У Брюсселі відбулося засідання візової робочої групи Ради ЄС, яка розглянула пропозицію Єврокомісії надати Україні безвізовий режим. 20 травня Рада ЄС розгляне це питання на рівні міністрів. Проте експерти вважають ці зустрічі проміжними, на яких не буде ухвалено принципових рішень. Адже спочатку позицію Єврокомісії щодо надання безвізового режиму Україні повинен розглянути і схвалити Європарламент.

Щоб українці змогли вільно подорожувати Шенгенською зоною, необхідно внести зміни до директиви ЄС, яка встановлює винятки для країн, чиї громадяни не потребують віз для поїздок до Євросоюзу. Ці зміни буде внесено після ухвалення відповідних рішень Європарламентом, а потім — Радою ЄС на рівні міністрів. Через 20 днів, після публікації директиви в «Офіційному журналі» ЄС, безвізовий режим запрацює на практиці.

Офіційний Київ упевнений у підтримці Європарламентом безвізового режиму з Україною, оскільки президент ЄС Мартін Шульц неодноразово заявляв про готовність євродепутатів проголосувати за відповідну резолюцію. Експерти також заперечують будь-які неприємні сюрпризи щодо цього питання від «друзів Путіна» та євроскептиків у ЄП.

Однак поки що невідомо, який саме комітет Європарламенту готуватиме доповідь про запровадження безвізового режиму з Україною і чи встигнуть винести її на голосування до останнього сесійного тижня у цьому політичному сезоні, який за графіком має пройти з 4 по 7 липня у Страсбурзі.

Чимало українських політиків ще кілька тижнів тому стверджували, що євроінституції встигнуть скасувати візи з Україною до кінця липня. Проте вітчизняні експерти вважають, що до періоду літніх відпусток запровадити безвізовий режим все-таки не вдасться, і називають реалістичніший термін: вересень-жовтень 2016 року.

Вітчизняне МЗС інформує, що після запровадження безвізового режиму громадяни України зможуть в’їжджати без віз до всіх країн-членів ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії, а також до чотирьох країн — асоційованих учасниць Шенгенської угоди: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

У зовнішньополітичному відомстві нагадують, що правом безвізових поїздок зможуть скористатися лише власники біометричних закордонних паспортів. Тим українцям, які мають закордонний паспорт старого зразка, доведеться звертатися до консульських установ по шенгенську візу. Крім того, наші громадяни повинні бути готові надати європейським прикордонникам фактично той самий набір документів, який потрібен для оформлення шенгенської візи: підтвердження мети поїздки, місця проживання на час подорожі й кошти, яких має бути достатньо на цей період, а також зворотний квиток додому. Придбання поліса медичного страхування обов’язкове.

Якщо український громадянин не надасть документів, які вимагатимуть у нього на кордоні, або якісь із паперів здадуться прикордонникам непереконливими, у в’їзді на територію країн Шенгенської зони йому можуть відмовити, попри безвізовий режим між Україною та ЄС.