КОНФЕРЕНЦІЯ

До України завітали бізнесмени та експерти з третини країн світу,  аби обговорити інвестиційні перспективи та можливості нашої держави  

Галина ІЩЕНКО, 
Вадим ПРОЦИШИН, 

«Урядовий кур’єр»

Дворик столичного НСК «Олімпійський» перетворився на грошовий вулик, куди злетілися найбагатші люди світу — наша держава приймає першу міжнародну бізнес-конференцію «ABC: Ukraine & Partners». Форум викликав неабиякий інтерес і в нашій державі, і за кордоном. Адже заявки для участі в ньому подали понад 3 тисячі осіб, зокрема бізнесмени, представники компаній та корпорацій, відомі експерти та політики з понад 60 країн світу.

Головне завдання конференції — обговорення широкого кола проблем щодо забезпечення належних умов для ведення бізнесу в Україні, надання додаткового імпульсу процесу залучення інвестицій у провідні галузі економіки, поглиблення взаємодії з іноземними партнерами, забезпечення сталого розвитку, економічної безпеки, конкурентоспроможності економіки нашої держави, зміцнення її позицій у світовій господарській системі.

Ці та інші питання учасники конференції обговорюють протягом двох днів на 16 панельних дискусіях і «круглих столах».      

Україна переконує іноземних інвесторів у привабливості свого бізнес-клімату. Фото УНIAН

Не доїть бізнес

Під час першої панельної дискусії, у якій взяв участь міністр доходів і зборів Олександр Клименко, відбувся обмін думками про те, що вже зробив уряд, аби бізнес в Україні почувався добре, і що, на думку експертів, ще має зробити.

Зокрема Олександр Клименко зауважив, що за два роки Україна перейшла на ризикоорієнтовані митну й податкову системи, триває зниження ставок та кількості податків,  створено мережу електронних сервісів, знижено час на розмитнення, звітування тощо. І уряд надалі рухатиметься у цьому напрямку.

На що директор ЄБРР в Україні Шевкі Анжунер зауважив, що позитивно оцінює перші кроки уряду у напрямку допомоги бізнесу. Водночас, на його думку, уряду треба більше ставити конкретних цілей (приміром, збільшити на 40% експорт) і впровадити жорсткішу відповідальність за їхнє досягнення. «Не досяг — іди відпочивай», — зауважив він. Крім того, незайвим буде створення посади бізнес-омбудсмена, який вирішуватиме конфлікти влади і бізнесу. Останньому треба створити атмосферу довіри і передбачуваності, пояснив він. Для цього, припустив він, Україні треба йти шляхом Канади, де вже немає дипломатів, а є бізнесмени.

«Бізнес — це курка, яка несе золоті яйця, а не корова, яку постійно доять, — образно підсумував представник ЄБРР. — Не треба щодня доїти бізнес, дайте накопичити йому капітал». Він також нагадав, що капітал — глобальний, у нього немає паспорта та національності. Тому не треба захищати інвесторів, треба захищати інвестиції.

Разом із тим найбільшими ворогами інвесторів, на думку Європейської Бізнес Асоціації, є проблеми повсюдної корупції, зокрема на центральному рівні, брак реформи судової системи та проблеми рейдерських захоплень.

Нагодуємо півмільярда

Панельну дискусію «Інвестиції в аграрну галузь України. Нагодуємо світ разом!» відкрив перший віце-прем’єр-міністр Сергій Арбузов. Він зазначив, що розвиток сільського господарства — один із пріоритетів роботи уряду, адже, наприклад, кожна четверта гривня надходжень від експорту забезпечена аграріями.

При цьому урядовець заявив, що завдяки впровадженню реформ зростання капітальних інвестицій у сільське господарство за останні 7 років становило 191%, а в цілому по економіці — 116%. Обсяги прямих іноземних інвестицій в сільськогосподарське виробництво у 2012 році зросли на 5,3% порівняно з попереднім роком. Сергій Арбузов також підкреслив, що цього року передбачається збільшення розмірів інвестування в АПК до трьох мільярдів доларів, що втричі перевищує торішні обсяги, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єра.

А міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк підкреслив, що влада докладає максимум зусиль, аби державна політика у сфері сільського господарства стала ще зрозумілішою, прозорішою і прогнозованішою. Це зробить галузь привабливішою для інвесторів і допоможе наростити показники валового виробництва вітчизняного АПК. «Я переконаний, що, збільшивши обсяги інвестування до трьох мільярдів доларів, ми виконаємо всі поставлені перед нами завдання. Тому ми розглядаємо сьогоднішній форум як вагомий внесок у нашу спільну справу — максимальне забезпечення  рівня світової продовольчої безпеки у найближчій перспективі», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

А президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко спрогнозував, що за 15 років українські аграрії зможуть виробляти до 90 мільйонів тонн зерна, що дасть змогу посісти нашій країні друге місце серед світових лідерів із продажу збіжжя. Однак для цього аграрний сектор потребує до 70 мільярдів доларів інвестицій.

«Зважаючи на зростання чисельності населення в світі, на Україну покладено дуже велике завдання. Так, Україна може нагодувати до 600 мільйонів людей. Прибилзно 20% виробленої сільгосппродукції споживатиметься всередині країни, а 80% може йти на експорт», — зазначив Леонід Козаченко.

Інновації відкривають світ

Також у перший день конференції  відбулося засідання «круглого столу» «Інновації у сфері високих технологій: умови діяльності та можливості для бізнесу», під час якого обговорено питання активізації розвитку ІТ-індустрії, запровадження ефективних механізмів венчурного інвестування у стартапи та становлення інноваційних структур в Україні.

Як зазначив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко, основне завдання, яке нині стоїть на державному порядку денному з огляду на необхідність структурної перебудови національної економіки, — розбудова сучасної інноваційної інфраструктури.

«Сподіваюся, що інноваційна Україна стане набагато відкритішою для світу, а ми, у свою чергу, зробимо все можливе, щоб реалізувати спільні плани в інтересах усіх сторін», — підкреслив Володимир Семиноженко.

Зниження податкового навантаження на вітчизняний ІКТ-бізнес, впровадження механізмів венчурного інвестування у високотехнологічні стартапи дасть змогу сформувати систему сталого партнерства у форматі «влада—бізнес—інноватори» та сприятиме активному залученню інвестицій під реалізацію вітчизняних інноваційних проектів.

Докладніше про перебіг міжнародної  бізнес-конференції читайте у наступному номері.