«Нашому будинку вже 200 років, він тріщить по всіх швах, лише на ремонт даху потрібен мільйон! Як його зібрати з пенсіонерів, котрих у нас більшість?» — як крик душі прозвучало на зборах голів будинкових комітетів у Рівному. «Я теж не знаю, що робити з подібними будинками: за нинішніх доходів людей мільйон ви точно не назбираєте, — парирував міський голова Володимир Хомко. — Але Закон «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», який набрав чинності з першого липня, на жаль, залишає людей сам-на-сам із подібними проблемами. Хоча згадаймо: 23 роки держава твердо обіцяла людям перший капремонт, і лише після цього будинки мали перейти в управління самих мешканців. Єдиний вихід — звернення до Кабміну з настійним проханням передбачити в бюджеті-2016 кошти на проведення капітальних ремонтів. Інакше справді розвалиться не лише ваш, а й чимало будинків у всій Україні. І тоді уряд просто змушений буде гасити пожежу. Гадаю, там почують голос громад і таки створять фонд підтримки власників багатоквартирних будинків. Принаймні мені дуже не хочеться, щоб саме цей, за своєю суттю революційний закон, який вивів нас із кріпацтва ЖЕКів, став фактором дестабілізації в нашому стабільному місті».

Ці слова — не передвиборчий піар, навпаки: Володимир Хомко давно і послідовно виступає за те, що саме власники приватизованих квартир мають розпоряджатися і будинками, і прибудинковими територіями. Як у всьому цивілізованому світі. От тільки наші законодавці своїм творінням додали нових проблем людям, котрі збідніли щонайменше втричі. І при цьому не запитали думки навіть таких досвідчених господарників, як Володимир Хомко.

А якби запитали, то дізналися б, що, наприклад, у Рівному вже добрий десяток років діє муніципальна програма сталого розвитку, відповідно до якої міський бюджет фінансує левову частку проектів у будинках, де є ОСББ чи громадські організації, — у пропорції 80 на 20%. І про те, що навіть для тих, хто не створив ОСББ, тут діють програми 50 на 50, спрямовані на утеплення будинків та обладнання їх тепловими лічильниками. Чому б не поширити цей досвід на всю державу, додавши до нього співфінансування з держбюджету?

«Ми й надалі надаватимемо кошти на співфінансування, які нині в міському бюджеті є. Але ж, зауважте, вони не безмежні», — додає міський голова. Отож рівняни (хоча чому тільки вони — вся Україна) дуже сподіваються, що офіційний Київ їх почує. І в бюджеті-2016 таки з’являться кошти на капремонти, принаймні  для будинків поважного віку.

Інакше є два варіанти: або ці будинки розваляться, або ж люди відправлять на смітник історії тих, хто не хоче їх чути. З ЖЕКівського кріпацтва ми вже вийшли, а далі що? На руїнах замок навряд чи збудуєш.