ПЕРСПЕКТИВИ

Збільшення внутрішніх інвестицій стане додатковим поштовхом для активізації іноземних інвесторів

Податкова реформа дасть змогу збільшити внутрішні інвестиції в розвиток економіки в 2011 році на більш ніж 20 млрд грн і в 2012-му - на 100 млрд грн. Як передає УНІАН, про це Прем`єр-міністр Микола Азаров заявив під час зустрічі з журналістами центральних телеканалів та інформаційних агентств, окреслюючи перспективи схвалення Податкового кодексу.

Прем`єр зазначив, що з часом бізнес відчує вигоду та інтерес вкладати кошти в модернізацію. "Інтерес з`явиться тоді, коли бізнесу вперше буде надано право не заплатити податок, а відправити його на розширення свого бізнесу і модернізацію. Це відбудеться за підсумками року. Тому перший рік буде перехідним - 2011-й, а в 2012 році ми розраховуємо, що значний обсяг ресурсів увіллється в нашу економіку", -зазначив він.

100 млрд грн - це дуже великі кошти, які забезпечать сотні тисяч нових робочих місць. "Причому ці робочі місця не будуть місцями на ринку, а будуть пов`язані з новими технологіями, з інноваційним характером розвитку нашої країни", - наголосив Прем`єр-міністр.

За словами глави уряду, збільшення внутрішніх інвестицій стане додатковим поштовхом для активізації іноземних інвесторів. "Безперечно, щойно зарубіжний бізнес побачить, що і наш власний бізнес почав вкладати гроші в країну, - він потягнеться. Адже скільки б ми сьогодні не агітували іноземців вкладати кошти, вони насамперед всі дивляться на наших бізнесменів. А чому ж, цікаво, наш, скажімо, Наливайченко не вкладає гроші, чому він боїться вкладати? А як же Джон Сміт вкладе, якщо Наливайченко не вкладає? А ось щойно маса Наливайченків почне вкладати, тоді і Сміти замисляться над тим, що і для них вигідно вкладати гроші в Україну", - змалював картину Прем'єр.

При цьому Микола Азаров підкреслив, що для отримання гарного результату від Податкового кодексу слід пройти адаптацію. "Потрібний перехідний період. Податковий кодекс не може відразу запрацювати. Завтра ж не буде, безперечно, віддачі, буде важкий період адаптації. Але в недалекій перспективі він, безперечно, спрацює", - переконаний глава уряду.

Для введення деяких норм Податкового кодексу також потрібен час. Прем'єр уточнив, що терміни набуття чинності тих чи інших норм Податкового кодексу будуть визначені у перехідних положеннях документа. "Найбільш складні для реалізації, для практичного впровадження норми, звичайно, будуть розтягнуті в часі. Приміром, штрафні санкції можуть не застосовуватися протягом періоду адаптації. Ми готові піти на річний термін такого адаптаційного періоду", - сказав Микола Азаров.

За його словами, не з 1 січня, а пізніше можуть бути введені в дію норми, що стосуються використання програмного забезпечення, а також різних технічних засобів. "А все, що можна впровадити і реалізувати з 1 січня, буде реалізоване з 1 січня", - уточнив Прем'єр.