бізнес відчує переваги

«Угода з Канадою — перша угода з країною північноамериканського регіону, що охоплює ринок такого масштабу, — резюмував Степан Кубів. — Це додатковий фактор включення України у глобальний ланцюг виробництва товарів з доданою вартістю у контексті укладання майбутньої угоди про ЗВТ між Канадою та ЄС».

Документ охоплює положення щодо торгівлі товарами, правил походження, сприяння торгівлі, праці, технічних бар’єрів, державних закупівель, інтелектуальної власності, врегулювання спорів, навколишнього середовища, санітарних та фітосанітарних заходів. Він дасть змогу диверсифікувати торговельні потоки з України та залучити канадські інвестиції в Україну.

Оскільки Канада відкриває ринок для українських товарів на 99%, український бізнес зможе скористатися безмитним доступом. А ще вітчизняні підприємці матимуть підтримку у виході на канадський ринок зокрема через проект CUTIS (Canada — Ukraine Trade and Investment Support project).

За розрахунками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, зона вільної торгівлі являтиме собою зняття торговельних обмежень й повне скасування торгових мит на основні групи товарів протягом 3—7 років. Зокрема відразу після набуття угодою чинності скасовуються торговельні мита на рибу, зернові, вина, соки, хлібобулочні вироби, а також на одяг, металопродукцію, комплектуючі та електротехніку, на деякі види агропродукції, будівельні матеріали, продукцію машинобудування включно з комплектуючими до літаків, автомобілів і тракторів. Документ дає змогу українським і канадським компаніям брати участь у державних закупівлях обох країн.

Уже під час зустрічі із представниками ЗМІ високопосадовці зробили заяви і дали відповіді на кілька запитань. Президент Петро Порошенко говорив про потребу розпочати консультації щодо деокупації Криму, про важливість збереження санкцій проти Росії як мотивації для повної імплементації мінських угод. За словами глави держави, в цей складний час політична, економічна та гуманітарна допомога Канади особливо важлива та помітна. Він нагадав, що в березні 2014-го Канада одразу після анексії Криму запровадила суворі економічні обмежувальні заходи проти Росії, а 18 березня 2016 року — ухвалила додатковий пакет санкцій. «Це важливо з точки зору мотивації російського агресора для повної імплементації мінських угод і деокупації Криму і має величезне символічне значення», — наголосив він.

Нагадав Петро Порошенко і про домовленості стосовно початку консультацій між країнами щодо візової лібералізації. За його даними, більшість віз видає канадське посольство на термін чинності паспорта, що вже є реалізацією започаткованої програми співпраці. «Ми уважно працюємо з нашими канадськими партнерами про зменшення кількості відмов українським громадянам під час отримання канадської візи. Ми домовилися, що розпочинаємо консультації з цього приводу щодо лібералізації візового режиму», — резюмував Президент.

Оттава готує поліцейських

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо вважає, що Росія не зробила позитивних кроків у напрямі припинення вогню на Донбасі та виконання мінських угод. «Росія повинна виконувати взяті на себе зобов’язання, гарантувати безпеку. І міжнародні спостерігачі повинні в цьому переконатися. Україна зробила дуже важкі кроки в парламенті, в різних установах, щоб виконати взяті на себе обов’язки», — сказав він, висловивши сподівання, що міжнародна єдність прискорить виконання мінських угод та здійснюватиме тиск на Росію.

А ще Канада планує збільшити кількість своїх поліцейських в Україні, які навчають українських правоохоронців. Нині 22 поліцейські офіцери готують місцевих поліцейських, розробляють програму, щоб підготувати належно поліцейські сили. У тамтешньому уряді налаштовані на те, щоб усіляко підтримувати ОБСЄ, надаючи своїх представників у моніторингову місію. Детальніше про це Прем’єр-міністр Канади поговорить на Яворівському полігоні на Львівщині. Саме там канадські інструктори навчають бійців Збройних сил України.

Джастін Трюдо прощався з журналістами оптимістичними словами: «Ми хочемо продовжувати підтримку України. Але нині ми зосереджені на питаннях місії навчальної підготовки для українських військовослужбовців. Канада завжди стоятиме на боці України. Ми спостерігатимемо за ситуацією на сході й оцінюватимемо, як найкраще зможемо підтримати Україну».

Учора з канадським колегою поспілкувався також Прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Відбулася і зустріч Джастіна Трюдо з Головою Верховної Ради Андрієм Парубієм.