Працівники управління СБУ в Луганській області розкрили махінації в роботі фірм, які вербували на навчання до місцевого вищого навчального закладу громадян зарубіжних країн. Власне, останні теж постраждали — чи то від легковірності, чи то від надмірної хитромудрості. 

Посередник «розчинився» у просторі

…Ось лишень уявіть собі: складено останні іспити, придбано вбрання для випускної вечірки — і тут виявляється, що… університетського диплома не буде. Отак були шоковані кілька іноземних студентів, що навчалися в одному з луганських вишів. А приїхали вони сюди за посередництва шахрая з Малайзії.

Власне, упевненості в тому, що громадянин, який організував цілу мережу фірм-посередників для навчання у вищих навчальних закладах України, саме з Малайзії, в наших правоохоронців немає. Бо той хвацький пан, лишень стало відомо про його незаконні витівки, «розчинився» на просторах земної кулі. І залишив наодинці з проблемами студентів з країн Азії та Африки, яких «влаштував» на навчання в Україні за підробленими документами.

Хоча сам він свого часу прибув до нашої країни на цілком законних підставах. Й одразу зорієнтувався, як можна вигідно робити бізнес у галузі освіти. В різних регіонах України зареєстрував кілька фірм-контрактерів, які мали мережу філій в Індії, Пакистані, Нігерії, Малайзії, інших країнах і спеціалізувалися на укладенні договорів з іноземцями на надання освітніх послуг у вищих навчальних закладах України, що мають відповідну акредитацію. Своєю увагою малайзієць не оминув і один із вишів Луганська.

Та саме тут його бурхлива діяльність привернула увагу співробітників Служби безпеки України. Як повідомляє прес-секретар управління СБУ в Луганській області Юлія Єременко, правоохоронці помітили, що контрактер направляв до Луганська не абітурієнтів, а «вже готових» студентів, які нібито рік чи два встигли відучитися в інших університетах країн СНД за обраною спеціальністю. Проте, як виявилося, насправді знань (у тому числі й з російської мови) у багатьох із цих клієнтів малайзійця ой як бракувало. Право?охоронці провели відповідні перевірки, в результаті яких з’ясували, що кілька іноземних студентів потрапили в Україну за підробленими документами, і навіть візи в них виявилися фальшивими. З’ясувалося, що й до університету їх зарахували незаконно, адже довідки про те, що нібито раніше вони навчалися в інших університетах СНД, також виявилися підробками!

Печатка може й не засвідчити оригінал диплома. Фото з сайту tribun.com.ua

Жадоба знань чи дипломів?

Тож студентам, які закінчили останній курс, не пощастило: вони не побачать університетських дипломів. Хоча чи треба дивуватися? Адже вони знали про те, що документи про перші роки їхнього навчання сфальсифіковані, тобто що вони не пройшли повного курсу навчання. Та, як кажуть, кожному своє. Малайзієць десь гуляє на їхні гроші, а вони опинилися в ситуації, коли доведеться збирати кошти на нове студіювання.

Досудове розслідування факту виявлених правопорушень веде слідчий підрозділ управління Служби безпеки України в Луганській області. Шахраю-малайзійцю загрожує до дев’яти років позбавлення волі в Україні.

«Іноземець скористався бажанням деяких молодих людей з Південної Азії та Африки отримати українські дипломи про вищу освіту, — коментує начальник слідчого відділу управління СБУ в Луганській області Олег Федоров. — Саме дипломи, а не знання, адже можна було вступити до луганського вишу на законних підставах. Але схема, яку пропонував махінатор, приваблювала клієнтів тим, що давала можливість заощадити час на навчання й гроші. Ці люди стверджують: не здогадувалися про те, що їх обдурювали. Але гадаю, що справді ошуканих було небагато. Серед іноземців виявилися й такі, для кого вступ до вищого навчального закладу був тільки способом легалізуватися в Україні. Декого з них з часом відрахували з університету, хтось самостійно покинув навчання, але їхати з країни вони й не планували — жили собі в гуртожитку просто так, без візи. Але завдяки втручанню Служби безпеки України і в гуртожитку тепер наведено порядок».