Відчинивши двері управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, що на Черкащині, бачиш здебільшого жіночі обличчя. «Це й зрозуміло, адже кому як не нашим берегиням, — коментує керівник управління, заслужений працівник соціальної сфери, депутат обласної ради п’яти скликань Галина Кучер, — оточувати теплом усіх, кому необхідна допомога. Звісно, й чоловіки успішно працюють у цій установі, однак жінки дуже глибоко відчувають потребу людей у допомозі, вміють терпляче вислухати, зрозуміти, вчасно виконати всі передбачені законом процедури, щоб задовольнити того чи іншого відвідувача».

«Турбота» — програма реальна

Турбота про людей має бути комплексною. Саме так поставило питання нелегке нинішнє життя. І саме таку всебічну підтримку уманців передбачає міська програма соціальної допомоги «Турбота», розроблена за активної участі управління й затверджена міською радою. Оскільки це документ, розроблений не для «галочки», а з урахуванням усіх можливих викликів, які висуває життя, він і дає змогу розгалуженій соціальній сфері міста надавати підтримку всім, кому сутужно: ветеранам війни  і праці, інвалідам, учасникам АТО та сім’ям загиблих, внутрішньо переміщеним особам, сім’ям з дітьми, одиноким матерям, дітям-сиротам, бездомним та особам,  звільненим з місць позбавлення волі.

Зрозуміло, без керівництва міської ради, депутатського корпусу, з яким управління тісно співпрацює, їхнього взаєморозуміння соціальні питання вирішувалися б значно важче. Однак завдяки відкритості та комунікабельності самої Галини Михайлівни, її помічників міська влада гостро відчуває потреби незахищених. А це виливається у відповідні рішення виконавчого комітету, сесій, розпорядження, спрямовані на соціальну підтримку.

За ініціативи Галини Кучер у місті вже 10 років діє спрощена система надання субсидій та допомог, яку нині впроваджено в усій Україні. Пільги та субсидії на житлово-комунальні послуги тут надають за принципом «єдиного вікна» без звернень до комунальних підприємств. Недавно започатковано прийом документів на призначення різних видів соціальних допомог спеціалістами управління безпосередньо в пологовому будинку, що дає змогу надавати соціальні послуги за принципом раннього виявлення сімей з дітьми. Таку новацію позитивно сприйняли жителі міста.

Весняний настрій у Галини Кучер — від вдячності уманців за душевне тепло та її небайдуже серце. Фото автора

Оперативність, відповідальність і толерантність — характерні риси працівників відділу призначення соціальних допомог. Незважаючи на великий обсяг роботи з отримувачами субсидій, адже кожна друга сім’я нині одержує таку допомогу, головний спеціаліст Світлана Троценко встигає підійти до кожного кваліфіковано, зі знанням усіх нюансів законодавства.

Пільги й компенсації знаходять адресатів

А скільки, здавалося б, нерозв’язних питань виникає в роботі із сім’ями учасників АТО! Однак звернувшись у Центр допомоги учасникам АТО, ніхто з цих людей не йде звідси невдоволений. Пільги та компенсації, які подекуди стають каменями спотикання, тут обов’язково знаходять адресатів. Чи не найбільшу роль відіграє в цій справі професійність і наполегливість керівника відділу персоніфікованого обліку одержувачів пільг, їх соціального обслуговування та реабілітації Оксани Кривенко. Її загострене почуття справедливості, вміння доводити справу до кінця допомагає учасникам АТО та їхнім сім’ям долати бюрократичні бар’єри, яких в Україні чимало.

Найбільше ж досягнення колективу управління — інноваційні підходи в організації надання соціальних послуг, які забезпечують структурні підрозділи Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення під керівництвом досвідченої Валентини Литвинюк. Особливо тепло відгукуються уманці про роботу центрів реабілітації, яких у місті три. Вони обслуговують щороку майже дві тисячі осіб. Для цього тут створено необхідну матеріально-технічну базу, приміщення оснащено підйомниками для доступності інвалідів-візочників. У Центрі соціальної реабілітації «Пролісок» відбувається реабілітація дітей з особливими потребами. До речі, діти-інваліди, які досягли 18 років, мають змогу здобути освіту в Центрі професійної реабілітації інвалідів за ліцензією Міносвіти з робітничих професій: секретар-друкарка, спеціаліст з ремонту взуття, оператор комп’ютерної верстки, перукар, флорист. Молодь охоче йде сюди  здобувати робітничі професії.

Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами, який будували всією громадою, має відзнаку Ради Європи та Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО,  це осередок спілкування ветеранів, інвалідів, учасників АТО. І в цьому велика заслуга директора комплексу Надії Дяченко, яка сама недавно пережила тривогу за життя пораненого сина — учасника АТО.

У соціальному управлінні, як кажуть уманці, працюють люди з душею. Це вони завжди допоможуть знайти вихід зі складної життєвої ситуації. І не тільки доброю порадою, а й ділом. Приміром, малозахищені верстви населення тут забезпечують одягом та взуттям. Для пенсіонерів створено відділ «Соціальний кошик», де раз на тиждень вони можуть купувати продукти без торговельної націнки. Там можна дешево відремонтувати одяг та взуття, одержати інші побутові послуги. Працює протезно-ортопедичне відділення, ательє «Здоров’я» (масаж удома).

На базі переданих Міністерством оборони України приміщень у місті відкрили комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим та нарко- і алкоголезалежним особам, які проходять тут соціальну адаптацію, лікуються.

Доброї слави зажили міський фонд соціальної допомоги ім.  О. М. Коллонтай, міський центр роботи з жінками «Софія», центр для спілкування дітей-інвалідів та дітей-сиріт, підприємство інвалідів «Гармонія», які створені зусиллями управління. Воно координує роботу 17 громадських організацій соціального спрямування інвалідів, правового всеобучу «Уманська родина», молодіжної соціальної ради. У місті завдяки ініціативі управління організовано клуб ветеранів війни і праці «Надвечір’я», в якому керівники відділів, управлінь та служб Уманської міської ради щомісяця звітують і відповідають на запитання, що турбують ветеранів. Тут вшановують «золоті» подружні пари, вітають ювілярів, вручають нагороди.

Оптимальна модель

Цікаво, що Міністерство соціальної політики України для впровадження пілотних проектів не раз обирало саме управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Тут досліджували зокрема процеси обслуговування інвалідів за участю Британського фонду «Hoy-хay», спільно з Міжнародною організацією праці вивчали проблеми розвитку державної системи професійної реабілітації інвалідів, разом з Міжнародним банком реконструкції та розвитку та Шведською агенцією міжнародного розвитку працювали над удосконалення системи соціальної допомоги в Україні.

Завдяки новаторським підходам до роботи Галини Кучер та чітким баченням перспективи розвитку громади в умовах децентралізації міського голови Олександра Цебрія в Умані першими у країні вдалося приєднати до управління міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді й запропонувати модель єдиного центру соціальних послуг. Після об’єднання в єдиному центрі працюють14 штатних фахівців соціальної роботи і три соціальні працівники.

Як засвідчили представники ЮНІСЕФ, Мінсоцполітики, Бюро соціальних та політичних розробок, представники управлінь соціального захисту з Києва, Одеси, Львова, Черкас, Маріуполя та інших міст, в Умані створено оптимальну модель з надання соціальних послуг дітям, молоді, сім’ям, інвалідам, ветеранам, учасникам АТО, пенсіонерам, внутрішньо переміщеним особам та іншим вразливим категоріям населення. Його досвід нині стає надбанням інших територіальних громад. До Умані щороку приїжджають на всеукраїнські семінари активісти інвалідного руху та представники  управлінь соціального захисту населення з багатьох регіонів України.

Для розв’язання проблем громади управління бере участь у реалізації соціальних проектів із залученням закордонних та вітчизняних партнерів. Одержали гранти у шести соціальних проектах на суму понад 2,5 мільйона гривень, торік — 84 тисячі доларів США від Турецького агентства зі співпраці та координації, за рахунок якого проведено ремонтні роботи та облаштовано обладнанням і меблями Центр реінтеграції бездомних осіб.

Нині кожна уманська сім’я може розраховувати на допомогу фахівців соціальної роботи, які спільно з депутатами, дільничними інспекторами та лікарями, головами квартальних комітетів, соціальними педагогами вивчають проблеми сімей, узагальнюють їхні потреби та подають управлінню пропозиції для практичного вирішення.